A professzionális felhasználók igényeire szabott formabontó tengellyel az egyre inkább extrém időjárási körülmények között is bármikor megoldhatók az agráriumban fellépő feladatok.

A BPW-Hungária Kft. szombathelyi központjához közel eső Torony község külterületén mutatták be az AGRO Drive hidraulikus tengely működését, amelyet azért fejlesztettek ki, mert a puha, laza talajokon vagy emelkedőkön haladva a mezőgazdasági gépek gyakran elérik a teljesítőképességük határát. Az AGRO Drive segítségével ilyen talajokon jelentősen könnyebb az elindulás, és elkerülhető az elakadás. A kiegészítő hajtás nagyobb teljesítményt biztosít nehéz terepen. Az új hidraulikus tengely nem csak az erőátvitelt javítja, a szervizelés is egyszerűbbé válik, hiszen a kifinomult tervezésnek köszönhetően a karbantartási  feladatok  mint például a fékpofák cseréje a hidromotorok leszerelése nélkül is elvégezhető.

A hajtott tengely mind laprugós, mind légrugós, mind hidraulikus rugózású felfüggesztésekbe beépíthető. Az AGRO Drive szériálisan előkészített az abroncsnyomás-szabályozó rendszerek csatlakoztatására a tengelybe opcionálisan fordulatszám-, forgásirány- és ABS-érzékelők is integrálhatók. Az érzékelőket úgy helyezték el, hogy a lehető legjobban védve legyenek a szennyeződésektől, ez biztosítja a maximális üzembiztonságot.

BPW

Az AGRO Drive segítségével laza talajokon is jelentősen könnyebb az elindulás és elkerülhető az elakadás.

„Folytatjuk akkor is, ha mások feladják”

A BPW a mezőgazdasági gépészeti világkiállításon, az Agritechnicán november 12-18. között Hannoverben számos, a mezőgazdasági járművek és gépek futóműveivel kapcsolatos megoldást mutat be, ezért lett mottójuk a rendezvényre: „Folytatjuk akkor is, ha mások feladják”.

Mándli Péter

Mándli Péter, a BPW-Hungária Kft. ügyvezető igazgatója.

"Az Agritechnica mottója a mi hozzáállásunkat tükrözi a BPW-nél. Ha egy ügyfélnek valamilyen speciális kívánsága van, azt mi mindenképpen teljesíteni szeretnénk. Nem a problémát, hanem a megoldást tartjuk szem előtt. És mindig meg is találjuk a megoldást. Számos termékfejlesztésünknek köszönhetően az összes mezőgazdasági feladat elvégzéséhez szükséges járművekhez illetve eszközökhöz kínálunk megoldást ügyfeleinknek. Hogy ez lehetséges legyen, olyan stratégiai partnerekkel működünk együtt, akik ugyanolyan igényesek, mint mi vagyunk" – mondta el a szombathelyi bemutatón Peter Lindner, a cég mezőgazdasági területeken Németországért és a Benelux-államokért felelős értékesítési vezetője.

Peter Lindner

Peter Lindner: "Az összes mezőgazdasági feladat elvégzéséhez szükséges járművekhez illetve eszközökhöz kínálunk megoldást ügyfeleinknek."

Pontos futásteljesítmény-áttekintés

A BPW két évvel ezelőtt mutatta be Hannoverben az AGRO Hub-ot, amely a mezőgazdasági területen tevékenykedő ügyfelek számára lehetővé teszi egy futómű futásteljesítményének pontos áttekintését. Újdonság a kiegészítő tengelyterhelés-érzékelők integrálása, amelyek segítségével a jármű üzemeltetője tárolhatja a pótkocsi tömegét. Az érzékelők körülbelül két százalékos pontossággal mérik a pótkocsi tömegét. Számos mezőgazdaságban tevékenykedő ügyfelünk a tömeg alapján számolja el a teljesítményét, és ez az új mérlegrendszerrel ehhez kiváló megoldás, ráadásul az ára is kedvező.

Csánk Pétertől, a cég hazai értékesítési vezetőjétől a helyszínen megtudtuk, az AGRO Hub-hoz hasonló rendszerek általában rendkívül drágák, elérhetik a 15-20 ezer eurót, ám a BPW termékét 1000 és 3000 euró közé szeretnék pozícionálni, hogy a hobbi földműveléssel foglalkozók számára is elérhető legyen.

BPW

Az AGRO Hub a lehetővé teszi egy futómű futásteljesítményének pontos áttekintését.

Az AGRO Hub egyébként további előnyt is biztosít: a futóműdiagnosztikai rendszer egy figyelmeztető jelzéssel automatikusan emlékeztet az előzetesen megadott karbantartási intervallumokra, így a pótkocsi üzemeltetése jobban optimalizálható.

Új tengelycsalád 9 tonna terheléshez

Mindezen felül a BPW kisebb terhelésekhez kifejlesztette a GS 9000 tengelycsaládot, amely a 9 tonnás megengedett tengelyterheléssel optimálisan alkalmazható billenőplatós járművekben, szállítójárművekben és talajmegmunkáló gépekben. Emellett a kiemelkedő gazdaságosság és az ismert BPW-minőség is jellemzi a család tengelyeit.

