Ennek elérése pedig úgy lehetséges, ha a vevő csak azokért fizet, csak azokat a felszereléseket kapja, amelyekre munkája során szüksége van. Amit nem használ, és a gépen van, azt feleslegesen vásárolta meg. A gyár, agyártás és a gyártmány kialakítása, struktúrája olyan, hogy az alapfelszereltség mellé a permetezőkhöz rengeteg féle opciós felszerelés választható.

Ültetvény permetezők

A hagyományos axiálventillátoros permetezők még mindig az eladások igen jelentős részét képviselik, főleg a nagy térállású magas ültetvény esetén. Ez a magasság akár 12 m is lehet, melyhez nagy teljesítményű (63.000 m3/h) ventillátorra és speciális terelőlemezekre van szükség. A fordított légáramú „Revese” permetezők előnye többek közt, hogy nem jut annyi vegyszer a traktor irányába és a ventilátor nem szedi össze a légáram által levert leveleket, virágszirmot.

A Caffini Booster radiálventillátoros permetezők az idén igen felkapottak lettek. A mikrocseppképzéses technológiával dolgoznak, mely a hagyományos rendszereknél jóval takarékosabb, akár fele akkora lémennyiséggel lehet velük dolgozni, mint a hagyományos axiálventillátoros permetezőkkel. A mikrocseppképzés előnye, hogy az apróbb cseppek jobban megtapadnak a növények levelén, a kisebb cseppek nehezebben gördülnek le, valamint egyenletesebb eloszlással fedik a levélzetet. A Booster másik előnye, hogy mivel lentről fúj felfelé, így fonák oldalról is gyönyörűen bepermetezi a levélzetet, az nem áll össze zsindelyszerűre, mint a hagyományos módszernél. Ennél a gépnél lehetőség van nem csak két, de négy sor egyidejű kezelésére. Újdonság, hogy a légágyús fej mellett más 4 újjal rendelkező „kéz” is lehet a kifúvó nyílás, mely szeles időben pontosabb munkát tesz lehetővé.

Az ültetvény permetezők opciós listája igen gazdag, 6 féle nyomkövető vonórúd, akár 6 féle elektromos szelepcsomag, több féle szabályzó számítógép, 7 féle szivattyú, lombértékelő rendszer…stb. közül lehet választani, de olyan különlegesebb extrák is rendelhetőek, mint a tandem tengely.

Szántóföldi permetezők

A függesztett szántóföldi permetezőkből 15 m munkaszélességig kézi keretnyitás is rendelhető, de e felett már csak több féle hidraulikusan mozgatható szórókeret választható. A gazdaság méretének, talajviszonyainak és a munkasebességnek megfelelő szórókeret mindenki számára könnyen kiválasztható, anyaguk lehet acél, nagyszilárdságú acéllemez vagy alumínium. A függesztett permetezők 600-1.500 literes tartállyal rendelkeznek, mely 1.200 literes frontfüggesztésű tartállyal bővíthető, így összesen akár 2.700 liter permetszer juttatható ki egyetlen feltöltéssel, mindez úgy hogy megmarad a függesztett munkagépekkel való könnyebb manőverezés előnye. Manapság már a függesztett szántóföldi Caffini permetezők vevőköre is jellemzően számítógépes szabályzással rendeli a permetezőket, a precízebb, egyenletesebb munkája, a könnyű használhatósága és a vegyszer-takarékossága miatt.

A Caffini vontatott szántóföldi permetezői közül a belépő szintet a Small képviseli, mely nagy hasmagassággal, 2.200 literes tartállyal, 12-18 m munkaszélességgel, hidraulikus keretnyitással, magasságállítással és keret lengéscsillapítással rendelkezik. Itt a vevői igények szerinti extra felszereltséget a szabályzó számítógép, a GPS alapú automata szakaszolás, az Oleomatic joystick (egyetlen szeleppárról több hidraulikus funkció is végezhető segítségével), az Entry (felfelé csukódó) vagy T.S. (oldalra csukódó) szórókeret, hidraulikus keretbillentés, a nagyobb teljesítményű szivattyú, a tartálybelső mosó, a flakonmosós premixer, a zárható tárolódoboz, a trijet fúvókatartó szett, a nagy hajlásszögű kardán, 4 féle nyomkövető vonórúd és a különféle légzsákos rendszerek, mint opciók alkotják.

A Starter gépcsalád 2200-3300 literes tartállyal, 18-28 m munkaszélességgel, teljes hidraulikus keretmozgatással, nagy ballonok befogadására alkalmas flakonmosós Premixer Maxival és könnyen áttekinthető szervizfunkciókat vezérlő táblával rendelkezik. A permetezőkeret lehet felfelé csukódó (Entry), előre csukódó (HBM) nagysziládságú acéllemezből való kialakítással vagy felfelé csukódó (045) szintén nagyszilárdságú acéllemezből még kompaktabb méretek érdekében. A nagyszilárdságú acéllemez használata a permetező keretet könnyebbé és igen erőssé teszi, ráadásul lemez mivolta miatt enged egy kis mozgást, így nem alakulnak ki olyan feszültséggyűjtő helyek, ahol eltörne a szórókeret. A már előbb említett opciókon túl a Starternél elektronikusan vezérelt nyomkövető vonórúd, légfék, automata permetezőkeret magasságtartás és sárvédő emelendő ki.

A Prestige Go és Plus sorozat akár 5.500 literes tartállyal, 36 m munkaszélességgel, paralelogramma keretfelfüggesztéssel elérhető. Itt az opciós lista rugózott tengellyel, számítógépes szerviz funkció szabályzással, akár fúvókánkénti szakaszolással, automata fúvókaválasztással egészül ki, tehát gyakorlatilag a legmodernebb technológiák elérhetőek, beépíthetőek.

Az önjáró Caffini Trakker permetezők 100-238 LE-s teljesítménnyel, 2.000-5.000 literes tartállyal, 18-36 m munkaszélességgel, 100-285 cm hasmagassággal, számítógépes szabályzással készülnek. A tapasztalatok és az igényes vásárlókör miatt a rugózott híd, a klíma, a légrugós ülés és a paralelogramma permetezőkeret felfüggesztés valamint az állítható nyomtáv az alapfelszereltség része. Az opciók jellemzően az automatikákra (szabályzó számítógép, automata szakaszolás, automata magasság tartás), centrifugál feltöltő szivattyúra, légzsákos rendszerre, külső tisztító szettre és további apróságokra térnek ki.

Az idei Agritechnika újdonsága, a Caffini Striker önjáró permetező, egyéb Caffini permetezők mellett a 2014 január végi AgroMash Expo-n mutatkozik be a hazai nagyközönség számára.