A gabonatáblák képéhez többnyire hozzátartoznak a pipacsok, illetve egyéb vadvirágok és gyomnövények, amelyeknek minden egyes példánya a következő évben már a sokszorosára szaporodik.

büza

Az új technika a betakarító kombájnon belül a gabonától elkülönítve összegyűjti a gyommagvakat – fotó: pixabay.com

Az agrarheute.com hírportál tudósítása szerint, ennek kiküszöbölésére, illetve megelőzésére a németországi Hessen tartományban, a „Fenntartható arató-cséplési technika" program keretében, már tesztelés alatt áll az a német konstruktőrök által kifejlesztett új technika, amely a betakarító kombájnon belül a gabonától elkülönítve összegyűjti a gyommagvakat. Ezt a technikát a közeli jövőben tovább kívánják finomítani.


Rainer Waldhardt, a Giesseni Justus Liebig Egyetem professzora elmagyarázta, hogy ezeket a magvakat a következő évben a gabonatáblák peremén külön el lehet vetni, ami megakadályozza a gyomoknak a táblán belüli káros elszaporodását, és ezzel jelentősen csökkenti a gyomirtásra fordítandó költségeket.

Ugyanakkor a szegélyekre vetett virágsávok vonzzák a hasznos beporzó rovarokat, ami hozzájárulhat a terméseredmény javításához. A professzor szerint mindezeknek azért van különös jelentősége, mert a káros gyomok elszaporodását – a kombájnon alkalmazott újítás révén – jórészt mérgező vegyszerek nélkül, normál agrotechnika alkalmazásával lehet megakadályozni.