2024 az ünneplés jegyében telik a Kubota, a mezőgazdasági, illetve a motor- és építőipari szektorra szakosodott japán gyártó európai divíziója számára. A Kubota Europe 1974-ben nyitotta meg első európai fióktelepét Franciaországban. Azóta a vállalat bizonyította kompetenciáját és megbízhatóságát, ami elvezetett a "Földért, az életért" filozófiához, mely jelenleg a csoport stratégiai döntéseit irányítja. A vállalat mára minden tekintetben az európai mezőgazdasági és földmunkagépek piacának egyik főszereplőjévé vált – írja a trattoriweb.


Amióta a japán óriáscég megérkezett Európába, arra törekedett, hogy olyan kereskedelmi hálózatot hozzon létre, amelyben a partnereivel és forgalmazóival való kölcsönös bizalom kulcsfontosságú a növekedéshez egy olyan versenykörnyezetben, mint Európa. Ez, valamint a rendkívül versenyképes és megbízható termékek kínálata tette a Kubotát az építőipar és a mezőgazdaság egyik vezető márkájává. A márkát Gonshiro Kubota alapította 1890-ben a japán Oszaka városában.

Első európai leányvállalatának franciaországi megalapítása után a Kubota azzal a szilárd szándékkal fejlődött, hogy alternatívát kínáljon az élelmiszerellátás, a víz- és a környezetvédelem problémáinak megoldására a kontinensen. A Kubota Holding Europe 2017-es létrehozása megerősítette a vállalat európai identitását. Az 50 évvel ezelőtti európai indulás óta a Kubota tovább terjeszkedett, számos leányvállalattal van jelen Németországban, az Egyesült Királyságban, Spanyolországban, Olaszországban, Hollandiában, Lengyelországban és Törökországban. Ma a vállalatnak körülbelül 5.000 alkalmazottja és több mint 1.300 kereskedője és forgalmazója van az európai régióban.

kubota

A Kubota az elmúlt fél évszázad alatt nagy népszerűségre tett szert – forrás: Kubota

A Kubota európai hálózati létesítményei a következők: az Európai Innovációs Központ (ICE), amely elősegíti az innovációt és felgyorsítja az új vállalkozások fejlődését Európában; a KRDE Kutatóközpont, egy franciaországi székhelyű kutatási és fejlesztési központ, amely a kulcsfontosságú piacokkal összhangban működik, hogy olyan új, hatékony és eredményes traktormodelleket fejlesszen ki, amelyek megfelelnek az európai gazdálkodók által termesztett növénykultúrák és munkafolyamatok sajátos igényeinek; illetve a szántóterületek sajátosságainak.Két európai elosztóközpont – az NEDC Alblasserdamban (Hollandia) és a SEDC Cavaillonban (Franciaország) – is létesült azzal a céllal, hogy nagyobb összeszerelési kapacitást és logisztikai rendszert fejlesszen ki Európa számára, lehetővé téve a Kubota számára a termékek gyorsabb kiszállítását. Franciaország északi részén 22 000 m2-es logisztikai központ működik a pótalkatrészek európai forgalmazásához, a jobb rendelkezésre állás, reakcióképesség és gyors szállítás biztosítása érdekében.

Ehhez jönnek még az olyan gyártóüzemek, mint a Kubota Farm Machinery, egy traktorgyártó üzem, amelyet 2015-ben alapítottak Észak-Franciaországban, és a Kubota Baumaschinen GmbH, egy építőipari gépgyár Zweibrückenben, Németországban, amelyet 1989-ben hoztak létre. Ezenkívül 2012-ben a Kubota megvásárolta a Kverneland Group-ot, a mezőgazdasági eszközök és hatékony mezőgazdasági megoldások vezető vállalatát, amely lehetővé tette a Kubota számára, hogy tovább fejlődjön és mély nyomot hagyjon az európai mezőgazdasági ágazatban. Az elmúlt években más nagy európai szereplők felvásárlására is sor került, mint például a Pulverizadores Fede vagy a Gianni Ferrari, amelyek lehetőséget biztosítottak a Kubotának ahhoz, hogy még szélesebb körű és átfogóbb megoldásokat kínáljon ügyfeleinek.

"Miközben a Kubota 50 éves európai fennállását ünnepeljük, megtiszteltetés számomra, hogy elismerhetem azt a rugalmasságot és innovációt, amely meghatározta utunkat. A Kubota Holding Europe elnökeként legmélyebb hálámat fejezem ki elkötelezett csapatunknak és hűséges ügyfeleinknek, kereskedőinknek, forgalmazóinknak és partnereinknek a régióban. Ez a mérföldkő nemcsak a múltbeli sikereinket jelzi, hanem azokat az izgalmas fejezeteket is, amelyeket az elkövetkező években együtt fogunk írni. Tisztelgés az 50 éves kiválóság előtt, és ízelítő abból, ami még előttünk áll" – mondta Yasukazu Kamada, a Kubota Holding Europe elnöke.