Az idei alkalommal több, mint 700 ügyfél és kereskedő vett részt az EMEA (európai, közel-keleti és afrikai) régió minden részéből, ahol a már meglévő termékpalettát és az új fejlesztéseket is bemutatták. Ez a résztvevőszám az eddigi legnagyobb a rendezvény történetében. A Bobcat 120 EMEA országbeli 180 kereskedője és ügyfele gyakorlati körülmények között próbálhatta ki a gépek széles választékát, köztük számos újdonságot és több mint 100 különféle típusú szereléket.

Elektromos meghajtású, önjáró árokásó kotró is bemutatkozott a több tucat munkagép között – fotó: Agroinform.hu

Új kompakt rakodók mutatkoztak be a Bobcat Bemutatónapokon

A Bemutatónapok új fejlesztései között felfedték az új márkaarculatot, amely tükrözi a cég ikonikus „One Tough Animal®” márkaüzenetét, mely erőteljesebben képviseli a Bobcat berendezések alapvető tulajdonságait: erős, mozgékony és sokoldalú.

Mindemellett az új megjelenés egyesíti és erősíti az összes Bobcat termékcsalád vizuális egységességét. Az új stílus modulárisabb és bármilyen típusú és méretű gép esetén alkalmazható. A Bobcat meghatározó színei; a fehér, fekete és narancssárga évek óta meghatározzák a márka egyedi arculatát. Az EMEA-régióban az új arculattal először az R-sorozatú rakodógépek jelennek meg, melyek 2020-ban kerülnek piacra, majd ezeket további modellek követik.

A magyar vendégcsapat ismerkedik az új arculattal és motorral szerelt kompakt rakodókkal – fotó: Agroinform.hu

A rendezvényen a szakmai nagyközönség is kipróbálhatta és megismerhette Bobcat piacvezető M-sorozatának új generációs S450, S510 és S530 modelljeit, melyeket elsőként szerelik a speciálisan kifejlesztett Stage V környezetvédelmi besorolású saját gyártású, Bobcat motorral. Az új gépek elérhetőek lesznek Európában, ahol a Stage V előírásait 2020 januárjától kell alkalmazni.

Az új Stage V kompatibilis M-sorozatú rakodók a munkahelyi hatékonyság maximalizálása érdekében nagyobb teljesítményt, fokozott kényelmet és optimalizált karbantartási igényeket kínálnak a kezelőknek.

Elsőként az S450, S510 és S530 kompakt rakodókat szerelik a speciálisan kifejlesztett Stage V besorolású motorral – fotó: Agroinform.hu

A Bobcat Stage V motorral szerelt, új S450, S510 és S530 kompakt rakodók megőrizték kis méreteiket és súlyukat, így könnyedén képesek dolgozni/manőverezni szűk tereken és könnyen szállíthatók. Az új Bobcat motor az előző gépekhez képest 37%-kal nagyobb nyomatékot biztosít, emellett nagyobb kényelmet nyújt a kezelők számára, mivel ugyanolyan teljesítménnyel tudnak dolgozni alacsonyabb fordulatszám, zajszint és gazdaságosabb üzemanyag-fogyasztás mellett, ugyanazon munkák során.

A Bemutatónapokon a Bobcat bepillantást nyújtott az új S580 csúszókerekes és a T580 kompakt hevederes rakodógépen keresztül a fentebb már említett új arculatú, R-sorozatú rakodógép-szériába. Az elődökhöz képest nagyobb teljesítményt és kényelmet kínálnak az új R sorozatú rakodók. Jobb komfortot és alacsonyabb zajszintet biztosítanak az egy darabból álló fülkekialakításnak köszönhetően, az új LED-es világítási rendszer pedig éjjel jobb látási viszonyokat tesz lehetővé.

Az S580 kompkat rakodó, immár az új arculattal – fotó: Agroinform.hu

A kezelő a gép működésével kapcsolatos információkat az új, alap 5 coll-os vagy az opcionálisan rendelhető 7 coll-os érintőképernyőről olvashatja le.

Valamennyi R sorozatú rakodógépet új acélöntvény rakodókarokkal szerelnek, ami 20%-kal erősebb, mint a korábban gyártott acélkivitel.

Továbbá áttervezett hűtési rendszerrel szállítják a gépeket, válaszul a nagyobb hűtési igényre. Ezenkívül az összes R-sorozatú kompakt hevederes rakodógép nagy stabilitást kínál az öt pontos torziós felfüggesztésnek köszönhetően, amelyet a sorozat összes rakodógép-modelljébe beépítettek.

