Nagydíjasok:

Nemzetközi Termékfejlesztési Nagydíj – Gépesítés kategóriában:

CLAAS TUCANO 450 kombájn (AXIÁL Kft.)

A CLAAS TUCANO 450 kombájn új 12,1”-os érintőképernyős CEBIS terminállal, AUTO CROP FLOW terményáram- szabályozással, AUTO SLOPE ventilátor fordulatszám-állítással és 10 000 literes magtartállyal rendelkezik. Megnövelt magtartályának, a gyorsabb ürítésnek és a MONTANA kivitelnek köszönhető terepfüggetlen betakarításnak hatására fajlagosan csökkenhetnek tulajdonosa üzemének ráfordítási költségei. További részleteket korábbi ismertető cikkünkben olvashatnak a kombájnról.

Hazai Termékfejlesztési Nagydíj – Logisztika Kategóriában:

Környezetkímélő energiatermelés a mai magyar mezőgazdaságban (Pannon Agroteh Kft.)

A termék egy komplett logisztikai folyamat, magyar fejlesztés, amely során környezetkímélő módon speciális gépek összekapcsolásával biztosítani lehet a fenntartható fejlődést és csökkenteni lehet a mezőgazdasági telepek energiafüggőségét. A termelődő hulladékhő mellett rendelkezésre áll a biogáztelep hulladéka/ végterméke a szeparátum. Az ötlet az, hogy a szeparátumot leszárítani 12%-os nedvességre, majd brikettálni. Jelenleg az energia elraktározása és későbbi felhasználása komoly feladat. Ezzel a megoldással a rendelkezésre álló erőforrások felhasználásával tárolható energiát tudunk előállítani környezettudatos módon.

Különdíjban részesültek:

Hazai Termékfejlesztési Különdíj – Gépesítés kategóriában:

McHale R6878 középrendképző (McHale Hungária Kft.)

A McHale R6878 középrendképző rotorjainak három-dimenzióban elmozduló felfüggesztés kiváló talajkövetést nyújt a különböző talajviszonyok között. A rendképző rotorok egy „Y” hajtóművön keresztül egyedileg kapnak hajtást. A rotoronkénti 13 db villatartó-karokon található 4-4 db villa, tiszta, szennyezetlen terményt szállít a rendbe a rendképzése során. A villák magasságállítás mellett a villák vezérlőpályájának szöge is állítható, meghatározva így azok felszedési és lerakási pontjait, attól függően, hogy milyen fajta növény összeszedéséről van szó.

McHale R6878 középrendképző

Nemzetközi Termékfejlesztési Különdíjak - Gépesítés kategóriában:

CASE IH Axial Flow 8250 kombájn (AGRO-BÉKÉS Kft.)

A CASE IH új AXIAL-FLOW 250-es kombájnsorozata három típussal jelent meg a piacon – 7250, 8250, 9250 – melyek a 7., 8., 9., kombájnosztályban foglalnak helyet 496 LE, 571 LE és 634 LE maximális motorteljesítménnyel. Az új CASE IH AXIAL-FLOW 250 kombájnsorozat legjelentősebb újítása az AFS Harvest Command automatikus kombájnbeállító rendszer, amely 16 szenzorból érkező információ segítségével számos beállítási lehetőséget elvégez. Az AFS Harvest Command öt fő kombájnparamétert tud kezelni, így mindössze a cséplőhézag beállításához és a magtartály ürítés elvégzéséhez elengedhetetlen a gépkezelő.

Stihl MS500i elektronikusan szabályzott, injektoros motorfűrész (Andreas Stihl Kft.)

Az elektronikusan szabályozott befecskendezésű STIHL MS 500i láncfűrész 79,2 cm³ hengerűrtartalommal, és 5 kW teljesítménnyel rendelkezik, a súlya pedig 6,2 kg. Ez 1,2 kg-mal könnyebb, mint a legerősebb MS 661 C-M. A lánc 0-ról 100 km/h sebességre mindössze 0,25 másodperc alatt gyorsul fel, mindezt a másodpercenkénti több mint 200 befecskendezés eredményeként. Nincsen szükség porlasztóra, az MS 500i az alacsony károsanyag-kibocsátásának köszönhetően környezetkímélőbb is, mint egy hagyományos fűrész. Eközben pedig olyan teljesítményt nyújt, amely a profi felhasználóknak sem okoz csalódást – a tesztek legalábbis ezt bizonyítják.

Weremczuk Maja Automatic hajlított ponyvás gyümölcsrázó gép (Auditker Kft.)

