Immáron néhány ország mezőgazdasági szaksajtóját is meghívták arra a bemutatóra, amit az előszéria franciaországi gyártásának beindítása kapcsán szervezett a Kuhn.

Kuhn

A Kuhn bemutatót szervezett az előszéria franciaországi gyártásának beindítása kapcsán – fotó: www.kuhn.com

Mi az AURA?

Az AURA egy autonóm önjáró keverőgép, amely a silótakarmányt a marófejen keresztül egészen a kiosztásig képes elvégezni, mindenféle kezelői beavatkozás nélkül. Premierje franciaországi SPACE kiállításon 2021 szeptemberében volt.

Az AURA keverő-kiosztó már a következő generációs automatizált takarmányelosztó megoldást kínálja a tejtermelés és hizlalás területén. Nemcsak beépített rakodómoduljával, hanem számos egyéb funkciójával – beleértve a rakodást, a mérlegelést, a keverést és elosztást, valamint a takarmány visszatolását és az elvégzett feladatokról szóló automatikus jelentéseket – kiemelkedik a jelenlegi gyártmányok közül.

Az AURA 2021-ben két díjat is nyert: egyiket a februári SIMA AWARDS INNOV'SPACE-en, majd szeptemberben az INEL D'OR rendezvényen.

Kuhn gép

Az AURA 2021-ben két díjat is nyert – fotó: www.kuhn.com

Beépített betöltő modul

Az AURA többcélú marófejjel rendelkezik, amely mindenféle szilázs, illetve szálas takarmány, például széna, szalma és fűszéna betöltésére alkalmas. A szállítószalagon lévő marófej az energiafogyasztás optimalizálásához van méretezve.

A hatékonyság növelése érdekében a marófejszállító egység oldalirányban mozog a gép teljes szélességében, így az összes szilázs bevihető anélkül, hogy a gépnek helyet kellene változtatni.

A többi takarmányadag-összetevő, például a koncentrátumokat és az ásványi anyagokat a gazdaság silóira szerelt csigákon keresztül tölthetők be. A csigák egy jelvevővel vannak felszerelve, amely kommunikál az AURA jeladójával. Amint a keverőtartály a csiga alá kerül, az AURA elindítja az összetevők feltöltési programját.

Aura önjáró takarmánykeverő-kiosztó

Egy helyben állva is fel tudja magát tölteni. Csak az egyéb összetevőkért kell arrébb mennie – fotó: www.kuhn.com

Mérlegelési adatkezelési modul

A tenyésztő által küldött feladatokat egy adagolási felület rögzíti, ahová minden egyes adagkomponens pontos mennyisége bekerül az elosztási pontokkal és a napi kiosztások számával együtt.

A gép precízen követi a gazda által kért mennyiségeket, és pontosan elvégzi az adagolást, a beépített mérőrendszere 1 kg pontosságú!

Keverőmodul

Az AURA egy 3 m³-es keverőtartállyal rendelkezik, amely két függőleges csigával van felszerelve. A kétcsigás megoldás nemcsak intenzívebb keverést biztosít, de kisebb a teljesítményigénye is, mint egyetlen nagy keverőcsigának.

A hosszú élettartama érdekében a tartály alsó része és a keverőcsigák 100%-a K-NOX-technológiával készültek, amely a keverőkhöz általánosan használt acélfajtáknál 6-szor hosszabb élettartamot biztosít.

Elosztómodul

A piacon lévő többi automatizált takarmányozási rendszerhez hasonlóan az AURA is többnapos takarmányozási feladatok elvégzésére alkalmas, a gazda által programozott időintervallumokban és gyakorisággal. Az állatok friss, kiváló minőségű kevert takarmányadaggal való ellátása serkenti a takarmányfelvételt, és nyugodtabbá teszi őket az istállóban.

