A 20. század utolsó évtizedeiben jelentős gazdasági változások történtek Közép- és Kelet-Európa országaiban – köztük hazánkban is: globalizáció, nemzetközi nagyvállalatok korlátlan térhódítása. Az állami kézben lévő cégek helyét átvette a piacgazdaság, a magántulajdonú vállalatok. A magyar gazdaság vezető ága a mezőgazdaság volt.

Agrolánc Kft.

Ebben a változásokkal teli időszakban született elhatározás egy új vállalkozás elindításáról, az Agrolánc Kft. megalapításáról. Szemerei Károly – a cég alapítója és tulajdonosa – találkozása az Antonio Carraro cég traktoraival megalapozta az induló vállalkozás értékesítési irányultságát a mezőgazdaság, ezen belül is a szőlőültetvények gépigényének kiszolgálása felé. A modern, kedvező felépítésű és méretű, multifunkcionális traktorok a borászok körében igen rövid idő alatt kedveltté váltak.

Mivel a gyártó cég a mezőgazdasági szektor mellett a kommunális szektor kiszolgálására is gyártott erőgépeket, így az Agrolánc Kft. megkezdte az önkormányzatok és az önkormányzati cégek felé az Antonio Carraro berendezések bemutatását. Ennek egyik legsikeresebb megnyilvánulása a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kht. részére történt szállítás volt, akik a mai napig Partnerei az Agrolánc Kft.-nek.

Agrolánc Kft.

A kommunális szektor megcélzása és megismerése a fűnyíró gépek beszerzése felé irányította a cég termékpalettájának bővítését. Az olasz Antonio Carraro vállalattal történt sikeres megállapodás hatására Szemerei Károly Olaszországban keresett további kapcsolatokat. Ennek eredményeként 1992-ben kizárólagos együttműködési megállapodás született a Gianni Ferrari céggel. A professzionális, multifunkcionális berendezések szintén nagy sikert arattak hazánk számos nagyvárosában, az országban utazva egyre több helyen lehetett látni a sárga tartályos, piros színű Ferrari fűnyírókat.

Agrolánc Kft.

A gyártó cégek útmutatásával és szakmai támogatásával gyakorlati bemutatókat szervezett az Agrolánc Kft., amelyeken egyre többen vettek részt, ennek köszönhetően egyre szélesebb közönség számára váltak ismertté és elérhetővé a forgalmazott termékek. A gazdasági visszaesést követően, 1994-től bekövetkező dinamikus fejlődés egyre több helyen lehetővé tette pályázati forrás igénybevételét, amely elősegítette a meglévő, elavult géppark fejlesztését.

A felmerülő igények kielégítése céljából az Agrolánc Kft. 1999-ben kezdte meg Zöld Gép néven a járda- és utcaseprő gépek értékesítését. A skót Applied Sweepers berendezések számos nagyvárosban – köztük a Budai Várnegyedben is – kiváló hatékonysággal kezdték meg a hulladék begyűjtését padok alól, tereptárgyak körül, járdák és díszburkolatok felületéről.

Agrolánc Kft.

2005-ben új piaci rést fedezett fel az Agrolánc Kft., mégpedig a golf üzletágban. Az 1991-ben Bükfürdőn megnyitott golfpálya üzemeltetéséhez szükségessé vált új típusú, speciális fűnyírók beszerezése. Az amerikai, multinacionális Toro vállalattal kötött szerződés lehetővé tette, hogy a piacon elérhető legkiválóbb hengerkéses fűnyírókhoz jusson a Birdland Golf & Country Club pályája, amit további értékesítések követettek: Pannónia Golf&Country Club, Hencse National Golf & Country Club, Old Lake Golf & Country Club, Pólus Palace Golf & Country Club, Royal Balaton Golf & Yacht Club, Boya Eagles Golf & Country Club, Forest Hills Biohotel & Golf és az idén megnyitott Zala Spring Golf Resort.

