A történet több mint tíz éve esett meg. Az egyik nagy gépimportőr egyik telephelyén egy kedves vásárló ücsörgött a fal mellett elhelyezett székek egyikén. A terem másik oldalán, vele szemben, a szürke íróasztal mögött számítógépet bámuló menedzsert láthatóan nem zavarta az ügyfél. Magát nevezte menedzsernek, amúgy a feladata csupán annyi volt, hogy a vevők gépalkatrész utáni fokozhatatlan vágyát teljesítse.

Amikor az ügyfél megelégelte a várakozást, végre megelégelte, hogy semmi nem történik, felállt, és kissé ingerülten kezdte el részletezni, hogy mire is van szüksége. A „menedzser” felnézett, és rövid ideig hallgatta, hogy a gép mely részén, milyen pozícióban helyezkedik el a kérdéses alkatrész. Láthatóan esély sem volt arra, hogy a leírás alapján beazonosítsa a probléma tárgyát. Amikor a vevő végére ért a mondókájának, és várakozóan az asztal másik oldalán ülő emberre tekintett, akkor csak azt hallotta: „Cikkszámot mondjon!” Ritka, de sajnos előfordul ilyen eset.

alkatrész katalógus

Az alkatrész-katalógusok régi formája – fotó: Fecsó Gábor

Szerencsére egyre több gyártó ismeri fel a jelentőségét, előnyeit annak, ha a gép tulajdonosa közvetlenül hozzájuthat az alkatrészek beazonosításához elengedhetetlen cikkszámokhoz.

Az idők folyamán megjelentek a mindenki számára elérhető online alkatrész-katalógusok. Ennek kedvező hatásait a gazdák könnyen kihasználhatják. Mivel ők ismerik a saját gépeiket, kezükben tartják a meghibásodott alkatrészt, és általában a pontos elhelyezkedését is ismerik, az ábrák alapján könnyen megtalálhatják a kérdéses cikkszámot. Ha pedig a cikkszám rendelkezésre áll, sok előnyt jelent a beszerzésnél.

Először is egyértelmű, hogy melyik alkatrészről van szó. Következő lépésként, ha több kereskedőnél is elérhető az adott alkatrész, akkor megnyílik a lehetőség az árak és a szállítási határidők versenyeztetésére. A katalógusok segítséget nyújthatnak még a javítás során is. Az alkatrész azonosításhoz használt „robbantott ábrák” sokszor útmutatást adnak a személyzetnek a szét- és összeszerelés során is. A javítás során azért néhány szabályt is érdemes betartani. Ezekről már írtam a csavarok szereléséről és a csapágyak meghibásodásáról szóló cikkekben.

Azért, hogy a fent említett lehetőségekről ne maradj le, összegyűjtöttem néhány gyártó katalógusát.

Már az a néhány oldal, amelyiket én is meg szoktam nyitni, változatos képet mutat, használni sem egyformán kell ezeket. Van, amelyik egyszerűbb, könnyen áttekinthető, és van, amelyiken fejtörést okozhat az eligazodás. Van, amelyik bárki számára azonnal elérhető, és akad, amelyik regisztrációhoz kötött.

Kezdjünk a munkagépekkel!

Hardi

Online, bárki számára elérhető katalógusgyűjtemény. Érdekessége, hogy a permetezőgépek részegységei szerint (például szivattyúk vagy keretek) lehet a cikkszámokhoz hozzájutni. Hogy melyik gépre milyen fődarab van felszerelve, azt már a tisztelt érdeklődőnek kell beazonosítania. A katalógusok „pdf” formátumban nyílnak meg, ezért az áttekinthetőség miatt célszerűnek látszik a kívánt oldal kinyomtatása. Kissé nehézkes a használata. De ha nincs más, akkor csak ezzel gazdálkodhatsz.

katalógus

Hardi-katalógus kezdőoldala – fotó: Fecsó Gábor

katalógus

Hardi-katalógus keresési oldala, kicsit már nehézkes, majdnem olyan, mint a nyomtatott – fotó: Fecsó Gábor

Sulky

Jól használható valódi online felület. Bárki számára elérhető. A keresett gép azonosítása egyszerű, az alvázszám beírásával azonnal a kívánt oldalakra irányít. A részegységek nevére kattintva ábrás „tartalomjegyzékben” navigálhat a felhasználó. Jó minőségű, nem zsúfolt robbantott ábrák alapján azonosítható a keresett alkatrész. A fellelt tételszámra kattintva pár soros leírás és egy kicsi fénykép is megjelenik a választott alkatrészről. Cikkszám szerinti keresőt is tartalmaz, ez segíthet a saját raktárunkban, „polcon lévő” alkatrészek beazonosításában.

