Az erősen iparosodott Észak-Olaszországi térségben, Ferrara városában működő SAE di A. Poltronieri & C. S.A.S. vállalkozás fő profilja a szőlő-gyümölcs, valamint kommunális és magasfa permetezőgépek építése. Stefano Poltronieri úr - SAE S.A.S. vállalkozás tulajdonosa - számára két fontos fogalom az állandóság és a folytonosság, így ezek mentén igyekszik terelni saját életét és a vállalkozását is. Üzleti kapcsolatai közül is azoknak örül a legjobban, amelyek régóta fennállnak, már-már barátsággá alakultak át, ilyen pl. az INTERAT ZRT.-vel kialakított sokéves kapcsolata.

Az évek során mindig előrukkolnak egy-egy újdonsággal, de a termékeik gerincét azok a gépek alkotják, amelyeket már több mint egy évtizede folyamatosan gyártanak. Ez a gépcsalád a SAE Turbmatic Defender nevet viseli.

Amikor egy gazda lecseréli valamelyik régi gépét, nyilván olyat érdemel, amellyel nem kell majd ugyanúgy mérgelődni. A SAE Turbmatic Defender méltó társa lesz, bizonyíték erre az a több száz gép, amelyek Magyarországon a kilencvenes évek óta gazdára leltek és a mai napig üzemelnek. Ez minek köszönhető? Varázslat itt sincs, két fontos tényt kell alapul venni: a gépek tartós anyagokból készülnek, és az INTERAT ZRT. által biztosított szervizháttér pedig nagy rutinnal működik.

A SAE Turbmatic Defender konstrukciója alapvetően mellőzi az olcsó vagy gyenge műanyagokat, az axiálventilátor háza tüzihorganyzott acélból készül, a ventilátor lapát acél illetve alumínium, a szóró csövek anyaga rozsdamentes acél. A permetezőgép alváza szintén tüzihorganyzott acél, a kerékagyak bonthatatlanok. A beépülő alkatrészek minősége kifogástalan, ismert és megbízható gyártók termékei (Annovi, Udor, Comet szivattyúk, Comer hajtóművek, ARAG felszerelések stb.).

A gépek küldetése a tartósság és a megfelelő teljesítmény. Mindegy, melyik méretet nézzük, a két fokozatú gyorsító hajtómű és az álló- plusz forgólapátos ventilátor kialakítás standard jellemzők.

Ennek a lapát kialakításnak köszönhetően a kifújt permetköd szimmetrikus eloszlású, mindkét oldalra egyforma mennyiség jut.

A szórófejek egyenkét elzárhatók, mindemellett két fúvókát is tartalmaznak és membránzárasak.

A függesztett axiálventilátoros gépek legkisebb tagja 300 literes, a legnagyobb pedig 1000 liter. A vontatott változatok 600, 800, 1000, 2000 literesek lehetnek. A ventilátorok mérete és típusa meghatározza a hatótávolságot illetve a teljesítmény igényt is. A legkisebb ventilátor átmérője 650 mm, ezt követi a 810 mm majd a 910 mm változat. Ezek hatásosan permeteznek 3 m, 5 m és 6 méteres sugárban. Ha magasabbra szeretnénk juttatni a permetködöt, a 910 Biflux változat 8-9 métert képes elérni, a 910/810 TWIN géppel 9-10 méter magas ültetvényt kezelhetünk, az 1100 Biflux változat pedig 12 méterig dolgozik. A legkisebbhez egy 30 lóerős traktor alkalmas, a 910 vagy az 1100 BF ventilátorral szerelt gépek inkább 50 és 65 lóerős traktorokhoz illenek.

Meggy vagy éppen dió ültetvényhez az 1100 mm átmérőjű Biflux ventilátoros gép kiváló eszköz.

A SAE Turbmatic Defender gépek egy forgóválasztós főelzáró-szakaszoló-nyomásbeállító egységgel rendelkeznek, de természetesen ezt helyettesíthetjük 12V rendszerrel is, távkapcsolóval vagy dózis szabályozó automatikával. Lehetőség van olyan kapcsolásra is, amely traktortól független és a távvezérlő rádióhullámmal működik. A traktoros egyszerűen a nyakába akaszthatja, mint egy kulcsot.

A kínálatban megtalálható az ultrahangos fakimaradás érzékelő automatika is, amely szintén a vegyszer megtakarítás szempontjából lehet hasznos ott, ahol a fák között sok szünet van.

Az új SAE Turbmatic Defender MK2 91/2000 vontatott szőlő-gyümölcs permetezőgép ENAMA vizsgálati tanúsítvánnyal rendelkezik. Új fejlesztésű PE 2000 literes permetlé tartálya jobb üríthetőségű. A vontatott gép 400 mm széles gumiabroncsokon gurul, és láthatóságáról világítás-szett gondoskodik

A SAE permetezőgépek magyarországi importőre, forgalmazója és szervize a bicskei Interat Zrt. 1994 óta forgalmazza és javítja az olasz gyártó termékeit és tartja raktárán alkatrészeit.

Frank Péter

Interat Zrt.

www.interatzrt.hu