A HEAP (autonóm célú hidraulikus exkavátor) nevű robot exkavátor digitális tervek alapján épített fel egy kötőanyagok nélküli, 6 méter magas és 65 méter hosszú kőfalat, helyben elérhető alapanyagokat (több tonnás kőtömböket és korábbi építési törmelékeket) felhasználva – írja az ng.24.hu.

A hasonló kőfalak megépítése igen munkaigényes folyamat, a robot segítségével azonban ez gyorsabb, olcsóbb és energiafelhasználás terén is sokkal gazdaságosabb. A fal egy teljesen autonóm módon kialakítandó park része.

A robot a szenzorai segítségével 3D-ben feltérképezte a terepet, és megkereste a felhasználható szikla- és betontömböket, melyeknek a tömegét is meg tudja becsülni, továbbá megkeresni a súlypontjukat, aminek alapján egy algoritmus meghatározza a kő optimális pozícióját, és a robot ez alapján elhelyezi a követ.

Először elkezdte építeni a falat, majd amikor az már túl magas volt, földből emelt egy rámpát a fal mellé, és annak a tetejéről folytatta az építést.


A robot exkavátor által felépített kőfalhoz köthető üvegházgáz-kibocsátás 80 százalékkal kisebb lehet, ha az építéshez használt alapanyagok helyben vagy néhány kilométeren belüli területen találhatók.

Indexkép: Youtube-videó