A magyar agrárium legnagyobb rendezvényén, az AgrárgépShow kiállításon a hagyományoknak megfelelően sor került az AXIÁL Kft. évértékelő sajtótájékoztatójára. A vállalat 2023-as eredményeit, valamint 2024-es várakozásait Harsányi Zsolt, az AXIÁL Kft. tulajdonos-ügyvezetője és Pintér Zsolt, az AXIÁL Kft. ügyvezetője ismertette.

Harsányi Zsolt: az "Apám is így csinálta..." korszaknak vége van – Fotó: Axiál Kft.

A globális trendek értékelésével kezdődő eseményen a gépgyártás fellendülése mellett is nehéz időszaknak értékelték a 2023-as évet a vállalat képviselői. Bár tavaly végre helyreálltak az ellátási láncok, csökkentek a szállítási idők és megállt a gépek áremelkedése is, a kereskedelmi szektor mégis kihívásokkal szembesült. A kedvezőtlen környezetet a pandémia és a háborús helyzet elhúzódó gazdasági hatásai generálták, melyek egybe esnek az agrárszektort érintő uniós fenntarthatósági irányvonalak élesedésével, komoly versenyhátrányt okozva a kontinens gazdálkodóinak. Mindez a nyugati országokat megrázó gazda-tüntetésekkel terhelve az európai géppiacon a vásárlóerő jelentős csökkenését eredményezte.

A régiós és hazai kitekintést 2023-ban tovább árnyalta, hogy az országunkat 2022-ben sújtó történelmi aszály miatt gazdálkodóink alapvetően kevesebb tartalékkal indították a tavalyi évet, miközben az orosz-ukrán konfliktus miatt bezuhant terménypiaci árak ezt a térségét sújtották leginkább.

A jelenlegi helyzet rendkívüliségét mutatja, hogy míg korábban az újgépes értékesítési volumen csökkenésével a használtgépek forgalma nőtt, most mindkét kategóriában párhuzamosan csökkenő adatok láthatók.

Szerencsére az előző időszakra pozitív hatások is jellemzők voltak. Ezek között meghatározó volt a digitalizációs pályázatok áthúzódó kifutása, mely 2022 után további jelentős gépértékesítési forgalmat generált a tavalyi év első felében. Emellett a szélsőséges időjárás a növénytermesztést kihívások elé állította, viszont az intenzív esőknek köszönhetően a bőséges takarmány termett, az állattenyésztők számára kedvezőbb környezetet teremtve. 2024-ben további kedvező fordulatra számít a gépkereskedő, hiszen az érkező új pályázati lehetőségek erősíteni fogják a beruházási kedvet.

Csökkenő gépértékesítési volumen mellett az alkatrész-kereskedelem és a szerviztevékenységek részaránya 5%-kal magasabb lett – Fotó: Axiál Kft.

Sikeres piaci jelenlét, turbulens környezetben is

Az AXIÁL Kft. ebben a nehéz időszakban is meg tudta őrizni az eredményességét, hiszen az év első felében kimagasló forgalmat sikerült elérnie, melyhez nagymértékben hozzájárult a fentebb említett támogatási pályázat kifutása. Ugyanakkor a mezőgazdasági termelést érintő negatív ágazati hatások az év második felében a gépkereskedelmi szektorba is átgyűrűztek, próbára téve ezzel az szereplőket. Az AXIÁL a cég alapvető értékeire – a hatékony, több téren digitalizált működésre, erős beszállítói kapcsolatokra, illetve az aftersales szolgáltatások kimagasló minőségére – támaszkodva stabil maradt ebben az időszakban is.

Így a sikeres első félévnek, illetve a második félév jól kezelt kihívásainak köszönhetően a vállalat árbevétele majdnem elérte a 2022-es adatok szintjét, ismét megközelítve a 150 milliárd forintos nagyságrendet. A stabilitáshoz jelentősen hozzájárult a vállalat széles tevékenységi köre, hiszen az összesített árbevételből 2023-ban is mindössze 60% körüli részt tett ki az új gépeket értékesítő főtevékenység. A jelentős szeletet képviselő egyéb szolgáltatások az év második felében fejtették ki kiegyensúlyozó hatásukat, hiszen a csökkenő gépértékesítési volumen mellett az alkatrészkereskedelem és a szerviztevékenységek részaránya 5%-kal magasabb lett.

