Az agrárium robotizációját és térnyerését – még akkor is ha még idehaza nem sokat érzünk belőle a gyakorlatban - mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy megszületett az első díjazás és kiírás, amelyre január 16-ig lehet pályázni a gyártóknak. A díjátadás, eredményhirdetés a franciaországi Tolouse-ban lesz, a 2023. február 7-9 között megrendezésre kerülő World Fira 2023 kiállításon.

Exxact Robotics, a Traxx-szal indul

Exxact Robotics, a Traxx-szal indul – fotó: exxact-robotics.com

Miért vált szükségessé?

A kültéri növénytermesztéshez használt szántóföldi robotok piaca lassan kezd megszilárdulni. Az egyik robotvásárlási útmutató már több mint 50 olyan mezőgazdasági robotot sorol fel, amelyeket a gazdálkodók már ma is megvásárolhatnak vagy bérelhetnek. A 2023-as évre több mint egy tucat új robot került fel a listára. Ezek többfunkciós szántóföldi robotok, termény betakarítására alkalmas robotok vagy specializált, egyetlen feladatra, például gyomirtásra alkalmasak.

A szántóföldi robotok már most is széles és változatos kínálata önmagában nem könnyíti meg a gazdák dolgát, hogy kiválasszák, a számukra leginkább megfelelő robottípust, az adott mezőgazdasági tevékenységhez.

Ráadásul a robotgyártók még ma sem mindig vannak tisztában azzal, hogy gyakran milyen mostoha körülmények között kell szántóföldi robotjaiknak végezniük a munkát, nem beszélve a pillanatnyi talajviszonyokról.

Úgy tűnik hiányzik a párbeszéd is a fejlesztők és gazdák között, milyen munkafolyamatokat látnának szívesen automatizálva. Ezek a legfőbb okok, hogy az angol Future Farming magazin és a FIRA elindította „Az Év Agrárrobotja” választást.

Mely robotok nevezhetők?

A 2023-as szántóföldi robotvásárlási útmutatóban szereplő több mint egy tucat új jövevény mindenképpen alkalmas a 2023-as év agrobotja címre. A gyártók vagy beszállítók azonban 2023. január 16-ig meghosszabbítva még benevezhetik robotjukat.

A nevezés fontos feltétele, hogy a szántóföldi- vagy betakarító robotnak 2023-ban egy régióban, országban vagy több országban kell eladásra vagy bérbeadásra kerülnie. Ez magában foglalja a vételi- vagy lízingár megjelölését is.

Kizárólag olyan úgynevezett szántóföldi robotok pályázhatnak, amelyek hatékonyabbá és fenntarthatóbbá teszik a szabadföldi növénytermesztést. Az üvegházakban vagy állattartó telepeken használt robotok egyelőre nem vehetnek részt a versenyben.

A Nexus Robotics gyomláló robotja – fotó: nexusrobotics.ca

Új támogatás koncepciók és prototípusok számára

2020-ban és 2021-ben a Future Farming és a FIRA évente megválasztja a legjobb szántóföldi robotkoncepciót. Ezzel elsősorban azokat az induló vállalkozásokat kívánták ösztönözni, akik kitartóan dolgoznak az új robotok fejlesztésén. A teljesen autonóm robotot vagy innovatív autonóm rendszert a mezőgazdaság számára fejlesztő start-upok mostantól jelentkezhetnek a FIRA Start-Up pitch session-ra, amelyeket a World FIRA 2023 során tartanak.

Hogyan működik az Ag Robot választás?

Egy nemzetközi zsűri január közepén választja ki a győztest a már említett vásárlási útmutatóban felsorolt, 2023-ban újonnan piacra kerülő robotok közül. A zsűriben a Future Farming, a Wageningen University & Research és a GOFAR globális robotszervezet robotszakértői vesznek részt. Továbbá, kiemelt szerepük lesz a zsűriben, a világ különböző részeiről - többek között Ausztráliából, Brazíliából, Kanadából, Európából és az Egyesült Államokból - érkező gazdáknak. A zsűri különös figyelmet fordít a gyakorlati alkalmazhatóságra és a mezőgazdaság számára nyújtott, hozzáadott értékre.

Közeledik Magyarország precíziós gazdálkodási konferenciája! Jelentkezz még ma!

PREGA – Precíziós Gazdálkodási Konferencia és Kiállítás 2023

Időpont: 2023. február 8-9.

Helyszín: Aquaworld Kongresszusi Központ, Budapest

Program és jelentkezés: www.prega.hu

prega

Szöveg: www.futurefarming.com