A Yanmar nemcsak a mezőgazdasági- és más gépek fejlesztése és gyártása, de egyéb területen is jelentős előrelépéseket tesz.

Az elektromos meghajtásra történő átállás került a középpontba

A csoportban is dolgozni képes autonóm eszközök fejlesztéséről már beszámoltunk, most az elektromos meghajtásra történő átállás került a középpontba, beszállítói szinten is, amit a bauma 2022 kiállításon láthatnak az érdeklődők.

Bemutatják az off-road szegmens termékportfólióját, a Yanmar/ELEO moduláris, nagy sűrűségű akkumulátor-rendszert és a TN sorozatú dízelmotorokat, 5 éves garanciával, jelezve az ügyfelek és életciklus-értéke iránti elkötelezettségét és az ipari berendezésekkel kapcsolatos jövőképet.

 Moduláris akkuprogram indul, kimondottan off-road alkalmazásokhoz

Moduláris akkuprogram indul, kimondottan off-road alkalmazásokhoz – fotó: diesel-international.com

Hosszú távú tervek, stabil működés, partnercéggel

A Yanmar az egyes OEM-gyártók

alkalmazásspecifikus igényeihez igazodó, intelligens elektromos energiaellátási megoldásokat és meghajtásokat fog kínálni, rendszer szintű beszállítói minőségében, miközben a rendszertervezést- és gyártását végzi a minőségbiztosítással együtt.

Eközben hű marad a tartósság, megbízhatóság, minőség és robusztusság alapértékeihez, valamint ahhoz az elkötelezettséghez, hogy megbízható partnere legyen az ügyfeleknek, úgy, mint az eddigi több mint 110 évben.

Tomohisa Tao, a Yanmar Power Technology elnöke elmondta, hogy a Yanmar igyekszik megfelelni a következő 100 év kihívásainak, az átalakulás, az alternatív üzemanyag-technológiákat alkalmazó új termékeket is magában foglalja.

Ebben a stratégiában az a cél, hogy a kereskedőkkel és OEM-partnereikkel együtt erősebb kapcsolatokat építsenek ki, még nagyobb ügyfélértéket teremtsenek az új energiatechnológiával.

Keményen fognak dolgozni azon, hogy támogassák az OEM-partnereiket és ügyfeleik környezetvédelmi- és teljesítménycéljaik elérésében.

A Yanmar felvásárolta az ELEO akkumulátor-technológiai vállalatot

A bauma 2022 kiállításon a Yanmar egy elektromos demogépen mutatja be a vállalat technológiáinak gyakorlati alkalmazását.

A hatékony elektromos meghajtással és a nagy igénybevételre tervezett, gyorstöltésre is alkalmas, 48 voltos akkumulátorokkal hajtott elektromos kotrógép egy csendes, nulla károsanyag-kibocsátású, így megfelel bármilyen kibocsátási korlátozásnak.

Ez csak egy példa a teljesítmény- és vezérlőrendszerek fejlett alkalmazásának, egy sokoldalú, de mégis könnyen kezelhető gépbe.

Egy másik fontos mérföldkő a sürgető környezetvédelmi kihívások megvalósításában, amelyekkel meg kell küzdeni, hogy a Yanmar felvásárolta az ELEO akkumulátor-technológiai vállalatot, amely a nagy teljesítményű moduláris akkumulátor-rendszerek egyik gyorsan növekvő fejlesztője és gyártója. Ezáltal biztosítja a Yanmar az elektromos hajtásláncok, sokoldalú, testre szabott megoldásait a munkagépes alkalmazásokhoz. Az Eleo egy új akkumulátorgyártó üzemet épít, megtízszerezve éves akkumulátorgyártási kapacitását 500 MWh-ra - ami körülbelül 10.000 akkumulátor-csomagnak felel meg.

Végül, de nem utolsósorban, az új 5 éves vagy 5000 üzemórás garancia bevezetése tovább növeli a fenntarthatóságot és meghosszabbítja a tiszta dízel megoldások jelenlegi választékának alkalmazását, a szén-dioxid-semleges energiaellátási megoldásokra való áttérés során. Ez a kiterjesztett garancia ingyenes és az Európában értékesített és európai területen üzemelő TN sorozatú motorokra érvényes.

Carlo Giudici, a Yanmar Europe ipari EMEA igazgatója szerint:

A Yanmar új mércét állít fel azzal, hogy elsőként kínál ingyenes 5 éves garanciát az off-road alkalmazású motorokra, bizonyítva a minőséget és megbízhatóságot és egy újabb lépés a gondtalan üzemeltetés és magasabb újraértékesítési érték irányába.

Zöld irányzat

Az ügyfelek és az ipar számára új energiaforrások kifejlesztésétől kezdve a fenntartható jövőn való munkálkodásig, valamint a gyártóüzemek zéró károsanyag-kibocsátásáig a Yanmar számos tevékenységet folytat a fenntartható társadalom érdekében.

A vállalat már számos új energiával kapcsolatos projektet indított el különböző üzletágakban, beleértve:

  • a hidrogénnel működő kapcsolt energiatermelést,
  • a hidrogén üzemanyaggal működő hajómotorok kutatását,
  • a biogázzal működő kapcsolt energiatermelést,
  • a földgázzal működő kettős üzemanyagú energiaellátási megoldásokat, az üzemanyagcellás tengeri technológiát,
  • az intelligens mezőgazdaságot és az erőforrás-újrahasznosítási technológiákat.

Néhány gondolat az alternatív meghajtásokról - Tomohisa Tao, a Yanmar Power Technology elnökével

Tényleg készen állunk az 56 kW (76 LE) feletti elektromos meghajtásra az építőiparban?

Ezzel az új termékkel ugyanúgy készen állunk, mint ahogy már több gépet is villamosítottak. A termék már sorozatgyártásban van és Hollandiában építünk egy gyártói telephelyet, amely ez év végére készül el. Nagy gyártókapacitása lévén már nem csak előkészületről beszélhetünk, hanem már folyamatban van.

Amikor látok egy Yanmar meghajtású hajót, ami nem belsőégésű motorral működik, azonnal a hidrogén jut eszünkbe: Mi a helyzet a hidrogénnel?

Futtatunk hidrogénteszteket is. Elvégeztük a világ első 70 MPa nagynyomású hidrogén-utántöltését egy hidrogén üzemanyagcellás rendszerrel felszerelt demohajón, amely a 2025-ös Oszaka-Kansai Világkiállítás szigete és a város partján található híres turisztikai helyek körül haladt. A hidrogéntankolást a Toyota Tsusho Corporationnel együttműködésben végezték, egy speciálisan engedélyezett nagynyomású létesítmény és egy újonnan kifejlesztett hosszú hidrogéntömlő prototípusának felhasználásával.

A Yanmar sokat fektetett be nemcsak üzemanyagok tisztábbá tétele érdekében, hanem különböző utánkezelő- és a szűrőrendszerek regenerálásába. Mi a dízelmotorok közeljövője?

Úgy gondolom, hogy a dízelmotorok természetesen továbbra is a stratégiánk részei maradnak, de az ügyfelek igényeinek kielégítése érdekében van egy másik stratégiánk is, az elektromosság. Az OEM-ek már elkezdték a kisebb gépek elektromos változatainak gyártását, de a közepes méretű és nagyobb gépek csak később jönnek.

Forrás: www.diesel-international.com