A 2023-as évben tapasztalható inflációs környezet egyúttal hatással volt a vállalat működési költségeire is. Azonban a cég stabilitása a kiadások növekedése ellenére is lehetővé tette az AXIÁL humánközpontú stratégiájának folytatását, mely az ügyfeleket és a dolgozókat emeli a középpontba. Ennek keretében a magas járulékos költségek ellenére szünet nélkül folytatódtak az infrastrukturális beruházások, három vidéki telephelyen fejlesztve az ügyfélkiszolgálást és a munkakörnyezetet. Sikeresen lezajlott a SalesForce alapú vállalatirányítási rendszer bevezetése, valamint megmaradt a munkáltatói stratégiában a reálbérek védelme, a csökkenés mértékét a lehető legkisebbre szorítva. A gépértékesítés lassulása ellenére a gazdálkodók rugalmas kiszolgálásához szükséges készletszintek szintén megmaradtak, a költségek emelkedésével mintegy megduplázódott készletfinanszírozási kamatok ellenére is.

Továbbfejlesztett stratégia a megjelenő piaci igények alapján

Az agrárszektorban a közelmúlt trendjei alapján új és komplex kihívások jelentkeznek, ezért az alapvetően jól gépesített magyar termelésben is tovább kell fokozni a hatékonyságot és a versenyképességet. A cég az összetett kihívásokra folyamatos fejlesztésekkel reagál, melyek egyúttal a gazdálkodók nehézségeit is hivatottak könnyíteni. A vállalat legutóbb a 2023-as év végén Székesfehérváron, Pécsen és Szolnokon adott át új, korszerű, jól felszerelt műhelyépületeket, így immáron 20.200 négyzetméter szervizkapacitással várja meglévő és leendő partnereit.

Az AXIÁL Kft. folyamatosan fejleszti technológiai portfólióját is, melyben olyan rangos nemzetközi elismeréseket jutalmazott géptípusok is megtalálhatók, mint például a Landini REX4-120 GT RoboShift Dynamic verziója, mely a Tractor of the Year 2024 versenyen a Legjobb Specializált kategóriában lett győztes. Szintén méltatták a HORSCH Xeric pneumatikus műtrágyaszóró modelljét, mely Farm Machine díjat kapott az AGRITECHNICA kiállításon Növényvédelem kategóriában. Talán a legtöbb elismerést a CLAAS új XERION modellje hozta el, mely megkapta a Farm Machine 2024 díjat, a Tractor of the Year 2024 címet, valamint az AgrárgépShow Nemzetközi Termékfejlesztési Díj Gépesítés kategóriájának Nagydíját is. Eredményesen debütált a Manitou MLT 850-145 V+ géptípus is, mely az AgrárgépShow Nemzetközi Termékfejlesztési Díj, Gépesítés kategóriájának Különdíját nyerte el.

A jövőbiztos mezőgazdasághoz komplex megoldásokra és páratlanul sokoldalú szakértelemre is szükség van, melyek terén az AXIÁL tovább erősít 2024-ben, hiszen bevezeti a magyar piacra az AXIÁL Csoport márkanevet, amely immár hivatalosan nem csak a három fő szolgáltató (AXIÁL, MANAX, AFS), hanem a szélesebb portfólió központja is, beleértve a Harsányi család több mezőgazdasági vállalkozását, mint például az AXIÁL központjának szomszédságában található szántóföldi növénytermesztő és állattenyésztő céget. További jelentős változás az AgroVario Kft. eladása. A cég teljesen függetlenedik az újonnan alakult AXIÁL Csoport márkanévtől, mivel az AXIÁL összes tulajdoni részesedése eladásra kerül.