Az elosztást egy keresztirányú szállítószalag végzi, amely a gép jobb vagy bal oldalára adagol. Ahol a gazdasági épületekben való manőverezés korlátozott, ott jelentősen csökkenti a munkavégzés idejét. Mivel a kiosztó a gép hátsó részén helyezkedik el, a külön kijárattal nem rendelkező (egykapus) épületekben az adagolást az első karámoktól befelé végzi.

Aura önjáró takarmánykeverő-kiosztó

Nincs megkötés az egy- és kétkapus épületek esetében, a kiosztási irány változtatható, csak irányváltásra van szükség – fotó: www.kuhn.com

Takarmány-visszatoló modul

Az AURA forgókefékkel van felszerelve, amelyek a lehető legközelebb viszik a takarmányt a karámokhoz. Ezek a kefék az elosztással vagy az áthaladással egyidejűleg működnek a maradék takarmány visszatolására, jobbra és/vagy balra, mindenféle többletmozgás és irányváltás (időveszteség) nélkül.

Navigációs modul

Az AURA egy 100%-ban hozzáférhető megoldással rendelkezik, amelyet a meglévő mezőgazdasági infrastruktúrába való teljes integrálhatósággal terveztek. Kétféle kormányzási rendszerrel van felszerelve: RTK GPS SIM-kártya nélküli, mozgásérzékelőkkel párosított technológiával a kültéri használathoz és LIDAR-technológiával a beltéri manőverezéshez. A rendszerek centiméteres pontosságot biztosítanak.

Amennyiben nincs GPS-jel, a mozgásérzékelők letapogatják a robot környezetét, hogy segítsék a pontos tájékozódást az épületben vagy az udvaron.

Az AURA akár 20%-os lejtőt is leküzd, ami azt jelenti, hogy a takarmányozási műveleteket automatizálni kívánó gazdaságban nincs szükség különleges padlózatra vagy talajfelszín-átalakításra.

Aura önjáró takarmánykeverő-kiosztó

Az AURA forgókefés összetolással rendelkezik – fotó: www.kuhn.com

Biztonsági modul

Az AURA egy teljesen autonóm gép, amelynek meg kell felelnie a vonatkozó szabványoknak. Biztonsági rendszere különböző technológiákat (radar, lézer, ultrahang) foglal magában, ezen belül a gép közvetlen környezetét nagy érzékenységű technikák felügyelik.

Amikor a KUHN elkezdte fejleszteni az AURA-t, csatlakozott egy munkacsoporthoz, amely az ISO 3991 szabványnak szentelte magát, kifejezetten az automatizált adagolórendszerekre vonatkozóan.

Meghajtóegység

Az AURA-t úgy tervezték, hogy a lehető leggazdaságosabb legyen az üzemeltetési költségek tekintetében. Az alapot egy 42 kW-os (57 LE) Stage V-ös dízelmotor adja. A meghajtás hidrosztatikus, mind a 4 gumiabroncsos kerék hajtott és kormányzott, ezért a gép nemcsak oldalazni tud, de helyben is képes megfordulni, minimalizálva a haladáshoz, irányváltáshoz szükséges helyigényt.

Opcióként az AURA-e, tisztán elektromos üzemű változata a gép összes funkcióját szinte hangtalanul és füst nélkül végzi, ami különösen előnyös zárt térben.

Egy tejgazdaság egy teljes éven át tesztelte az AURA-t

A GAEC CORDERIE 2021 júniusában vásárolt egy autonóm önjáró AURA gépet. A négy partner által irányított tejgazdaság a Vendée régió északi részén (Nyugat-Franciaország) található La Bruffière településen működik. A korábban vontatott keverővel felszerelt gazdaság több okból is az automatizált takarmányozást választotta: munkaszervezés, nagyobb takarmányozási pontosság és az állatok kényelmének javítása miatt.

Melyek a fenti gazdaság kulcsszámai?

