Targonca, anyagmozgató gép beszerzése előtt érdemes átgondolni néhány fontos szempontot. Aktuális körkérdésünkben erről faggattuk a szakembereket. Ezúttal az AXIÁL Kft., a Linde Magyarország, a STILL, a Targoncaportál és a Triplex Targo Kft. szakértői osztották meg velünk tudásukat. Érdemes elolvasni.

AXIÁL Kft. – Spaltenberger Tamás termékmenedzser

Az anyagmozgató gépek a mezőgazdasági felhasználás során is számos helyzetben felhasználható berendezések. Felhasználásuk a raklaposárú mozgatástól a big-bag zsákok mozgatásáig igen sokrétű lehet, és ide vehetjük az élelmiszeripari árumozgatást is.

Mivel is tudjuk megkönnyíteni az anyagmozgatási feladatunkat? Először is tisztázni kell a mozgatandó teher, méretét, súlyát, milyen magasra szeretnénk felemelni, milyen felületen kell dolgoznunk, kül- vagy beltérben történik-e az anyagmozgatás. Amennyiben beltérben dolgozunk, tisztában kell lennünk a legfelső polc feletti szabad magassággal, az anyagmozgató berendezésekkel kell-e átjárókon, ajtókon keresztül haladnunk, és ha igen, akkor mindenképpen ismernünk kell ezek magassági, szélességi méreteivel, és ehhez kell megfelelő méretű berendezést választanunk. Fontos, hogy zárt térben csak elektromos vagy esetleg gázüzemű targoncákkal dolgozhatunk. Kültéri anyagmozgatásánál dízel, gáz és elektromos üzemű targoncákkal is használhatunk.

targonca magasba emel

Mielőtt targoncát választunk, fel kell mérni, mit és milyen magasra fogunk emelni vele – Fotó: AXIÁL Kft.

Amennyiben a szilárd burkolatot el kell hagynunk, nagy segítségünkre lehetnek a tereptargoncák, amelyek 2 és 4 kerék hajtással is elérhetők, különböző hasmagassággal. A tereptargoncák gyümölcsösökben, zöldségtermesztésben is kiválóan elboldogulnak.

Szerencsére a targoncákhoz is nagyon sokféle adapter elérhető, amelyek megkönnyíthetik az anyagmozgatási feladatokat. Hasznos kiegészítők lehetnek a villahosszabbítók (villapapucs), amelyek segítségével egy oldalról lehet pakolni a szállítójárműveket. A villahosszabbítók mellett nagyban gyorsíthatja a munkánkat a hidraulikus teleszkópvilla. Ennek az adapternek nagy előnye a villahosszabbítóval szemben, hogy hidraulikusan kitolhatók, behúzhatók, így a kezelőnek nem kell elhagynia a gépet.

Hidraulikus targonca emelővilla

Hidraulikus targoncavilla – Fotó: AXIÁL Kft.

A következő hasznos adapter a big-bag zsák szállító adapter, amellyel a targonca teherbírástól függően akár több big-bag zsákot is mozgathat egyidőben. Gyümölcs- és zöldségtermesztésben a fordító adapterek lehetnek hasznos kiegészíthetők. Ezek az adapterek 360°-ban képesek a ládákat forgatni. Ládakialakítástól függően akár felső leszorítóval is rendelhetők ezek az adapterek, így megakadályozható a ládák leborulása a targoncavilláról.

Linde Magyarország Anyagmozgatási Kft.

Homlokvillás belsőégésű és elektromos targonca lehet releváns a mezőgazdasági cégeknél a kültéri használat miatt. A raktártechnikai gépek használata csak feldolgozó üzemekben (vetőmag, zöldség-gyümölcs, húskészítmények) jöhet szóba.

Linde targonca

Linde belsőégésű motoros targonca – Fotó: Linde

Mivel nagyrészt big-bag zsákos anyagmozgatás fordul elő a mezőgazdasági cégeknél (műtrágya, vetőmag), minimális raklapos árumozgatás (növényvédőszer raklapon, illetve vetőmag), illetve javítóműhelyben szerelés megkönnyítésére a nagyméretű alkatrészek mozgatása szintén homlokvillás targoncával praktikus. A targoncák előnye a nagyobb rakodógépekhez képest a fordulékonyság és a kisebb, kompakt méret, így szűk helyeken és alacsonyabb tárolókban is könnyedén mozognak. Dízel gép esetén nincs tankolási probléma sem, a többi mezőgazdasági géppel együtt a targonca is tankolható.

Linde targonca raktárban

A targoncák előnye a nagyobb rakodógépekhez képest a fordulékonyság és a kisebb, kompakt méret – Fotó: Linde

Javasolt kiegészítők: fűtött kabin, klíma, különféle adapterek (megfogó adapter, big-bag adapter), villapozícionáló, oldalmozgató.