Fellendülés és stabilitás 2024-ben

A szektort tavaly meghatározó trendek idén is folytatódnak, de az AXIÁL Csoport mind stratégiai, mind technológiai szinten készen áll a kihívásokra. Folytatódni fog az infrastrukturális fejlesztési program, rendkívül erős szerep jut majd az aftersales területnek, ráadásul a korábbi években megkezdett IT projektek előnyei 2024-ben fognak jelentkezni. Ilyen például a vállalat saját fejlesztésű farmmenedzsment alkalmazása, a mAXI-MAP, mely a mezőgazdaság digitalizációjához kapcsolódó Trimble Vantage szolgáltatások központi eleme és amely január végére teljes informatikai megújuláson esik át, mintegy 100 millió forintos fejlesztés keretében. A partnerfókuszú projektek mind a gyorsabb, hatékonyabb és kényelmesebb ügyintézést szolgálják majd.

A 2024-es évben a vállalat várakozásai szerint csökkennek a finanszírozási költségek, normalizálódik az infláció, konszolidálódnak az inputanyag-árak, megérkeznek az uniós kifizetések és az új pályázati lehetőségek. A jelentős pozitív hatások mellett a gépkereskedelem ismételt fellendüléséhez azonban arra is szükség lesz, hogy a terménypiaci árak normalizálódjanak, az orosz-ukrán háború lezárásra kerüljön, továbbá egy eredményes, az időjárást tekintve kedvező szezonra várnak a növénytermesztő gazdaságok.

„A kedvezőtlen piaci hatások ellenére az élelmiszeripar termékei iránt nem fog csökkenni a kereslet, mert az embereket továbbra is el kell látni, így a földeket ezentúl is meg kell művelni, az ehhez szükséges gépeket is karban kell tartani. A gazdálkodóknak alkalmazkodniuk kell a megváltozott körülményekhez annak érdekében, hogy megőrizzék, illetve növelhessék versenyképességüket, le kell számolniuk évtizedes szokásokkal, melyek sok területen a talaj termőképességének csökkenéséhez vezettek. A siker kulcsa a korszerű, jól karbantartott eszközökben, a folyamatos új ismeretszerzésben, a pályázati lehetőségek megragadásában, a digitális megoldások alkalmazásában, valamint az új növénykultúrákra való átállásban rejlik. Az AXIÁL Csoport megtette a lépéseket ezen az úton, számítunk a gazdálkodókra, és ők is számíthatnak ránk." – összegezte Harsányi Zsolt.

Három szerviz átalánydíjas szerződéses partner kapott elismerést az AXIÁL-tól

Az AXIÁL Kft. átalánydíjas szolgáltatásait 2001-től kezdve kínálja partnereinek, folyamatosan igazítva ennek feltételrendszerét a piaci igények, a technológiai fejlődés és a szervizekkel szemben támasztott folyamatosan változó elvárásoknak megfelelően.

A szolgáltatási forma keretén belül egy évre előre megállapodva, leszerződve látjuk el a mezőgazdasági-, raktártechnológiai és építőipari gépek, valamint a mezőgazdaságban alkalmazott precíziós rendszerek szakszervizét. A szerződések különböző modulokból állíthatóak össze, így minden üzemeltető a számára legkedvezőbb feltételekkel veheti igénybe a szolgáltatást.

Hogy miért jó ez a partnereknek?

Előre tervezhető, kiszámítható munkadíj és kiszállási szervizköltségek a gazdálkodásban, ami a mai, gyorsan változó gazdasági környezetben felbecsülhetetlen előny.Állandó műszaki gépfelügyelet, amellyel csökkenthető a gépmegállás lehetősége.Dokumentált szolgáltatás, amely a szavatossági igények elbírálásánál jelentős megtakarítást jelenthet az alkatrészek gyártó által való jóváírásánál.A prioritás mellett nagyon nagy előny jelent ennél az előre fizetett szolgáltatási formánál, hogy a szervizszerelők azonnali segítséget nyújtanak akár telefonon is, az esetleges hibajelenségek feltárásában, a gépüzemeltetés és gépbeállítás folyamatainál. Ezzel esetlegesen megspórolva a kiszállás idejét, mellyel a gépállás ideje jócskán lerövidülhet és az értékes idő termelésre fordítható.

