Manapság a továbbfejlesztés a részletekben rejlik, amelyek nagyobb teljesítményről, üzembiztonságról, hatékonyságról és kényelemről gondoskodnak. Épp ezekre a részletekre került a hangsúly a LEXION 700-as sorozat fejlesztésekor Harsewinkelben. Ezúttal a tisztításra, a másodlagos leválasztásra valamint a szalmaszecskázóra és az elektronikára koncentráltak a fejlesztőmérnökök.

LexionAz új 700-as LEXION sorozat eleget tesz a következő, TIER4 / 4-es szint kipufogógáz normának. A CLAAS a LEXION 700-asok esetében a CAT motort Mercedes-Benz-re cseréli. A 780-as és 770-es csúcsmodellekben egy újgenerációs Mercedes-Benz motor dolgozik 15,6 literes lökettérfogattal. Így a LEXION 780-as 626 lóerő elérésére képes. A LEXION 750 és 740 modellek esetében egy 10,7 literes Mercedes-Benz motor szolgáltatja a meghajtást. A kivételt a LEXION 760-as típus jelenti, amelybe egy Perkins motor lett beépítve.

A LEXION 750 és 740 modellek ezen kívül megkapják a DYNAMIC COOLING elnevezésre hallgató dinamikus hűtésrendszert, változtatható ventilátorhajtással. Így mindig csak a szükséges hűtés valósul meg, épp annyi, amennyire a gépnek szüksége van. A megnövekedett teljesítményhez alkalmazkodva a két legnagyobb modell, a LEXION 780 TERRA TRAC és 770 TERRA TRAC esetében a magtartálytérfogat is megnövekedett. Így már 13.500 literes kivitelben is rendelhető e két sorozat. A 130 liter/másodperces ürítési teljesítménnyel a magtartály tartalma 2 perc alatt kiüríthető.

LEXION

780

770

760

750

740

Cséplőrendszer / Szélesség

APS /

1.700 mm

APS /

1.700 mm

APS /

1.420 mm

APS /

1.420 mm

APS /

1.420 mm

Másodlagos leválasztás

ROTO PLUS

ROTO PLUS

ROTO PLUS

ROTO PLUS

ROTO PLUS

Magtartálytérfogat

13.500 l vagy 12.800 l

13.500 l vagy 12.800 l

11.000 l

10.000 l

10.000 l vagy 9000 l

Motor

Mercedes-Benz

Mercedes-Benz

Perkins

Mercedes-Benz

Mercedes-Benz

MAX teljesítmény

(ECE R 120)

460 kW /

625 LE

430 kW /

585 LE

370 kW /

503 LE

320 kW /

435 LE

300 kW /

405 LE

Lexion 700 sorozat

Korszerű másodlagos leválasztás: a LEXION 700-asokban öt darab rotorkosár található, egyedül a LEXION 780 csúcsmodellben hat darab. Az első két szegmensen hidraulikusan működtethető a rotortakaró lemezek. A gép keresztirányú dőlését eddig a 3D-tisztítórendszer hivatott kompenzálni. Ezzel a rendszerrel a felső rosta teljes felületén terül el a tisztítani kívánt termés, így használva ki teljes mértékben annak teljesítményét, csökkentve a szórási veszteséget. Ez a probléma a növekvő teljesítménnyel arányosan nő.