Különösen javasolt termékkör: A Linde H20 – H35 belsőégésű motoros targonca nagy teljesítményű, könnyen kezelhető, robusztus, kevés karbantartást igényel és sokoldalúan használható. A 2000 és 3500 kg közötti teherbírású targonca különösen alkalmas a többműszakos használatból adódó magas terhelések és a legkeményebb körülmények mellett történő használatra is. Hidrosztatikus hajtómű, kétpedálos vezérlés, Linde Load Control, valamint optimális látási viszonyok gondoskodnak az ember és a gép pontos együttműködéséről. A felépítésbeli részletmegoldások és az intelligens támogató rendszerek a lehető legmagasabb szintű biztonságról gondoskodnak. A targonca teljesíti az EU 5 (2016/1627) legújabb károsanyag-kibocsátási követelményeket, és jelentősen alatta marad a törvényileg megkövetelt kibocsátási értékeknek.

Still Kft. – Kovalik Bálint értékesítési vezető

Vállalkozásunk működésénél a legkülönfélébb anyagmozgató eszközöket használhatjuk az egyszerű kézi palettamozgatótól, elektromos vagy belsőégésű (gázos / dízel) targoncákon át akár egy önvezető magasraktári állványrendszert kiszolgáló speciális berendezésig. A döntést a feladat ismeretében határozhatjuk meg, a helyszín adta lehetőségek, a mozgatandó termékek paraméterei, a tárolási megoldások, a felhasználási környezet és partnereink elvárásainak figyelembevételével. Ehhez tapasztalt szakértő kollegáink adnak segítséget, minden esetben fontosnak tartjuk a helyszín és az elvárt feladat pontos megismerését, hogy a gazdaságos üzemeltetést és a hatékony anyagmozgatást megvalósíthassuk, valamint az eszközre minden olyan kiegészítőt ajánlhassunk, amelyek megfelelnek a termelékenységi elvárásoknak és biztosítsák a mindenkori munka- és személybiztonságot.

Still targonca

Gazdaságos üzemeltetés és a hatékony anyagmozgatás – Fotó: STILL

A 2000-es évek elején a hagyományos targoncák nagy része fosszilis üzemanyaggal működött, amelyek helyét mára nagy arányban átvették az akkumlátorral táplált elektromos berendezések. A raktártechnikai eszközök mellett mára a homlokvillás eszközök – akár kültéri használat mellett – is elektromos hajtással segítik a vállalkozást, lényegesen kedvezőbb üzemeltetési költségeket és környezettudatos megoldást kínálva partnereinknek.

RX60 STILL targonca

Az elektromos traktornak nincs égésterméke, nem szennyezi a fogyasztásra szánt terményt – Fotó: STILL

Az agráripari felhasználás esetén ennek külön jelentősége van: nincs égéstermék, amely szennyezné a fogyasztásra szánt termékeinket, valamint a használat során lényegesen csökken a zajterhelés, a vibráció, így dolgozóink is kisebb terhelésnek vannak kitéve. A zárt terekben, raktárakban, elosztóközpontokban eddig is elektromos hajtással érték el a vállalkozások a gazdaságos üzemeltetést, mára a kisebb és nagyobb termelők is ezt az irányt követik, amelyet energiahatékonysággal kapcsolatos gazdaságélénkítő támogatások is serkentenek. A technológia pedig évek óta egyre hatékonyabb energiacsomagokat biztosít, ma már rövidebb töltési idővel biztosítható a folyamatos rendelkezésre állás, a hosszabb üzemidő.

Still targonca

STILL targonca zárt térben – Fotó: STILL

Targoncaportál Kft.

Gazdaságuk működését nagyban segíthetjük az általunk kínált különböző meghajtású homlokvillás targoncáinkkal. Érdemes figyelembe venni az anyagmozgató gép kiválasztásánál, hogy valójában mire van szükség, milyen terepen szeretnék használni, illetve szabadterületen, vagy raktárban van igény a gépre. Gázüzemű targoncáink 1-től 8 tonnáig, míg dízel meghajtású targoncáink 1-től 16 tonna teherbírásig elérhetőek Önök számára. Elektromos targoncát szintén 1 tonnától 8 tonnáig rendelkezésükre tudunk bocsátani, igény szerint hagyományos, továbbá lítium-ionos akkumulátorral.

sárga targoncák sorakoznak

Yale targoncák várják gazdáikat – Fotó: Targoncaportál

Különböző hidraulikus, illetve mechanikus kiegészítőket választhatnak ezekhez a gépekhez. Hidraulikus működésű kanalaink használata ideális választás lehet a termények mozgatására, illetve bálafogó targonca adaptereket is tudunk ajánlani a hatékony bálamozgatás elvégzéséhez. Mechanikus kanalaink, valamint big-bag zsákemelő eszközeink tovább könnyíthetik a mezőgazdasági munkálatokat.

