A Thulit gyomfésűvel a LEMKEN bemutatja első gyomfésűjét és kerekké teszi a mechanikai gyomirtás gépeinek választékát.

Vöröskáposztában dolgozó LEMKEN Thulit gyomfésű

Vöröskáposztában dolgozó LEMKEN Thulit gyomfésű – fotó: LEMKEN

Ennek a munkagépnek a kifejlesztésével a mezőgazdasági gépgyártó specialista új területre merészkedett, melynek eredményeként bemutatja a négy gerendellyel szerelt koncepciót, nyolc sorban elrendezett fogakkal.

A bonyolult rugók kombinációját egy innovatív hidraulikus talajnyomás-állító rendszer váltja ki, mely biztosítja a fogak még kiegyenlítettebb nyomását a teljes megművelt felület szélességében.

A nyomás menet közben fokozatmentesen állítható egészen 5 kilogrammig. Ennek eredményeként a Thulit kimagasló minőségű munkát végez a növény érzékeny növekedési időszakaiban.


LEMKEN Thulit gyomfésű 4 gerendellyel és nyolc sorban elhelyezett fogakkal

LEMKEN Thulit gyomfésű 4 gerendellyel és nyolc sorban elhelyezett fogakkal – fotó: LEMKEN

A 31,25 mm-es fogosztással elrendezett fogak eltömődéstől mentes munkát biztosítanak. A stabil nyomvonalkövetést biztosító és kopásálló csapágyak optimális gyomirtást biztosítanak. Az egyszerű gyorscserélő rendszer egyszerűvé teszi a fogak cseréjét.

A Thulit pontos és folyamatos talajkövetést biztosít állandó talajnyomással, ami rendkívül sokoldalú munkagéppé teszi, még nagyon egyenetlen talajokon és bakhátas kultúrákban is.

A nagy vázmagasságnak és okos kialakításának köszönhetően, aminek révén nincs szükség a megszokott rugókra, majdnem lehetetlen, hogy növények szoruljanak a váz alá. A flexibilis hidraulikarendszer támogatja a váztagokon belüli további szakaszok vezérlését, ami megelőzi a tábla egyes részein a többszörös meneteket.

bakhátas állományban

LEMKEN Thulit gyomfésű bakhátas állományban – fotó: LEMKEN

A gép tervezésekor központi cél volt a váz tömegének a minimálisra csökkentése. Ennek eléréséhez jelentősen csökkentették a mozgó alkatrészek számát a hasonló modellekhez képest, ami lehetővé teszi a Thulit használatát az alacsony emelőkapacitással rendelkező traktorok esetén is.

A kezelő munka közben tisztán rálát a boronafogakra, ezáltal folyamatosan figyelemmel kísérheti a munkaminőséget. Szállításhoz a fogak automatikusan becsukódnak a magasabb szintű biztonság érdekében.

A Thulit gyomfésű fogai szállítási helyzetben automatikusan becsukódnak

A Thulit gyomfésű fogai szállítási helyzetben automatikusan becsukódnak – fotó: LEMKEN

A Thulit gyomfésű kezdetben korlátozott mennyiségben lesz elérhető hat és kilenc méteres munkaszélességben 2024 tavaszán.