Az említett magyarországi golfpályák mind-mind professzionális Toro fűnyírókat, gyepszellőztetőket, szállítójárműveket és további, a golfpálya karbantartásához szükséges eszközöket alkalmaznak.

Agrolánc Kft.

A 2008 októberében Magyarországot is elért válság a golfszektort kevéssé érintette. Ahogy az Agrolánc Kft.-nél, úgy a hazai golfiparágban is fejlesztéseket, bővítéseket valósítottak meg. Az Agrolánc Kft.-nél történt beruházások, a telephelybővítés és létszámnövekedés mind-mind beigazolták a döntések helyességét. A kis lépésekben, de biztos anyagi alapokra épülő fejlődés Králl Ágnesnek, a cég gazdasági igazgatójának - tulajdonosának köszönhető, aki a válság ideje alatt is megőrizte a cég nyereségességét.

A pályázati források bővülésével újabb piaci szegmens került az Agrolánc Kft. célkeresztjébe a sportpályák elérésével. A sikeres sportteljesítmény elengedhetetlen feltétele a kiváló minőségű játékfelület, amely fenntartásához speciális gépeken kívül szaktudás is szükséges. Az Agrolánc Kft. 2013-tól külföldi, neves pályák fenntartóit hívta meg, hogy lehetőséget biztosítson a magyarországi szakemberek részére, hogy a minőségi gyepfelület elérésével kapcsolatos ismereteiket bővíthessék. Az előadók között szerepeltek a Hamburger SV, a Manchester City, az Amsterdam Aréna pályamenedzserei, illetve Richard Hayden FIFA és UEFA szaktanácsadó is.

Agrolánc Kft.

A gazdasági élet fellendülésével újabb és újabb beruházások váltak elérhetővé a borászatok részére. Számos, neves borász – a teljesség igénye nélkül: Gere Attila, Dr. Lőrincz György, Miklós Csaba, Tokaj Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet – ültetvényeiben dolgoznak Antonio Carraro traktorokkal, Rinieri ültetvényápoló berendezésekkel, Selvatici ásógépekkel, Unigreen permetezőkkel és további, az ültetvény megmunkálásához szükséges munkaeszközökkel.

A széles termékpalettával kapcsolatban az Agrolánc Kft. www.agrolanc.hu oldalán találnak részletes információt.

Agrolánc Kft.

És hogy merre visz most az Agrolánc Kft. útja? A cég október 8-án ünnepelte fennállásnak 25. évfordulóját a fehérvárcsurgói Károlyi Kastélyban, ahol a főbb gyártó cégek innovációit mutatták be:

Antonio Carraro MACH4 gumihevederes traktor: 1/1 rézsűn történő munkavégzésre képes
Gianni Ferrari Turbo 4 professzionális fűnyíró: 19-féle munkaeszközzel felszerelve egész évben kihasználható, multifunkcionális gép
Tennant 500 ZE elektromos seprőgép: a berendezés teljesen hangtalanul működik, 1 feltöltéssel 8 órás munkavégzésre képes
Toro Reelmaster 5010-H hengerkéses fűnyíró: az első, teljesen hibrid hajtású gép, 100%-ban olajcsepegéstől MENTES, amellyel 20%-os üzemanyag-, és nagymértékű karbantartási költség megtakarítás érhető el

Fenntartható-e, folytatható-e a fejlődés? A válasz minden tekintetben, IGEN! A gyártó cégeknél folyamatos a kutatás és fejlesztés, amelynek köszönhetően biztosított a legújabb technológiával rendelkező gépkínálat. Az Agrolánc Kft. az idei esztendőben nyitotta meg új telephelyét Zsombón, ahol – a fóti központhoz hasonlóan – gépek és alkatrészek értékesítésével, valamint szervizszolgáltatással várják kedves meglévő és új ügyfeleiket.

Agrolánc Kft.

További információkért látogasson el az Agrolánc Kft. weboldalára!