Meséljen kicsit a gazdaságáról! Mekkora területen gazdálkodik és mit termeszt?

Növénytermesztéssel foglalkozom a Nagyatád melletti Tarany községben. A talaj vagy nagyon kötött, vagy homokos - ez a somogyi vidék már csak ilyen! 1998-ban kezdtem a gazdálkodást, ekkor csak egy kombájnom volt. Három fő növényt vetünk évről-évre, ezeknek az aránya is állandó: egyharmad rész napraforgó, egyharmad rész búza és egyharmad rész kukorica. A terület maradék 10%-án szóját vagy repcét vetünk - kell a vetésforgóba.
Eddig 160 hektáron gazdálkodtunk, de idén sajnos 80 hektárnyi területet elvesztettünk - ez nagy meglepetés volt a családnak. Eddig is sok volt a bérmunkánk, de ez a helyzet azt hozta, hogy még inkább ebbe az irányba kell orientálódnunk. Főleg a környékbeli gazdáknak segítünk a betakarításban. Előfordul, hogy 700-800 hektárt is learatunk egy évben.


Pietro Vitale, a Capello s.r.l. kereskedelmi igazgatója és Melicz Lajos gazda a Capello adapterek közt

Milyen gépekkel dolgozik?

A bérmunka miatt fontos, hogy megbízható legyen a géppark. Van két John Deere kombájnom, egy nagyobb és egy kisebb, egy 130-as Zetor és egy MTZ - a jó öreg MTZ, ugyebár! A meglévő két kombájnom mellé nemrég vettem egy harmadikat is, erre kerül majd a CAPELLO HELIANTHUS sorfüggetlen napraforgó adapter. Hamarosan tesztelem is, remélem, az esős idő nem húzza keresztül a számításaimat! Ez lesz a második CAPELLO adapterem, ugyanis már 6 éve dolgozom egy 6 soros, összecsukható QUASAR kukorica adapterrel.

Miért döntött úgy, hogy ismét egy CAPELLO adapter mellett teszi le a voksát?

A hat éves QUASAR kukorica adapter azt kell, hogy mondjam, nagyon bevált! Első körben az fogott meg benne, hogy orrzúzós. A hátsó szárzúzós adapterek munkája valahogy nem nyerte el a tetszésemet! Fontos szempont volt a választásnál az is, hogy az adapter összecsukható, ez megkönnyíti a közlekedést az utakon. Emellett összecsukásnál a kardántengelyek automatikusan kioldanak, így nem kell kiszállnom a kombájnból.
A CAPELLO egyszerű és nagyszerű: masszív váz, speciális műanyag burkolat. Az elmúlt 6 évben semmi gondom nem volt vele, csak a szárzúzó késeket kellett fordítanom, tehát még valódi cserére sem volt szükség.

A HELIANTHUS sorfüggetlen napraforgó adapter mellett szólt még, hogy sok gazda, akiknél aratunk, 6 soros vetőgéppel dolgozik, ehhez a 8 soros betakarító adapter nem jó. A HELIANTHUS sorfüggetlen napraforgó adapter emiatt sokkal jobb a bérmunkához, hiszen használhatnak bármilyen vetőgépet, engem nem érhet meglepetés. Na meg ha az ember megtapasztalja, hogy valami jó, nem igazán akar mással kísérletezni! Aki megveszi, nem fog csalódni benne, én úgy gondolom.

Mit kell tudni a CAPELLO adapterekről?

CAPELLO
betakarító adaptereket a francia határhoz közeli olasz városban, Cuneoban gyártják. A családi vállalkozás 50 éve készít adaptereket, melyek ma már Amerikától Oroszországon és Kínán át egészen Ausztráliáig megtalálhatók. Ötféle CAPELLO termék van a piacon: ezek a QUASAR és DIAMANT kukorica, a HELIANTHUS napraforgó, a GRAIN SYSTEM gabona, a SPARTAN direktvágó adapterek.

A CAPELLO adapterek kizárólagos magyarországi forgalmazója a General-Agri Hungary Kft.

Tel.: +36-30/906-4515
Email: info@capello.hu
www.capello.hu