A kifejezetten magyar igényekhez fejlesztett automata meggybetakarító gép minimális emberi erő szükséglet mellett képes akár 60-80 fát is lerázni egy óra alatt. A gép működési elve, hogy egy rázókaron elhelyezett rázófej a fa törzsén keresztül lerázza a gyümölcsöt a fáról a lomb alá kihajtott ponyvára. Miután a hidraulikus hajtású henger behúzta a ponyvát, a gyümölcs a szállítószalagra kerül, amelyről továbbjut a bordás átrakó szalagra. A szalag keresztülviszi a termést egy tisztító egységen, mely kifújja a rendszerből a faleveleket és apró gallyakat. A célpiactól, illetve a végső-felhasználó elvárásaitól függően a gyümölcsöt M10-es rekeszekbe, illetve 500 kg-os tartályládákba is ki tudja tölteni.

Berthoud VANTAGE vontatott szántóföldi permetezőgép (AXIÁL Kft.)

A gépcsalád tervezésénél a legfőbb szempont a leegyszerűsített kezelhetőség, az alacsony karbantartási igény és a megbízhatóság volt. 2800; 3500; 5500 és 6700 liter tartálytérfogatával, 24-44 méter közötti szórókeret választékkal érhetők el. Stabilitást és egyben a nagy menetsebességet biztosít az ACTIFLEX II hídrugózás, melynek köszönhetően vontatása kisebb vonóerőt igényel, a traktor vonószerkezetén kisebb terhelés jelentkezik. A permetlé menetsebesség arányos kijuttatása nyomás adatokon alapuló elektronikus ECTRONIC szabályozás. Elérhető teljes ISOBUS kompatibilitással ebben az esetben a traktor monitorjáról vezérelve a permetezőgépet, illetve VT TRONIC érintős kijelző is rendelhető hozzá, amennyiben nem kívánjuk a traktor kijelzőjét használni. További részleteket korábbi ismertető cikkünkben olvashatnak a permetezőről.

Fendt 900 Vario MT gumihevederes traktor széria (AXIÁL Kft.)

Az új Fendt 900 Vario MT hevederes traktor (380-405-431 LE) új rugózási rendszere négy elemből áll össze: légrugós vezetőülésből, kétpontos fülkerugózásból, új elsődleges rugózásból (SmartRide) és áttervezett heveder ConsantGrip rugózásból. A nagy felfekvő felületnek és a megnövelt hevederes járószerkezetnek köszönhetően a Fendt 900 Vario MT optimális lehetőségeket teremt a területek korai és talajkímélő megmunkálására. A közúti közlekedésnél a Fendt hevederes 900 Vario MT a maximális 40km/h sebességét már 1550 motorfordulat/percnél eléri. A Fendt 900 Vario MT egy nagyteljesítményű hidraulikarendszerrel és opcionálisan két Load Sensing szivattyúval (2 x 220 l/min) rendelkezik, amelyek két egymástól független kört képesek ellátni. További részleteket korábbi ismertető cikkünkben olvashatnak a traktorról.

Horsch LEEB 4 AX vontatott szántóföldi permetezőgép (AXIÁL Kft.)

Az AX permetező giroszkópos keretvezérlése lehetővé teszi a nagy sebességű permetezést és a keret kitűnő vezetését. Egy 270 liter/perc teljesítményű membrán szivattyú szolgálja ki a gépet, amelyet igény szerint lecserélhetünk egy nagyobb, 400 liter/perces változatra. Nyomtávot egyszerűen, a tengelyek széttolásával, illetve összehúzásával változtathatunk, 1,5 és 2,25 m között. Tömegét tekintve a korábbi típusokkal ellentétben ez a gép mindössze 3,5 tonna önsúllyal rendelkezik.

Minden AX permetező ISOBUS kompatibilis, így a traktor – illetve GPS rendszer esetén az adott gyártó – saját kijelzőjén keresztül vezérelhetik a permetezőt, így nincs szükség külön monitorra a permetező üzemeltetéséhez. Abban az esetben, ha a traktor nem rendelkezik ISOBUS előkészítés valamilyen változatával, akkor a permetezőhöz kérhető minden szükséges tartozék, így a monitor is. További részleteket korábbi ismertető cikkünkben olvashatnak a permetezőről.

Horsch LEEB 4 AX vontatott permetezőgép

Walterscheid lengéscsillapítóval ellátott hidraulikus harmadik pont kar (GKN Walterscheid GmbH)

A Walterscheid GmbH egy lengéscsillapító rendszerrel ellátott harmadik pont hidraulikus felső karral jelent meg a piacon. Az egyenetlen talajon nagy tömegű munkagépet szállítva gyakori probléma, hogy nagyobb haladási sebességnél, a traktor első tengelye ismétlődően felemelkedik a talajtól és így nem biztosít megfelelő tapadóerőt, illetve kormányozhatóságot, a haladási biztonság jelentősen romlik. A fellépő káros lengések jelentős élettartam befolyásoló hatással is bírnak a traktor hajtáselemeire, illetve a munkagéppel közvetlen fizikai kapcsolatban álló kapcsolóelemekre  is.

