A LINTTAS Electric Company egy Dél-Ausztráliában alapított start-up vállalat, amelynek ambiciózus célja a világ első (az alapoktól épített) elektromos kombájnjának kifejlesztése, illetve ezen keresztül a mezőgazdasági géptechnológia radikális megváltoztatása.

Az innovatív és új, világelső gabonaszétválasztási eljárással működő kombájn gyorsabb és hatékonyabb gabonabetakarítást tesz lehetővé, alacsonyabb energiafogyasztással és alacsonyabb költségekkel a villamosítást használó gabonatermelők számára – olvasható a cég honlapján.

Történelmileg Ausztráliának kulcsfontosságú szerepe volt a mezőgazdasági gépek folyamatos fejlesztésében, de most minden nagyobb gyártó a tengerentúlon van. Ezt a megkopott csillogást kívánja visszaszerezni a LINTTAS kombájn egy radikálisan új megközelítés és technológiai megoldás révén, mely akár 30%-os hatékonysággal és energiamegtakarítással, valamint olyan tervezési jellemzőkkel kecsegtet, amelyek a mezőgazdasági gépgyártás minden szegmensében alkalmazhatók. Az új kialakítás a gép egészén elektromos hajtásokat használ, hogy ne csak a legnagyobb teljesítményt érje el, hanem a hagyományos, benzin-dízelüzemű gépekhez képest sokkal kisebb legyen az ökológiai lábnyoma is.

kombájn

Az ígéretek szerint az új kombájnt a gazdák maguk is könnyedén javíthatják majd – forrás: linttas

Úgy fogalmaznak: olyan kombájnt építenek, amit a gazdálkodók teljes mértékben önmaguk tudnak javítani. "Cégünk célja, hogy a legújabb technológiát alkalmazva elsőként fejlessze ki a világelső teljesen elektromos kombájnt, olyan teljesítménnyel és árral, amely versenyképes az ausztrál és a globális piacon. S ezt a technológiát más mezőgazdasági gépekre is alkalmazni kívánjuk, jelentősen átformálva a gépgyártás minden szegmensét."


Az új elektromos gabonabetakarító gép alkalmas és adaptálható lesz számos terménytípushoz és körülményhez, a készen kapható alkatrészeknek köszönhetően pedig könnyen frissíthető és javítható.

Malcolm Lucas mezőgazdasági termelő és feltaláló, társa, Terry Krieg pedig szintén mezőgazdasági termelő és elektromérnök, mindketten Dél-Ausztráliában, Gawler közelében élnek. Malcolm gyermekkora óta szenvedélyesen foglalkozik mezőgazdasági gépek fejlesztésével és építésével. Terry a villamosenergia-iparban érdekelt elektromérnök, aki nagyvállalatoknak, kormányoknak és felhasználóknak ad szakmai tanácsot a témakör kérdéseiben világszerte. Együtt alapították meg a LINTTAS Electric Company-t. Kilenc évvel ezelőtt készült el az elektromos kombájn prototípusa, azóta folyamatosan finomítják a technológiai megoldásokat, amiben segítségükre van a drezdai műszaki egyetem.