A társadalmi nyomás, különösen a fiatalok részéről, egyre nagyobb az egész világon a környezet megóvása, a klímaváltozás csökkentése terén. A felnövekvő generáció félelemmel tekint minden káros hatásra, mely az ő és a gyermekeik életét befolyásolja. Ezen káros hatások között fontos szerep jut az élelmiszereknek, mert valljuk be, ki akarna túladagolt vegyszerrel megóvott növényből készült élelmiszert adni a családjának? Valószínűleg senki.

Azt a fiatal generáció is tudja, hogy növényvédelem nélkül nem lehetséges a növénytermesztés jelenlegi szinten tartása, tehát, vagy kevesebbet termelünk, és nem jut mindenkinek, ez a hatás egyúttal az élelmiszer drágulását hozza magával, vagy megpróbáljuk a jelenlegi termelési szintet megtartani, esetleg tovább növelni úgy, hogy a kijuttatott vegyszer mennyiségét megfelelő technikai eszközökkel lecsökkentjük, ezáltal egészségesebb élelmiszert termelünk a jövőben. Ahhoz, hogy kevesebb vegyszerrel tudjunk hatékonyan termelni, pontosabban és szabályozottabban kell azt a célfelülethez eljuttatni.

Az Amazone vezető szerepet tölt be Európában az innovatív megoldások terén, melyekkel hatékonyan csökkenthetjük a kijuttatott növényvédő szerek mennyiségét.

Az Amazone számos olyan okos megoldást kínál precíziós permetezőgépeiben, amelyek a felesleges kijuttatás ellen dolgoznak. Így a gazdák valóban csak azt a mennyiséget juttatják ki növénykultúráikra, amennyi a terület kártevői visszaszorítására vagy épp a növények kondíciójának növelésére szolgál.

Minden permetezőgép lelkét a szórókeret képzi, ezért is koncentrálnak a gyártók ezen gépegység fejlesztésére oly nagyon. Azt leszögezhetjük, hogy az egyik legfontosabb feladat a szórókeret stabilan tartása a mozgó gépkapcsolat ellenére.

Az AMAZONE UX permetezőgépeinek szórókeretei a speciális profilépítési módnak köszönhetően minimális önsúly mellett maximális merevséget biztosítanak 21 méter munkaszélességtől egészen 48 méterig. Ekkora munkaszélességek mellett viszont jelentős kilengésekkel lehet számolni.

Az Amazone 4-szeres csillapítású Super L szórókerete a függőleges kilengések erőteljes csökkentésére, kombinált rugózó-lengéscsillapító elemeket alkalmaz. Ezen felül a kaszáló mozgásokat a beépített csillapítórendszer tartja minimális szinten. A keret előre-hátra való kilengését a SwingStop rendszer tartja kordában, mely a kilengéssel ellentétes hidraulikus lökésekkel oltja ki ezt a nem kívánatos mozgást. Ezen megoldások egyidejű alkalmazásával egy rendkívül stabil keretrendszert kaptunk, ami mindezek mellett felhasználóbarát funkciókkal egészül ki, mint például a Flex-nyitás, amely a gyors, kerettagok egymás utáni folyamatos nyitását biztosítja elektrohidraulikus vezérléssel.

fendt

Az AMAZONE UX permetezőgépek szórókeretei a speciális profilépítési módnak köszönhetően minimális önsúly mellett maximális merevséget biztosítanak – fotó: Amazonen-Werke Kft.

Azonban a keret stabilitása önmagában még nem elegendő a kijuttatott vegyszermennyiség csökkentéséhez, ezért olyan funkciókkal kell felruháznunk ezt a nagyszerű alapot, mint például a ContourControl, DUS rendszer, AmaSelect vagy épp Curve Control. Na de mit is takarnak ezek a megnevezések?

A ContourControl-lal az AMAZONE teljesen automatikus szórókeret-vezetést kínál a 21 méteres vagy nagyobb szórókeretekhez. Ezáltal permetezés közben a legkisebb célterület távolságokra is teljesül a legnagyobb precizitás igénye nagy menetsebesség és nagy munkaszélesség mellett is. A ContourControl a Super-L2 szórókerethez Flex 1 vagy Flex 2 kerethidraulikával együttesen használható. Az új szórókeret-vezetés alapja a gyors működésű hidraulikus rendszer és a 4, illetve Flex 2 kerethidraulika esetén akár 6 ultrahangos érzékelő, amelyek automatikus oldalszög-beállítást tesznek lehetővé felfelé és lefelé. Az érzékelők és a különösen gyors hidraulikának köszönhetően a szórókeret magasságtartása mindig tökéletes mind a talajhoz viszonyítva, mind a kultúrától tartott egyenletes távolságban – ezzel minimálisra csökkentve az elsodródás lehetőségét. Ha alacsony az elsodródás, a vegyszer biztonságosan eléri a felületet, nincs szükség a dózis növelésére, vagy újabb kezelésre a nem megfelelő hatás miatt.

A DUS rendszernek köszönhetően a permetlé nyomás alatt kering a teljes keretszélességen, így a permetezés elindításakor a permetlé az összes fúvókánál azonnal ott terem és nincs nyomás-felépülési idő. Ez azt eredményezi, hogy a művelőnyomba állás után nem kell feleslegesen kijuttatnunk vegyszert csupán arra várva, hogy az utolsó fúvókához is elérjen a permetlé. A nyomás felépülési idejének radikális csökkenése mellett a permetlé folyamatos cirkulálása lehetetlenné teszi a dugulásokat, lerakódásokat, valamint az oldat szétválását a permetlévezetékekben.