Az átalánydíjas szolgáltatási forma alá vont gépek darabszáma, illetve a lehetőséget igénybe vevő ügyfelek köre évről évre emelkedik és bővül, ami mutatja, hogy egyre többen döntenek a fenti előnyök kihasználása mellett.

A hagyományoknak megfelelően az AXIÁL Kft. idén is kiválasztott három olyan céget, akik évek óta kiváló szervizpartnerei és képviselőiknek elismerésül egy-egy díjat adott át Sajtótájékoztató rendezvényén. A díjátadón az AXIÁL Kft.-t Harsányiné Dr. Fodor Gyöngyi tulajdonos-ügyvezető, Mezőfi Gábor Vevőszolgálat igazgató, és Torgyik Attila Szervizüzletág igazgató képviselte.

Az AXIÁL Kft. AgrárgépShow keretein belül díjazta szerviz átalánydíjas szerződéses partnereit – Fotó: Axiál Kft.

Díjazottak:

Tóth Gyula Cégcsoport – Somogysárd (a kaposfő Axiál-telephely partnere)

„Több, mint 10 éve, hogy megvan az együttműködés cégeink között. A környék meghatározó gazdálkodója, aki mintegy 1000 hektáron gazdálkodik és 30 környékbeli gazdát segít a mindennapi munkájukban, legyen szó akár inputanyag-beszerzésről, terményértékesítésről, vagy bármilyen művelési folyamatról. A Tóth Gyula Cégcsoport egy évvel idősebb az AXIÁL-nál és az első között kezdett nálunk vásárolni. Manitou olimpiáink mindegyikén nagy örömmel vettek részt, melyen az egyik legemlékezetesebb pillanat akkor volt, mikor élete párja a női kiírásban második helyezést ért el, de sok szép emléket őriz a cégünk által szervezett utazásokról is."

A díjat átvette: Tóth Gyula és fia, Tóth Zoltán.

HAJDÚ MAPA Kft.  (az AXIÁL kerecsendi telephelyének partnere)

„Az AXIÁL Kft és a HAJDÚ MAPA Kft kapcsolata még a szolnoki telephellyel kezdődött mintegy 20 éve. Ma már a 10 éve működő kerecsendi AXIÁL ponttal van kapcsolata a HAJDÚ MAPA Kft.-nek. Ekkor, 1 db CLAAS AXION 820-as erőgéppel kezdődött az átalány szerződésünk, majd a géppark bővülésével további 1 db CLAAS kombájnnal és 3 db CLAAS erőgéppel bővült az átalányba bevont gépek köre. Gépparkot tekintve a betakarítást hosszú évek óta CLAAS kombájnok végzik. A korábbi 3 db-ból álló MEGA flottát, részben a betakarítandó területekben történő változások miatt és a géppark korszerűsítésnek köszönhetően 1 db CLAAS LEXION 650 típus váltotta ki, továbbá van még 3 db CLAAS traktor is a gazdaságba, amelynek saját szántóterülete 400 hektár, de hozzávetőleg ugyanekkora területet művelnek szolgáltatás keretében is.

Hajdú Miklós tulajdonos-ügyvezető életét a családja jelenti, a mindennapok része természetesen a vállalkozása és a mezőgazdaság, bár mostanában már nemcsak a gabonák állapotát ellenőrzi a határban, hanem a gyöngyösi stadion gyepét is, ahová rendszeresen elkíséri az unokákat foci edzésre."

A díjat átvette: Hajdú Miklós tulajdonos-ügyvezető.

MERKBAU Zrt. (az AXIÁL építőgépes partnere)

„1990-ben alakult meg a mai Merkbau Zrt. jogelődje, a Merkbau Építőipari és Kereskedelmi Kft., 100%-ban magyar tulajdonú, kiskunhalasi székhelyű vállalkozás. A vállalat fő profilja az építőipar, ezen belül három fő üzletágat működtet. Az eredeti profilon túl a piaci igényeket felismerve egyéb szolgáltatásokat is nyújt, melyeket – csakúgy, mint a cég egészét – magas színvonal és kiváló minőség jellemez. Mi sem mutatja ezt jobban, mint a számtalan építőipari nívódíj és mesterdíj."

A díjat átvette: ifj. Grobál Károly.