- Tejelőállomány: 300 tejelő tehén (2 400 000 liter tejtermelés / év),
- Termelési szint: 33 kg / nap, 34,2 TP (tejfehérje arány) és 43 TB (tej-vaj arány),
- Robotizált fejőrendszer 4 állással,
- Hasznosítható terület: (öntözött kukorica, cirok és fű) és 155 hektár gabona,
- Baromfitenyésztés két minősített baromfióllal,
- 100 kW-os metanizáló egység az állati szennyvizek számára.
- Munkaszervezés: 4 több szakképesítéssel rendelkező munkatárs (hétvégi helyettesítésre) 1,5 alkalmazottal és 1 tanonccal.

Miért választotta az AURA-t erre a gazdaságra?

A 31 kg kukoricaszilázsból és 9 kg mezlinszilázsból álló adaggal az automatizálást a partnerek különböző kritériumok alapján tervezték meg:

- Nincs szükség a szilázs pótlóállományban történő kezelésére,
- A napi munkával töltött idő korlátozása,
- Lehetőség a kevert takarmányadag több lépésben történő alkalmazására, hogy a frissen elkészített takarmányadag előnyeit élvezhessék,
- A meglévő infrastruktúra maximális kihasználása,
- Ergonomikus és könnyen használható elosztási megoldás.

Természetesen azért választották az AURA-megoldást, mert a szilázs közvetlenül a silókészletekből történő berakodására és kijuttatásra alkalmas, miközben tökéletesen használható a már meglévő különböző épületekben.

Hogyan teljesített az AURA az elmúlt évben?

- 3688 gépüzemóra, ennek megoszlása:
- 45% szilázsvágás és rakodás,
- 11% elosztási órák,
- 44% menetidő,
- 3.216.000 kg vegyes takarmányadagot osztottak ki,
- 1,39% mérési eltérés (= a programozott mennyiség és a gép által ténylegesen betöltött mennyiség közötti különbség).
- Kiosztási gyakoriság: napi 6 időszak a tejelő tehenek számára (időintervallum: reggel 5:00 és este 10:00 között).
- Működési idő napi 10 óra.
- Ciklusidő (szilázsvágás, rakodás, keverés és elosztás): 46 perc, 3,7 liter/óra átlagfogyasztás 12 hónap alatt.

Milyen előnyökkel jár a gazdaság számára?

Az AURA integrálása előtt a napi etetési idő 1,5 óra volt. Az AURA integrálása óta 30 percet vesz igénybe a silószélek előkészítése, a koncentrátumtartályok feltöltése (kéthetente egyszer), a szálméret beállítása.

Szabadidő a hétvégén!

Az AURA előtt szombaton 3, vasárnap pedig 2 emberre volt szükség. Az üzembe helyezést követően szombaton 2 emberre, vasárnap pedig csak 1 emberre volt szükség.

A tejtermelésre és takarmányozásra gyakorolt hatások

Kevesebb maradék és kevesebb tolakodás a vályúnál az állomány különböző állatai között (nyugodtabb állatok). A nyári melegben sem csökken a tejtermelés, mert naponta 6 alkalommal friss adagot kapnak.

Az állomány egészségére és higiéniájára gyakorolt hatások

Az állatorvosi költségek 80%-os csökkenése (megtakarítás: 8-10 ezer euró/év). Kevesebb idegen test a kiosztott takarmányban a mágneses keverőcsavaros berendezés hatékonyságának és a kis keverési adagoknak köszönhetően. Korábban a gazdaság körülbelül tíz tehenet veszített el daganatok és bendőfertőzések miatt.

A takarmányterületre gyakorolt hatás

Évente 8 hektár kukoricaszilázs megtakarítása a pontos adagolással és a vályúban lévő maradékok csökkentésével. Éves szinten 4380 liter nem közúti gázolaj-megtakarítás a korábbi megoldáshoz képest (vontatott keverő).

Mikor lesz elérhető az AURA?

A piaci bevezetés fokozatosan történik, Franciaországgal kezdődően. Amennyiben az összes teszt eredményes lesz és minden tényező pozitív irányba halad, akkor 2024 végétől, 2025 elejétől megkezdik a sorozatgyártást és a piaci bevezetést más országokban is.

Forrás: www.kuhn.com