targonca

Különböző kiegészítőkkel lesz hatékonyabb a munka, kapható pl. bálafogó, big-bag zsákemelő stb. – Fotó: Targoncaportál

Olyan fordítőművek használatát javasoljuk, amelyekkel gördülékenyen végrehajtható bármilyen termény mozgatása, valamint kezelése.

kiegészítő kanál targoncára

Kanalas megoldás – Fotó: Targoncaportál

A mezőgazdasági termelésben létesített hűtőházak egyre elterjedtebbek országunkban a pályázati lehetőségek kihasználása eredményeképp. Számunkra nem jelent gondot a hűtőházi logisztika kiszolgálása sem, ugyanis a mi targoncáink ebben a helyzetben is helyt állnak.

targonca a Bonduelle hűtőházánál

Hűtőházi logisztika szolgáltatása is elérhető – Fotó: Targoncaportál

Mindenfajta anyagmozgatási kihívásra professzionális megoldást nyújtunk, így a mezőgazdaságban előforduló akadályok leküzdésére is megtaláljuk a megfelelőt, hiszen számunkra mindig az ügyfeleink elégedettsége a legfontosabb.

Targonca nagyon magasra emeli az árut

A választásnál érdemes átgondolni, milyen magasra kívánjuk a rakományt emelni – Fotó: Targoncaportál

Triplex Targo Kft. – Máté Attila kiemelt ügyfélkapcsolat-tartó

7 hasznos tipp a targonca kiválasztásához:

Egy vállalkozásnak a megfelelő targonca megtalálása nem mindig egyszerű feladat. Fontos tudni, hogy mire és miért van szükségünk. Íme 7 szempont, amely segít kiválasztani a megfelelő targoncát:

targoncák beltéri használatra

Targoncák beltéri használatra – Fotó: Triplex Targo Kft.

1. Munkakörnyezet:

Kültéri használat: A legtöbb országban a dízel targoncák használata csak kültéren engedélyezett. Ahol beltérben is LPG-t használnak, ott a helyiségnek jól szellőzőnek kell lennie. Az ellensúlyos targoncákat általában szabadtéri munkavégzéshez ajánljuk, mivel ez kényelmesebb a vezető számára és növeli a termelékenységet.

Beltéri használat: Leginkább az elektromos targoncák (raklapszállító, gyalogkíséretű, tolóoszlopos és a komissiózó), vagy a kézi raklapemelő béka a legjobb megoldás. Ezek az eszközök a tömör kerekeik és korlátozott hasmagasságuk miatt általában nem ajánlottak kültéri használatra.

Vegyes használat: Kül- és beltéri vegyes használat esetén a három- és négykerekű elektromos homlokvillás targoncák jelenthetik a legjobb választást.

Nő targoncát vezet

Kézi, elektromos, dízel vagy LPG meghajtás közül lehet választani – Fotó: Triplex Targo Kft.

2. Üzemanyag:

Létezik kézi-manuális, elektromos, dízel vagy LPG meghajtás. A választásban számít a megtett távolság, a használat intenzitása, a munkakörülmények és a terhelési igény.

Kézi-manuális targonca

Kézi-manuális targonca – Fotó: Triplex Targo Kft.

3. A használat intenzitása:
Eldönti, hogy a targonca elektromos vagy belső égésű motorral meghajtott legyen, valamint eldönti azt is, hogy milyen teljesítményszintre van szüksége.

4. Működési környezet:

A kiválasztásnál nagyon figyeljünk a működési környezetre: mekkora távolságot kell a géppel megtenni és hol fogunk vele manőverezni. Gondoljunk arra is, hogy az emelőgép kezelőjének milyen gyakran kell elhagynia a járművet!

5. Vezetési távolság:

Rövid távolságok esetén javasolt a gyalogkíséretű targonca, közepes távolságok esetén egy raklapszállító vagy egy lehajtható felálló platformos targonca, hosszú távokhoz olyan modellekre lesz szükség, amelyek képesek a talajhibák csillapítására.

Raklap és targonca

Raklapos emelés – Fotó: Triplex Targo Kft.

6. Emelési és építési magasság:

Elengedhetetlen ismerni az üzemeltetés körülményeit, a rendelkezésre álló méreteket, beleértve az átjárók magasságát is. Nemcsak azt kell figyelni, milyen magasra emeljük a rakatot, hanem mekkora építési magasságú átjárókon fogunk a géppel közlekedni.

7. Rakomány súlya:

Magas emelés nélküli, rövid távolságú és kis rakomány mozgatása esetén többnyire kézi emelő javasolt. Emeléshez, hosszabb távolságra vagy nagyobb rakomány mozgatásánál az elektromos vagy robbanómotoros modelleket kell megvizsgálnia.

Targoncát, rakodót vagy más mezőgazdasági gépet keresel? Nézz széz az Agroinform Piactér több mint 70 ezer hirdetése között!