CHH Műszaki Kft. a dán Cimbria vállalatcsoport közvetlen hazai képviseleteként évről-évre bemutatja a gabonafeldolgozás- és tisztítás innovatív megoldásait látogatók ezreinek Magyarország legnagyobb mezőgazdasági gépkiállításán, a Hungexpón.

A CHH vállalat technológiáival olyan mezőgazdasági- és élelmiszeripari üzemek, közepes mezőgazdasági vállalkozások, magángazdaságok és biomalmok dolgoznak, akik magas hozzáadott értékű termékeket állítanak elő.

A Cimbria hántológép évek óta a CHH Műszaki Kft. keresett berendezése. A hántológép az ősi gabonák – például a tönköly- és alakor búzafajták feldolgozásában nyújt segítséget. Az ősi gabonafajták kezelése a hagyományos feldolgozási technológiától eltérő módon történik, így ez is folyamatos kihívást jelent a termelők és a feldolgozóüzemek számára. A tönköly és alakor magvainak a kombájnok cséplése után további visszadolgozásra van szükségük a malom- és sütőipari felhasználás előtt.

A hántológépek iránti érdeklődés még inkább felerősödött az utóbbi években, hiszen az egészséges élelmiszerek – így a tönkölybúzából készülő biotermékek is – egyre népszerűbbek a fogyasztók körében.

A CHH Műszaki Kft. által bemutatott legnagyobb berendezés a Cimbria Delta tisztítógép volt, amely alapos és kíméletes munkavégzésre készült. Az alapanyagok és alkatrészek minősége kimagasló és sokéves szakmai tapasztalat birtokában az összes tisztítási feladat elvégzésére képes.

A Cimbria széles és bejáratott szervizhálózattal rendelkezik, amelynek révén folyamatosan tájékozódik a legújabb műszaki követelményekről és tisztítási folyamatokról. 
A Cimbria Delta síkrostás tisztítók széles választéka kiváló hatékonyságot és tisztaságot biztosít minden termény számára. Precíz gép a nemkívánatos elemek és a potenciálisan veszélyes szennyeződések eltávolításához. A hatékony és kíméletes Delta tisztítási folyamat biztosítja a vetőmag minőségét és csírázási képességét, miközben a sérült szemek mennyisége abszolút minimálisra csökken. Az eredmény jobb minőség, magasabb bevétel.

A Delta 140 tisztító széria egy sokoldalú változata a síkrostás tisztítóknak, amelyet különböző tisztítási célokra fejlesztettek ki. A gabona, a borsó és a repcemag előtisztítástól kezdve, egészen a kenyérgabona, a vetőmag és maláta árpa finomtisztításáig alkalmazható. Minőségi munkája a nagy síkrosta felületnek és a kifinomult légtisztító rendszer együttes használatának köszönhető.

A Cimbria fajsúlyszeparátor különböző magok és majdnem azonos méretű granulátumok fajsúly szerinti szétválasztásához alkalmazható. Alapesetben a magok mérete 0,5 mm (könnyű magok) és 20 mm (pl.. bab félék) között van. A fajsúlyszeparátor a feldolgozott terményt fajsúly alapján a „fluid-ágy” elvének megfelelően választja szét. Ez egy excenter hatású, vibráló mozgás, és a dróthálón vagy a textilanyagon keresztül felfelé áramló levegő hatásának együttes eredménye. 
Jellemzők:

 • adagoló eszköz,
 • egyszerű üzemeltetés,
 • részleges porszívó fedél,
 • könnyű alumínium asztalok,
 • négyszögletű asztalfedél maximalizálóval,
 • elválasztott ürítő ajtók,
 • teljes tömegkiegyenlítésű excentrikus meghajtás,
 • nehéz- és könnyű termények szétválasztása,
 • anyagrétegződést segítő szegek,
 • asztal szövet

A fajsúlyszeparátor akkor alkalmazható, amikor további tisztítás rostálással vagy szeleléssel már nem lehetséges. Gabona, csonthéjasok és száraz ipari anyagok vagy granulátumok (azonos méretű) fajsúly szerinti osztályozása; amennyiben a fajsúlykülönbség min. 8-10%-os
Példák a szeparálásra:

 • kicsírázott vagy csíraképtelen magok szeparálása,
 • gomba,- vagy rovarfertőzött szemek eltávolítása maghalmazból,
 • gabonából sérült szem, gyommag eltávolítása
 • azonos méretű árpa-búza különválasztása
 • kavics, föld eltávolítása babból, borsóból és lencséből
 • mandula, dió, mogyoró, barackmag elkülönítése a héjától; azonos méretre hozás (rostálási folyamat) után

Az AGROmashEXPO és AgrárgépShow kiállításon bemutatott technológiákon túl még számtalanféle munkában nyújtanak segítséget a CHH Műszaki Kft. szakemberei a termény- és magfeldolgozás terén.

Horváth Zoltán ügyvezető igazgató a kiállítás után is szívesen látja meglévő- és leendő partnereit a CHH Műszaki Kft. telephelyén.

"Büszkék vagyunk arra, hogy a győri telephelyünkön teljes szolgáltatási csomagot tudunk kínálni ügyfeleink számára. Ez nem csak a tervezést, a gépgyártást és az értékesítést követő szerviz- és alkatrész ellátást jelenti, hanem a magfeldolgozó- és magvizsgáló laborunkat is jó szívvel ajánlunk." – nyilatkozta Horváth Zoltán.

"A szemes termény vizsgálatára szolgáló laborunkban, a behozott minták alapján választjuk ki a partnereink számára legkedvezőbb technológiát vagy gépet. Így a hatékonyabban és gazdaságosabban tudjuk elvégezni azokat a feladatokat, amelyeket partnereink elvárnak tőlünk."