A katalógus webshopként is üzemel. Elérhető nyelvek: angol, német, spanyol, francia, orosz és lengyel.

katalógus

Az azonosítás alvázszám szerint is lehetséges – fotó: Fecsó Gábor

katalógus

Az ábra és a tétellista nem látható egyszerre  – fotó: Fecsó Gábor

HORSCH

Az egyik legbővebb munkagépes alkatrész-katalógus. A gép azonosítása nem egyszerű feladat, mert ki kell választani típuson belül a felszereltség, a kivitel és az évjárat szerint az éppen aktuális gépet. Nagy hátránya, hogy nem tartalmaz alvázszám szerinti keresőt. Az utóbbi hónapok fejleménye, hogy az angol nyelvű változat már nem német kifejezéseket tartalmaz. Ha a vevő egyszer megtalálta a saját gépét a rendszerben, akkor jól használható, habár számítógéptől és hálózattól függően lassan is működhet.

Sok cikkszám esetében kis képecske segíti az azonosítást. Ha elérhető a fotó, akkor azt a listában kis ikon jelzi. Az ábrán a tételszámra vagy a listában a cikkszámra kattintva jobb oldalon információként megjelenik a leírás, a szükséges darabszám és a kép is. A kis képre kattintva nagyítható.

katalógus

A gépet típus alapján választhatod ki  – fotó: Fecsó Gábor

katalógus

A pontos kiválasztást segíti a méret megadása és a fénykép is  – fotó: Fecsó Gábor

Monosem

Igazi webshopkinézettel rendelkezik. Ha a gazda megtalálja azt az oldalt, ábrát, amelyen a keresett alkatrész ábrázolásra került, már könnyű a dolga. A cikkszámra kattintva fénykép is megjelenik a választott termékről, az egeret a képre húzva nagyítható a részletek jobb láthatósága érdekében. Azonban idáig eljutni nem mindig egyszerű feladat.

A kezdőoldalon ki kell választani a géptípust, a kivitelt és az évjáratot, ezután szűkíthető kivitel és évjárat alapján a kívánt fődarab vagy részegység, amelynek alkatrészeit keresi a gép javítója. Használata hasonló a nyomtatott katalógushoz, nagy segítség, hogy nem csak francia leírás tartozik a cikkszámokhoz. (Választható nyelvként itt is feltűnik a lengyel.)

katalógusElsőre nehézkes eligazodni a kezdőoldalon  – fotó: Fecsó Gábor

KUHN

Regisztrációhoz kötött alkatrész-katalógus. Megadhatod a saját gépeidet alvázszám szerint, s ezek után elérhető az oldal. A megadott alvázszámra szűri is a különböző változatokat, azonban figyelned kell, mert nem mindig sikerül a mutatvány. A katalógus letölthető pdf-formátumban, de ezt igazán nem javaslom. A pontos beazonosítás érdekében (ha a számítógépet nem tudod a munkagép közelében használni) és ha mindenképpen szükséges, akkor egy-egy katalógusoldal kinyomtatható. Az oldalról elérhető a géphez kiadott kezelési utasítás is.

KUHN

A katalógus használatához be kell jelentkezned  – fotó: Fecsó Gábor

katalógus

Belépés után a megadott flottára szűrt katalógusoldalakat használhatod  – fotó: Fecsó Gábor

Väderstad

Az alvázszámos kereső nem működik, hiába ajánlja fel az oldal. Típus alapján azonban rá lehet keresni az adott gépre, ekkor már csak az alvázszámtartományt kell helyesen kiválasztanod. Sajnos a régebbi gépeket nem tartalmazza a katalógus. De nagy meglepetésként: TUD MAGYARUL!

katalógus

Hiába állítja, alvázszám alapján nem azonosítja a gépet – fotó: Fecsó Gábor

katalógus

Ha sikerül a gépet kiválasztanod, már könnyű a használata  – fotó: Fecsó Gábor

Agroparts

Sok katalógus egy helyen. Egyszerű regisztrációt követően jó néhány mezőgazdasági munkagép alkatrész-katalógusához férhetsz hozzá. Többek között a Lemken, Pöttinger, Kverneland, Rabe gyártmányok alkatrészeinek cikkszáma érhető el. Könnyen kezelhető, jó katalógusok. Ha Hardi permeteződ van, érdemes ezt használni a már bemutatott katalógus helyett.

katalógus

Az Agroparts oldaláról sok katalógus elérhető, de regisztrációhoz kötött a használata – fotó: Fecsó Gábor

katalógus

Az alkatrész-katalógus a szerelésben is segítséget nyújt a személyzetnek  – fotó: Fecsó Gábor

Magyarországon sok cég foglalkozik mezőgazdasági gépek alkatrészeinek kereskedelmével. Figyelmedbe ajánlok még két weboldalt, amelyek segítségedre lehetnek az alkatrészbeszerzés során: a Granit és a KRAMP. Ezek használatát is nagyban megkönnyíti a gyári cikkszámok ismerete, illetve az alkatrészismeret (a gyári beszállítók felismerése). Ha lelkiismeretesen felkészíted a gépeidet a szezonra, akkor biztosan megfelelő időben, megfelelő minőségben el tudod végezni az aktuális munkákat.

Összefoglalva: az alkatrész-katalógusok használata megkönnyíti az alkatrészbeszerzést, segít az áralku során, és a gép javításához is útmutatót nyújt.

Jó böngészést a katalógusokban, hibamentes üzemeltetést kívánok!

Fecsó Gábor