Az AmaSelect elektromos fúvókánkénti szakaszolás egy elektromos be- és kikapcsolású 4 részes fúvókatestből, valamint kiegészítő fúvóka-átkapcsolásból áll. Így a GPS-Switch-en keresztül kapcsolható 50 cm-es keretszakaszon kívül a rendszer elektromos átkapcsolási lehetőséget is kínál a négy felszerelt fúvóka között, ami a kezelői terminálon keresztül vagy akár teljesen automatikusan is végezhető a menetsebesség vagy a kiszórási mennyiség megváltoztatásakor.

Így például lehetőség van egy második fúvóka hozzákapcsolására vagy nagyobb fúvókára átkapcsolásra, ha valamelyik fúvóka elhagyná az optimális nyomástartományt. Opcionálisan az AmaSelect fúvókatartó egy kiegészítő készlettel 25 cm-es fúvókaosztásra is átszerelhető. A speciális 80°-os fúvókákkal együtt ez azzal az előnnyel jár, hogy a célterület távolsága 50 cm alá is csökkenthető. Ezzel minimálisra csökken az átfedés, ami jelentős permetszer-megtakarítást eredményez.

Az CurveControl precíz megoldást kínál arra, hogy a kiszórási mennyiség kanyarban is állandó maradjon a teljes munkaszélesség mentén. Ez a funkció az alapfelszereltség részét képezi az AmaSelect, valamint a ContourControl aktív szórókeret-vezetés esetén. A CurveControl nélkül, amikor a gép a növényvédő szer kijuttatása közben kanyarodik, a kanyar belső ívén túl sok, a külső ívén pedig túl kevés szert juttat ki a keretsebesség különbségének köszönhetően. A kanyarodás során a keret a kanyarodás ívével megegyező oldalon lassabban halad, míg a másik oldalon akár 2x-3x gyorsabban is mehet. Minél szélesebb a keret, annál fokozottabban jelentkezik ez a probléma.

A sebességkülönbségnek köszönhetően a lassabb oldalon ugyanakkora nyomással és ugyanazokkal a fúvókákkal lényegesen több szer jut ki a fordulási ív ezen területére, mint a másik gyorsan haladó oldalon ahol az ilyen mértékű gyorsulás miatt a kívánt mennyiségtől jóval kevesebbet tudunk a növényekig eljuttatni. A CurveControl előre kiszámítja a fordulási adatokat és az AmaSelect-el közösen dolgozva kiválasztja a megfelelő nyomást, fúvókaméretet és kijuttatási mennyiséget, hogy a gép teljes munkaszélességben a kerettagok sebességétől függetlenül tudja ténylegesen kijuttatni az általunk kívánt mennyiséget.

Az AmaSelect Spottal a növényvédő szer jelentette költségek csökkentéséhez az AMAZONE a fúvókánkénti szakaszolással lehetőséget kínál a gyomok részterület-specifikus, nagy pontosságú folttérképek alapján történő kezelésére. Az ehhez szükséges folttérképeket külső szolgáltatók készítik el. Az első lépést a kezelendő terület felmérése és egy folttérkép létrehozása jelenti.

Szolgáltatótól függően az első lépésben a terült felmérése többféle módon is történhet: használható pl. drón, amellyel a terület fölé repülnek, vagy műhold, esetleg speciális szenzorkeret. A második lépésben kerül sor a gyomnövényfoltok célzott kezelésére a területen. Ehhez csupán a folttérképet kell feltölteni az AmaPad 2 ISOBUS kezelőterminálra. A terület bejárása során a teljes felületű kezelés helyett az AmaSelect fúvókánkénti szakaszolással lehetőség van csak azokat a területeket kezelni, ahol tényleges a gyomfertőzöttség.

fendt

Az AMAZONE számos olyan okos megoldást kínál precíziós permetezőgépeiben, amelyek a felesleges kijuttatás ellen dolgoznak – fotó: Amazonen-Werke Kft.

Sok nagyszerű fejlesztés, amelyek együtt dolgozva képesek szemmel jól látható mennyiségben lecsökkenteni az addig szükségesnek vélt vegyszermennyiséget és emellett hatékonyan tud szembeszállni a kártevőkkel.

A korszerű precíziós gazdálkodáshoz elengedhetetlen a digitalizáció és a folyamatos fejlesztés, amelyre idővel rá lesz kényszerítve minden mezőgazdász – akár szigorítások, akár az éghajlatváltozás adta problémák miatt –, ha szeretnék megőrizni az eddig előállított terménymennyiségeket, és egészséges alapanyagot akarunk előállítani.

Keressék bizalommal kollégáinkat:

Jónás Zsolt – Szabolcs-Szatmár-Bereg, BAZ, Hajdú-Bihar
Tel: +36 30 643 6134

Oravecz István – Heves, Nógrád, Bács-Kiskun, Pest, Jász-Nagykun-Szolnok
Tel: +36 30 637 3306

Szász Villő Dóra – Komárom-Esztergom, Veszprém, Fejér, Vas, Győr-Moson-Sopron
Tel: +36 30 544 4478

Horváth Attila – Somogy, Tolna, Baranya, Zala
Tel: +36 30 538 5918

Móricz Tamás – Békés, Csongrád-Csanád
Tel: +36 30 345 8294