Az új tengelycsaládhoz tartozik a GS 9000 merevtengely és a GSLA 9000 kormányzott tengely, amelyekkel a BPW 2018-ban jelenik meg a piacon. A kormányzott tengely optimális működést biztosít menet közben: a kormányzott tengely alkalmazása által a pótkocsi közel ugyanazon az íven fut, mint a vontatójármű. Ez kíméli a gumiabroncsokat és üzemanyagot takarít meg. Így csökken a vontatáshoz szükséges erő, valamint csökken a jármű teljes terhelése a kanyarokban.

Csánk Péter szerint azért, hogy a járművek üzemeltetői a kisebb, 9 tonna alatti tartományban is gazdaságosan és biztonságosan üzemeltethessék a járműveiket, a fejlesztés közben a tengelyek felhasználási területeire és a járművek üzemeltetőinek elvárásaira fókuszáltak.

BPW

A BPW AGRO Drive hidraulikus hajtott tengely nagyobb teljesítményt biztosít nehéz terepen.

"Célunk a maximális gazdaságosság volt, az ismert BPW minőség és rugalmasság megtartása mellett" – tette hozzá az értékesítési vezető. Ezért a BPW építőelem-elvnek megfelelően ez az új tengelygeneráció is számos lehetőséget kínál a futóműkomponensek kombinálására. A GS tengelycsalád fent említett mindkét tagja kombinálható mind az AGRO Air légrugózással, mind a mechanikus VB rugózással (parabola vagy laprugóköteg).

A járművek üzemeltetőinek akkor is van döntési lehetősége, ha a fékekről van szó: választhatnak a 19,5 colos és nagyobb méretű gumiabroncsokkal szerelt kerekekhez való N4012 fék, és az új fejlesztésű, 17,5 colos gumiabroncsokkal szerelt kerekekhez használható N3411 fék között.

Minőség és garancia világszerte

A BPW csoportot 1898-ban alapították, ma már világszerte 6350 főt alkalmaznak, a cég éves forgalma 1,25 Mrd euró. 400 bejegyzett szabadalommal rendelkeznek, és a cég 60 kirendeltséggel bír 30 országban. Kilenc fejlesztési központjuk, 16 gyártótelephelyük, és több mint 50 kereskedelmi egységük van Európa-szerte.

"A BPW Csoportnál a minőség áll a fókuszban. Vevő-specifikus megoldásokban gondolkodunk, és átfogó szolgáltatásokkal rendelkezünk. Három fő területünk van: a trailer-kamion, a mezőgazdasági és a vontató, illetve busz üzletág" – mondta el Csánk Péter értékesítési vezető.

Csánk Péter:  "A BPW Csoportnál a minőség áll a fókuszban."

Mint fogalmazott, a cég ma már nem csak a futómű- és alvázrendszer technológiában van jelen, ugyanis a kamionok, illetve a vontatmányok teljes megépítéséhez szükséges komponenseket tudják szállítani. Ilyen például a világítástechnika, a műanyagtechnológia, a sárhányók, sárvédők, a különféle műanyagból készülő tartóelemek, a felépítmény- és zártechnika, illetve telematika rendszerek a vontatók számára – tette hozzá.

A BPW Hungáriánál 330.000 négyzetméteres területen folyik a munka, 1500 dolgozóval, ezzel a cégcsoport második legnagyobb termelő-részegysége. Éves szinten 250 ezer tengelyt állítanak elő, amelynek jelentős hányadát kamion utánfutókba építik be, és jelenleg 20 százalékos az agrár futóművek részaránya. A cég több felsőoktatási intézménnyel működik együtt duális képzés keretében, éves szinten 50-60 egyetemi hallgatónak biztosítanak gyakorlati helyszínt, és 80 százalékuknak munkát is adnak. Mivel nem csak gépészmérnökökből mutatkozik hiány hazánkban, esztergályosokat, hegesztőket és lakatosokat is képeznek saját oktatási központjukban, ahonnan 24 szakember kerül ki évente.

A vállalat kompetenciájába tartozik az agrártermékek komplett fejlesztése és konstrukciója. Jelenleg több mint 30 gépészmérnök és fejlesztőmérnök dolgozik a legújabb megoldásokon. A piacon egyediek abban, hogy számos nagyobb mezőgépgyárral szoros együttműködésben tervezik a járművet a futóművekkel együtt, ami jelentős megbízhatóságot és hosszú élettartamot biztosít.

A BPW Hungária Kft. a mezőgazdasági járművek és gépek specialistája a BPW csoporton belül. A vállalat portfóliója a féltengelyektől a komplett tengelyeken át a rugózási és a felszerelt fékrendszert is tartalmazó, 30 tonnát is meghaladó tengelycsoport-terhelhetőségű, vázzal együtt kínált tridem tengelyekig terjed.

További információt talál a BPW-Hungária Kft. honlapján.