Kényelmesebb vezetőfülke, új sebességváltók, új tengelyfelfüggesztés: többek között ezek jellemzik az új 5R traktorsorozatát a John Deere-nek. A 90-125 LE teljesítménytartományt lefedő négy modell (5090R, 5100R, 5115R és 5125R) kompakt méreteit jól mutatja a 2,25 méteres tengelytávolság és a 3,75 méteres fordulási sugár – írja az agrarheute.com.


Az alacsonyra helyezett súlypontnak köszönhetően sokat javult a traktor stabilitása. A mellső tengely immár rugózott, független kerékfelfüggesztéssel rendelkezik, a vezetési kényelmet pedig tovább növeli a rendelhető mechanikus fülkerugózás. A mellső szélvédő már teljesen akadálytalan kilátást biztosít, nincsenek keresztmerevítők, fölfelé pedig a fülketető és a szélvédő úgy lett kialakítva, hogy a homlokrakodóra akadálytalan legyen a kilátás, sőt ezt még egy tetőablak is segíti. Ugyancsak  a homlokrakodós munkavégzés kezelését könnyíti meg a kartámaszba beépített multifunkciós joystick.

John Deere

fotó: John Deere

Az 5R sorozat erőforrása 4 hengeres, 4,5 literes John Deere PWX dízelmotor (Stage IIIB), az erőátvitelt pedig megrendeléstől függően a következő váltóművek biztosítják:

• 16/16 CommandQuad manuális sebességváltó (négy tartományban, négy powershift sebességgel)
• 16/16 CommandQuad (opcióban automata kapcsolási funkcióval)
• 32/16 Command8 nyolc powershift sebességgel (alapkivitelben automata kapcsolási funkcióval)

John Deere

fotó: John Deere

A 4300 kg-os üzemi tömegű 5R széria maximálisan 5,3 tonna hátsó hidraulikus emelőképességgel rendelkezik. Az alapkivitelű hidraulikus szivattyú kapacitása 96 l/perc, a terhelésérzékelővel szerelt opcióban kérhető szivattyú pedig 117 l/min szállítási teljesítményű. A hidraulikus rendszer 4 pár kivezetéssel rendelkezik a munkagépek hidraulikus elemeinek működtetéséhez. Ezek vezérlése rendeléstől függően történhet mechanikusan vagy elektronikusan.

John Deere

fotó: John Deere

Az 5R legújabb generációjához megújult homlokrakodót kínál a John Deere. Az 543R típus teherbírása 10 százalékkal nagyobb, mint elődjének, továbbá megnövelték az emelési magasságot és a mellső gémkinyúlást is. A munkaeszközök felcsatlakoztatása és rögzítése automatikusan történik.