Az új Walterscheid lengéscsillapítóval ellátott hidraulikus felsőkar lényege, hogy a munkahenger dugattyút körbeölelő első és hátsó olajtereken kívül, egy a hátsó olajtérrel közvetlen kapcsolatban álló, másodlagos gáztér is beépítésre került a hidraulikus munkahenger dugattyúszárába, melynek hatására a munkahengerre szerelt visszacsapó szelep zárt állapota ellenére (az első és hátsó olajterekbe zárt fix olajmennyiség mellett) az összenyomható gáztöltetnek köszönhetően, egy rövid dugattyúúton működő kiegészítő lengéscsillapítást tudunk a rendszernek biztosítani.

Väderstad Tempo L 12/18 szemenkénti vetőgép (Vaderstad Kft.)

A Väderstad Tempo a szemenkénti vetőgépek új generációja, mely páratlan precizitásra képes a hagyományos vetőgépekre jellemző vetési sebesség kétszerese esetén is. A Tempo a hagyományos és a csökkentett menetszámú talajművelési technológia esetén éppúgy kiválóan teljesít, mint akár direktvetésben. Az eredmény a növényállomány kivételesen egyenletes kelésében nyilvánul meg, hiszen minden egyes növény számára azonos feltételek állnak rendelkezésre.

Dammann Trac DT2400H Highlander S4 DTPA 5030DAS önjáró permetezőgép (Starcz Agrotechnik Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.)

A magyarországi igényekhez a Dammann DT2000H önjáró permetezőgép szériáját átdolgozták. Közúti közlekedésnél a gép 2,25 m nyomtávolsággal, illetve 3,75 m magassággal könnyedén tud közlekedni, ezáltal nincs szükség útvonal engedélyre, valamint felvezető járműre. Azonban a területre kiérve képes 3,05 m nyomtávolsággal, illetve 1,9 méteres szabad hasmagasággal repce, kukorica, napraforgó állományban dolgozni nyáron is.

Ez a gép szintén a DT2000H széria elnevezést kapta, amely ki lett egészítve a „Highlander” fantázianévvel, megkülönböztetve a gép alapjait szolgáló önjáró permetezőtől. 2018-ben debütált a nagyközönség előtt a DT2400H S4 „Highlander”, amely az alap elgondolást tekintve követte a már DT2000H S4-nek elkeresztelt szériát, azonban azt teljesen átdolgozták a felhasználók észrevételei alapján, így került kifejlesztésre a most bemutatott gép.

Dammann Trac önjáró permetezőgép

Nemzetközi Termékfejlesztési Különdíjak - Logisztika kategóriában:

Farmdok – Farm Management Information System (Karintia Kft.)

A FARMDOK egy olyan agrárszoftver, amely közvetlenül a szántóföldön teszi lehetővé a mezőgazdasági munkák mobil rögzítését okostelefon vagy tablet segítségével. A gazda mindezzel időt takarít meg, adatrögzítési és jelentési kötelezettségei jelentősen leegyszerűsödnek. A gazdálkodó a tevékenységéhez kapcsolódó adatokat a weben keresztül bármikor bárhol elérheti további felhasználás céljára. Ez az innovatív technológia nem igényel drága hardveres beruházásokat, traktortól és ezközöktől független. Csupán egy átlagos okostelefon szükséges, felejtse el a papír alapú dokumentálást váltson FARMDOK-ra.

John Deere Expert Alert analitikai rendszer (KITE Zrt.)

Az Expert Alert egy olyan John Deere által támogatott és fejlesztett analitikai rendszer, ami a mezőgazdasági motoros gépek üzemi paramétereit, hibakódjait elemzi, egy folyamatosan optimalizált algoritmus segítségével. Ebből adódóan előre jelzi a várható meghibásodásokat még mielőtt azok bekövetkeznének. Mindezt a JDLink™ távoli jármű felügyelet eszközrendszerének használatával. A váratlan meghibásodások a szezon kritikus szakaszában, amikor túlterheltség jelentkezik a szervizszolgáltatónál is, komoly problémát és anyagi veszteséget okozhat. Az Expert Alert szolgáltatás igénybevételével elkerülhetők a váratlan meghibásodásokat, tervezhetővé válik a gépjavítás ami csökkenti az üzemeltetési költségeket és növeli a termelékenységet.