A többfunkciós eszközhordozót már forgalmazza Olaszországban a Pellenc – olvasható a Trattoriweb-en.

A 3650 kilogrammos Black Shire RC3075-öst egy 3000 köbcentis, 75 lóerős Kubota motor hajtja. Olyan erőforrás ez, amely nem igényel AdBlue-t, és képes villamos energiát (780 V) termelni a munkaeszközök működtetéséhez. Üzemanyagtartálya 85 literes, az óránkénti fogyasztás pedig a gyártó szerint körülbelül 6 liter. Ez azt jelenti, hogy teli tankkal a robot több mint 14 órát képes megállás nélkül dolgozni. Az olajtartály viszont 54 literes, illetve opcióként egy további hűtőolaj-tartály is rendelkezésre áll.

robot

Kompakt autonóm traktor, 75 lóerővel – forrás: black-shire.com

A robot alváza egy monoblokk, amely teljes egészében egyetlen gömbgrafitos öntöttvas tömbből készül, olyan anyagból, amely garantálja a nagy szakítószilárdságot, a kiváló deformálhatóságot (ez segít elkerülni a törést a legnehezebb munkafázisokban) és a magas súrlódási együtthatót (az anyagban lévő grafit önkenésének köszönhetően). Mind az alvázat, mind a gép elektronikus elemeit tartalmazó burkolatot házon belül, lézerhegesztéssel gyártja a Black Shire.

Az RC3075 két szivattyút használ: egy 60 literes szivattyút a gép lineáris mozgásához és egy alacsony nyomású fogaskerék-szivattyút az alkatrészek hűtéséhez. Mind a hűtési nyomás, mind a teljesítményhidraulika könnyen vezérelhető az alkalmazásból vagy a terepen, a jármű gyújtáspanelje közelében található két nyomásmérő révén. A kompakt gép súlypontjának, futóműve kialakításának és a hernyótalp összetételének, vulkanizálási technológiájának köszönhetően bármilyen terepen kiváló tapadást garantál. A jármű akár 65 százalékos vertikális és akár 50 százalékos oldalirányú lejtőkön is működhet. Az RC3075 egy autonóm munkagép, de szükség esetén távolról is vezérelhető egy képernyős kezelőberendezésen keresztül.A távirányító mellett az RC3075 a Black Shire által speciálisan kifejlesztett okostelefonos alkalmazáson keresztül is vezérelhető. Mindkét vezérlőberendezésből valós időben nyomon követhető a traktor állapota és diagnosztikája gyakorlati értesítéseken keresztül, amelyek figyelmeztetik a kezelőt a géppel kapcsolatos bármilyen problémára. A munkaeszköz frontjára a tervezők egy radart építettek be, amely képes észlelni az idegen testeket kilenc méter sugarú körön belül, valamint lökhárítókat is felszereltek a jármű védelme érdekében.