A BEDNAR munkagépgyártó ennek a kulcsfontosságú szántóföldi munkaműveletnek az elvégzésére fejlesztette ki és gyártja a SwifterDisc rövidtárcsa-családot, amely immár hatalmas népszerűségnek és elismerésnek örvend a magyar gazdálkodók körében. Mi több, vadonatúj fejlesztésekkel csiszolta még tökéletesebbre termékét.

Az agrotechnikai határidők betartásának alapfeltétele a gyors tarlóhántás, amely egyben a tarlómaradványok minőségi aprítását és bedolgozását is biztosítja. Az integrált futóműnek köszönhetően a SwifterDisc XO_F használatakor biztosított a gyors és stabil munkavégzés. Az osztott hátsó henger elvégzi a rögök aprítását és a talajfelszín megfelelő lezárását. A gyors tarlóhántás a kipergett szemek és a gyomok betakarítását követő irányított kicsíráztatásának is az alapja. A SwifterDisc rövidtárcsával akár 12 cm-es mélységig is végezhető a tarlóhántás. A félig függesztett XO_F széria gépei 4-7,5 m-es fogásszélességben kaphatók. A nagyobb területteljesítményű, vontatott SwifterDisc XE család 8-12 m-es kivitelben érhető el.

A SwifterDisc fő alkalmazási területei:

• tarlómaradványok aprítása és bedolgozása,
• szántáselmunkálás,
• magágyelőkészítés,
• sekély alapművelés,
• köztes növények és fűfélék vetése (greening).

Bednar

A futómű elhelyezkedésének köszönhetően a gép 15 km/órás munkatempó mellett is megőrzi stabilitását.

Stabilitás és sokoldalú felhasználás

A piacon kapható rövidtárcsák legnagyobb hiányossága a 10-12 km/órát meghaladó munkatempónál jelentkező ”ugrálás” és oldalirányú ”csúszkálás”. Ezt kiküszöbölendő helyezkedik el a futómű a SwifterDisc XO_F-nél a hátsó hengerek előtt, ezzel megteremtve a tökéletes súlyeloszlást. Ez a szerkezeti kialakítás fürgébb táblavégi fordulást is lehetővé tesz. A nagyobb munkavégzési sebességnek természetesen nemcsak a napi területteljesítmények növekedésében van szerepe, hanem az elvégzett munka minőségére is pozitív hatással van.

Bednar

A SwifterDisc szántáselmunkálásra és magágykészítésre is tökéletesen alkalmas.

A SwifterDisc XO_F rövidtárcsa egyedülálló stabil munkavégzése és tárcsalapjainak precíz talajba hatolása garantálja a minőségi magágyelőkészítést is. A mellső hidraulikus Crushbar simító elvégzi a felszín egyengetését és a hantok porhanyósítását, az 520 mm átmérőjű tárcsalapokkal pedig akár 3 cm sekély talajművelés is lehetséges. Robusztus szerkezetének és nagy súlyának köszönhetően a SwifterDisc XO_F elvégzi a szántás után keletkezett, kőkeménnyé száradt szalonnás hantok elmunkálását.

A gép univerzalitását mi sem bizonyítja jobban, mint a hatalmas hengerfelhozatal, amely lehetővé teszi a megfelelő henger kiválasztását a kívánt művelet elvégzéséhez. A gépre felszerelhető továbbá a BEDNAR Alfa-Drill elnevezésű vetőegység, amelynek fő előnye az aprómagvak közvetlenül a betakarítás utáni kijuttatása.

Bednar

Az 520 mm átmérőjű A-tárcsák egyedülálló hatékonysággal dolgozzák be a szármaradványokat.

Egyedülálló A-tárcsák

A SwifterDisc XO_F további előnyei közé tartozik az agresszív A-tárcsák alkalmazásának lehetősége. A hagyományos csipkés tárcsákkal szemben jóval agresszívebb vágó és keverő hatást biztosítanak. A speciális élkialakításnak köszönhetően rendkívül hatékonyan aprítják a növényi maradványokat. A profilozott forma ezen kívül nagyobb mennyiségű föld felvételét teszi lehetővé, ezáltal biztosítva a mulcs és a föld együttes bedolgozását a kívánt mélységbe.

Bednar

Trash Cutter mellső késes henger.

2017. évi műszaki frissítések

A megújult szerkezeti kialakítás lehetővé teszi a Trash Cutter késes henger felszerelését az erős szármaradványok ellen. Az elmunkáló hengerek új paralelogramma vezetésű felfüggesztése és a hidraulika munkahengerek rögzített távtartó gyűrűkkel való ellátása gyorsabb és kényelmesebb munkamélység-állítást tesz lehetővé. Műszaki szempontból még lényeges újítás a tárcsalapokat, csapágyházakat és tartókarokat összefogó csavarkötések biztosítása. Ezek a csavarkötések speciális alátétekkel vannak biztosítva a vibráció okozta kilazulás ellen.

Kattintson ide és látogassa meg a BEDNAR folyamatosan frissülő magyar nyelvű weboldalát!