A negyedik dimenzió – 4D-tisztítás
Az új, nagyobb teljesítményű LEXION 700-as modellekbe a CLAAS kifejlesztette a 4D-tisztítórendszert. A 4D tisztítás a lejtőfüggő rotortakaró lemez vezérlésből és az automatikus szelelővezérlés komponenséből tevődik össze. Amennyiben a partner kéri a 4D felszereltséget a gépbe, úgy egy kiegészítő harmadik pár rotortakaró lemezt kap. Ezen rotortakaró lemezek vezérlése a gép kereszt- és hosszirányú dőlésének, csakúgy, mint a leválasztás és a tisztítás aktuális terhelésének függvényében történik. Mivel a dupla rotortakaró lemezek egymásnak tükörképei, dőlés esetén a két oldal nyitottsága nem mondható egyenlőnek, és épp ezért ennek megfelelően automatikusan történik a nyitottságuk szabályzása. A szelelőfordulat állítását dombnak felfelé és lefelé szintén automatikusan végzi a gép. A 4D tisztítás tehát már a másodlagos leválasztásnál szerepet játszik, megkönnyítve így a rosta munkáját. A 4D tisztítórendszer teljesen automatikusan fut a háttérben, ezzel további terhet levéve a gépkezelő válláról. Ez a rendszer a CEMOS AUTOMATIC-ba lett integrálva, így a gép teljes automatikus optimalizálásában is szerepet játszik. Természetesen, ha a gépkezelő úgy gondolja, akkor a CEBIS terminálon keresztül igénye szerint kikapcsolhatja.


LEXION 750-es, mint MONTANA
Dombos területek betakarítására a LEXION 760 és 750 modellek MONTANA kivitelben is kaphatóak, amelyek 17%-os oldalirányú dőlésnél is garantálják a teljesítményt.

Jobb szóráskép – nagyobb szecskázódob
A CLAAS a szalmaszecskázóknál is megváltoztatta a dimenziókat. Az új 700-as modellnél a dob átmérője 5 cm-rel lett megnövelve, amely egy egyenletesebb szecskázási hosszt, jobb terményfelvételt és terményvezetést eredményez. A szecskaterelő lemezek a nagyobb szecskázó dob kombinációjával a szecskázott szalma nagyobb gyorsításától gondoskodnak, amellyel egy szélesebb és egyenletesebb terítési képet kapunk. Az új modellek törekterítője egy egyenletesebb szórásképre képes. Ezt úgy sikerült elérni, hogy egy mechanikus meghajtást kapott az egység. Az új törekterítő nemcsak hogy stabilabb fordulatszámmal üzemel, de csökkenti az üzemanyag-fogyasztást, és egyszerűbb használhatóságot tesz lehetővé. Az állókések és a dörzslap most már kényelmesen a CEBIS terminálon keresztül hidraulikusan állíthatóak. A szecskázó közúti, szecskázási és rendre rakási pozíciója ezen túl egy gombnyomással a fülkéből állítható.

Betakarítás nehéz körülmények között – automatikus anyagáram ellenőrzés
A CLAAS kombájnok méltán híresek arról, hogy még extrém betakarítási körülmények között is kihasználják előnyeiket. A gép hajtása ilyenkor erős igénybevételnek van kitéve. A kritikus terhelés korai észlelésére a CLAAS az új 700-as LEXION számára egy automatikus anyagáram felügyelő rendszert fejlesztett ki. Ennek során a rendszer megfigyeli a motor, az APS cséplőrendszer és a ROTO PLUS másodlagos leválasztás fordulatszámait és összehasonlítja. Amint fennáll a túlterhelés veszélye, a ferdefelhordót, a vágóasztalt és az ürítést a rendszer automatikusan leállítja, így kerülve el, hogy a gép kiessen a termelésből.

Tapasztalat teszi a mestert – CEMOS AUTOMATIC
2012-ben mutatta be CLAAS a CEMOS AUTOMATIC rendszerét – az első teljesen automatizált kombájnt leválasztás és tisztítás terén. Ez elsősorban búza, árpa, és repce kultúrákban volt használható, de a CEMOS AUTOMATIC tanulásra és önmagát optimalizálásra képes rendszer, így a piaci bevezetése óta a világ összes betakarítási tapasztalatával gazdagodva a rendszer továbbfejlődött. Az új LEXION 700 modelleknél CLAAS e rendszernek az alkalmazási lehetőségeit kibővítette kukorica és szója növénykultúrákra, továbbá lehetővé teszi a direkt kezelését a CEBIS terminálon keresztül. A kezelés és a menü így teljesen egységes a gép többi funkcióival.