A gamingsym.in angol nyelvű hírportál közleménye szerint azonban a Washingtoni Állami Egyetem munkatársai egy könnyen megvalósítható módszert dolgoztak ki a probléma megoldására.

A technológia úgy működik, hogy a veszélyeztetett ültetvényeket egy automata rendszer folyamatosan figyeli, és amikor az nagyobb számú madarat észlel a terület fölött, akkor automatikusan drónokat indít a helyszínre, amelyek ember beavatkozása nélkül elriasztják onnan a veszélyes és káros látogatókat.

Valószínűsíthető, hogy az állattartó telepek körüli galamb-problémára, illetve a szántóföldek esetében is egyre gyakoribb madár-kártételekre is hatékony megoldás lehet ez a technológia a jövőben.

madarak

A fotó illusztráció és nem madár-kártételt ábrázol! – fotó: Shutterstock

A rendszer arra is vigyáz, hogy azonos fajú madárrajok ellen különböző típusú drónokat küldjön a madarak éberségének kijátszására. Ezzel az egyszerűen működő rendszerrel világszerte több millió dollár értékű madárkárnak lehet elejét venni.


A Washingtoni Egyetem a rendszer működéséről a "Computer and Electronics in Agriculture" című szaklapban egy átfogó beszámolót tett közzé.