Bátya alig kétezres lélekszámú kistelepülés Kalocsa közelében. Szabó Péter itt foglalkozik már tizenhárom éve fűszerpaprika-előállítással 6 hektárnyi területen. További 12 hektáron a vetésforgó miatt kalászosokat termeszt.

Milyen most a fűszerpaprika piaca?

– Rengeteg az importáru Ukrajnából, Kínából, elég gyenge minőséggel. Sajnos még helyi tételekkel is keverik néha... A termés egyébként szép volt idén, de az októberi nagy meleg kihozta a magházpenészt, így a termés egy részét sajnos ki kellett dobni.

gazda

Szabó Péter tizenhárom éve foglalkozik fűszerpaprika-előállítással – fotó: Vaderstad Kft.

Milyen talajokon dolgoznak? A talajművelésnél milyen technológiát követnek?

– Egy 10 hektáros táblánkon kicsit kötöttebb, szalonnás a talaj, van pár kisebb homokos és löszös területünk is. Édesapám negyven éve kezdte a fűszerpaprika-termesztést, és amikor én becsatlakoztam, akkor még forgatásos művelést alkalmaztunk. Aztán ahogy technológiai terén egyre többet tanultam, elkezdtem egy kéthektáros részt szántás nélkül művelni. Láttam ennek a jótékony hatását, így nyolc éve le is raktam az ekét. A forgatás nélküli gazdálkodás lényegét még sokan nem értik, azonnali sikert várnak tőle, pedig türelem kell hozzá, és a felső 5-8 cm művelésében van a lényeg. Az időjárás egyre kiszámíthatatlanabb, aszályok, heves esőzések váltják egymást, és a fűszerpaprikánál egy szalmaágyas, mulcsos művelésnél a kevés esőt jól megfogja a szalmás réteg, hirtelen csapadéknál pedig nem engedi annyira szétverni a talajt. A talajélet szemmel láthatólag jobb, ott vannak a giliszták, az ásó és a pálca szépen mélyre megy a földben. Fontos, hogy ne hagyjuk takarás nélkül a talajt!

Milyen Väderstad gépe van a gazdaságban?

– Idén vásároltam egy 3 méter munkaszélességű Carrier tárcsát. A hátsó tömörítőkerék maga a szállítókerék ennél a kivitelnél. A választás azért esett erre a gépre, mert három éven keresztül több gazdaságot megnéztem, hogy az én talajaimnál mit lehetne jól használni. Vártam egy esősebb és egy aszályosabb időszakot is, úgy is vizsgáltam a kérdést. Megfogadtam a kollégák tanácsát, és vállaltam a komolyabb bekerülési költséget, minthogy egy olcsó géppel elégedetlen legyek. Fontos volt az is a döntésnél, hogy a bérmunkák egyre drágábbak, egyszerűen jobban megéri saját géppel dolgozni még kisebb területen is, mert így akkor megyünk a földjeinkre, amikor a talajnak a legjobb, nem akkor, amikor a bérvállalkozó ráér...

Egy szezon után mik a tapasztalatai a géppel kapcsolatban?

– Nagyon tömör, jó anyagokból van minden szekciója, ez nagyon tetszik. Szuper a festés minősége is. A nagyon nedves talaj nem a kedvence a gépnek, de ezt tudni kell kezelni. Ha viszont jókor használjuk, akkor elég egyszer végigmenni a területen, és tökéletes munkát végez. Az egy alkalommal gyomirtózott vagy térdig gazos területen szinte „megette" a gazt. Nagyon jól keveri a talajt, öröm látni a munkáját. Tetszik a kezelhetősége, szűk utcákon is jól lehet közlekedni vele, a 3 méteres gép jól fordítható kint is, nem csuklik, nem hajlik. A beállításokat gyorsan megtanultam, a mélységbeállításnál nagyon jól használhatók a szintezőgyűrűk, a munkahenger úgy be van állítva, hogy mindig ugyanazokat a munkamélységeket kapjuk. Ha hátranézünk, 2-től 10-ig van egy skála, jól látható, melyiken dolgozik a gép.

Milyen karbantartási igénye van a tárcsának?

– Nagyon szuperek voltak a szerelők, akik beüzemelték a Carriert. Mindent elmagyaráztak, így igazából a zsírzásra kell figyelni a munkahengereknél, csuklópontoknál. Ezt a tanácsot megfogadtam a szezonra, télire pedig legőzborotvázva, lekenve, lezsírozva tesszük majd el.

Szerző: Fodor Mihály, Agrárágazat

További információ a Väderstad gépekről:

Vaderstad Kft.

Cím: 2475 Kápolnásnyék, Összekötő út 1.
Tel.: +36 22/709-000
E-mail: infohu@vaderstad.com

Honlap:
www.vaderstad.com/hu

www.vaderstad.com/hu/kapcsolat/

vaderstad logó