Első alkalommal mutatta be a Bobcat Innovációs Központ, új ötleteit és koncepcióit – fotó: Agroinform.hu

A Bemutatónapokon első alkalommal szerepelt a Bobcat Innovációs Központ, ami teret biztosít a vállalat új ötleteinek és koncepcióinak, melyek a termelékenység javítását szolgálják. A kiállításon bemutatott egyik koncepciógép a Bobcat négy hevederes rakodó, amelyet négy különálló gumihevederrel szereltek fel a kompaktrakodó vázára, a gumikerekek helyére. A fel/lecsavarozható kialakítása a sokoldalúság és a gyors alkalmazkodás lehetőségét nyújtja a változó munkakörülményekhez.

A Bobcat Innovációs Központ, új QUAD-Tracks névvel megkülönböztetett prototípusgépét is kipróbálhatták a vendégek – fotó: Agroinform.hu

A Bemutatónapok alkalmával ezt az új QUAD-Tracks névvel megkülönböztetett prototípusgépet a meghívottak tesztelhették és visszajelzést adhattak tapasztalataikról. Jelenleg ez a gép csak egy elemzési szakaszban lévő prototípus, de jól mutatja a Bobcat képességeit, hogy milyen gyorsan képes megépíteni és bemutatni egy koncepciómodellt.

Az IOS (Apple) alapú plug and play távirányító rendszerrel irányított kompakt rakodó munka közben – fotó: Agroinform.hu

Egy másik izgalmas Bobcat fejlesztése is bemutatkozott, a MaxControlsystem, ami egy új IOS (Apple) alapú plug and play távirányító megoldást kínál, okostelefon segítségével vezérelve a Bobcat rakodókat.

Bemutatkozott a vendégek előtt – akik ki is próbálhatták – a Bobcat kompakt rakodókhoz kifejlesztett rádiós távirányító rendszer is, melyről korábban már beszámoltunk.

A Bobcat kompakt rakodókhoz kifejlesztett rádiós távirányító rendszert is kipróbálhatták a érésztvevők – fotó: Agroinform.hu

Új európai központ Csehországban

A Doosan Bobcat EMEA októberben, Dobříš-i campusának részeként adta át EMEA régióbeli (Európa, Közel-Kelet és Afrika) központját. Az újonnan átadott épület a társaság vezetőségének és további alkalmazottaknak biztosít helyet, kiegészíti a gyártóüzemet, valamint oktatási és innovációs központot alkot, ahol Európát és a világ egyéb részeit látják el Bobcat gépekkel.

Az EMEA központ, a belgiumi Waterloo-ból a csehországi Dobříšba költözött, egy új háromszintes irodaépületbe – fotó: Agroinform.hu

A 10 millió euró értékű háromszintes központ 1561 m2 alapterületű és több mint 3370 m2 irodaterületet kínál 200 alkalmazott számára. A beruházás része volt az épületet körülvevő több mint 7000 m2-nyi zöldterület létrehozása. A tágas parkolóterület elektromos járművek töltőállomásait is tartalmazza.

Jelentős fejlesztés 2007-ben történt egy új rakodó- és minikotrógépek gyártóüzemének felépítésével, amelyet ekkor a globális Doosan Group vett át. Az új gyártási kapacitások mellett a Doosan Bobcat kiterjedt képzési központot és egy kiemelt innovációs központot is épített.

Kiszállításra váró kompakt rakodók a Dobříš-i gyár udvarán – fotó: Agroinform.hu

A teljes campus fejlesztését szimbolikusan koronázza meg a társaság EMEA központjának megnyitása, amely a belgiumi Waterloo-ból a csehországi Dobříšba költözött. A Doosan Bobcat EMEA 30 országból érkező, több mint 1400 alkalmazottal rendelkezik, ezáltal a régió egyik legnagyobb munkáltatója. A társaság számos kékgalléros szakembert foglalkoztat: szerelőket, hegesztőket és raktári dolgozókat.

A Bobcat Dobříš-ban található innovációs központjában és a vállalatvezetésben számos magasan képzett szakember dolgozik, a fejlesztési mérnököktől a termékmenedzserekig és a vállalatvezetésig: közülük 150 az Innovációs Központban, további 200 pedig az új főirodában dolgozik.