Hulladékból zöldenergia, akár helyben is

Minden bizonnyal gyakran okozott gondot a gazdáknak a jelentős mennyiségű zöldhulladék, mi is legyen vele, hova tegyék és hogyan dolgozzák fel az újrahasznosításhoz. Biogáztermelés valószínűleg ezután sem lesz minden farmon, de legalább már elő lehet készíteni az újrahasznosításhoz, és akár silószállító agrárpótkocsival vagy dollyval húzott billenős félpótkocsival is eljuthat a biogáztermelő üzembe.

Doppstadt AK 565 mobil őrlőberendezés növényi hulladékhoz

Sőt valószínű, hogy meg sem kell majd vásárolni, mert ha van élelmes, gépeket bérbe adó cég, akkor felveszi a listájukra, és elég például néhány napra kibérelni a gazdáknak. Sajnos még Németországban is az agráriumban keletkezett zöldhulladékoknak csupán 40 százaléka került feldolgozásra, újrahasznosításra. A nagyobb hányad sorsa nem ismert, de reméljük, azért zöldtrágyának is jutott belőle bőven.

Ezen a problémán kívánt javítani a gépgyártó is. A gépezet a Doppstadt AK 565-ös típusa, tandemtengelyes, önbeálló, iker terepgumis támtalppal és már vonógömbbel szerelték, gondolva az agrárcélú felhasználásra és traktorral történő vontatáshoz.

A gép szállítási hossza 9,77-9,85 méter, lehajtott kihordószalaggal 11,78-13,25 méter, szélessége 2,5, magassága felzárt szalaggal max. 3,96 méter, önsúlya 19 tonna. A kihordószalag 1,8 m széles, szériában 4 méteres, opcióban 6 méter hosszúsággal készül. A garat bebillentési magassága 2,18 m, szélessége 2,67 m. Motorja MTU 6R 1300 típusú, 12,8 literes, 530 lóerős, 2460 Nm-es. Az üzemanyagtartály 450 vagy 600 literes.

Forrás: www.doppstadt.de