A férfi 300 hektáron termel szántóföldi növényeket, az állattenyésztő ágazatot pedig 200 tejelő szarvasmarha képviseli. Területein az állatoknak szükséges silótakarmányt is megtermeli. A szerteágazó munkaműveletek többféle teljesítményigényűek, ehhez igazodik a gépállomány, melynek gerincét a CLAAS márka erőgépei adják. Uzonyi Péter tapasztalatai szerint ezek megbízhatók, nagy teljesítményűek, s a mezőgazdaságban gyakran igen szűk időablakok ellenére gyorsan és hatékonyan lehet velük dolgozni.

Claas Lexion 6600 kombájn

Uzonyi Péter a CLAAS LEXION 6600-assal – forrás: Agroinform

– A saját területeinken szükséges műveleteken kívül jelentős mennyiségű bérmunkát is végzünk, főleg aratást, ezért is volt fontos számunkra a legutóbbi beruházásunk, mely során tavaly vásároltunk egy CLAAS LEXION 6600-as kombájnt – magyarázta Uzonyi Péter. – Ez ugyan nagyobb teljesítményű, mint amire valójában szükségünk lett volna, de azért döntöttünk emellett, mert egységnyi idő alatt nagyobb területről takarítható be vele a termény, azaz gyorsabban tudunk dolgozni, ami mostanában fontos szempont, amikor gyakran kevés idő áll rendelkezésünkre a sok és/vagy kiszámíthatatlan csapadék miatt. Ezzel a típussal gyorsan és hatékonyan tudunk dolgozni, egy százalék alatti a learatott termény szennyeződéstartalma. Fülkéje pedig olyan kényelmes, hogy a szezonban a gépben, munkával töltött napi 13-14 óra után sem érzem magam fáradtnak, gyakorlatilag olyan, mintha egy klímás irodában ülnék egész nap...

Kukorica aratása Claas Lexion kombájnnal.

A tavalyi szezonban a kukorica betakarítása során szereztek vele nagyon jó tapasztalatokat – forrás: Agroinform.hu

Uzonyi Péter hozzátette: ezen kívül a zöldsor-gépek (benne egy Jaguar 850-es önjáró silózó) kizárólag a CLAAS termékei, de vannak traktoraik is a német gyártótól, s valamennyi erő- és munkagéppel jó tapasztalataik vannak. Erősek és precízek, nincs sok gond velük. Nagyon jó a kapcsolatuk a forgalmazóval, az AXIÁL Kft.-vel is, melynek munkatársaitól mindig gyors és pontos szolgáltatásokat kapnak.

– A LEXION 6600-asnak nagy az áteresztőképessége, ennek is köszönhető, hogy kukoricából napi 30-35 hektár, napraforgóból ennél több is betakarítható vele – fogalmazott a hajdúböszörményi termelő. – Kalászos gabonát most aratunk majd vele először, mivel – ahogy mondtam is már – tavaly vásároltuk a gépet, csak őszi tapasztalataink vannak még, kukorica- és napraforgó-betakarításból. Biztos vagyok benne, hogy hasonlóan jó tapasztalatokat szerzünk vele a kalászosok kapcsán is.

Ezt tudja a CLAAS LEXION 6600

A CLAAS LEXION sorozat 1995-ben debütált, azóta a teljesítmény, a hatékonyság és a sokoldalúság mércéje sokak szemében. A gépcsalád APS SYNFLOW WALKER és APS SYNFLOW HYBRID cséplőrendszerrel szerelt legújabb szériája 2019-ben mutatkozott be, tavaly pedig tovább bővült a paletta, új funkciók és teljesítmény-paraméterek váltak elérhetővé az egyes típusokon.

Az APS SYNFLOW WALKER-rel a LEXION 6000 és 5000 új mércét állít a rázóládás gépek cséplési és leválasztási teljesítményének területén. A minden terményfajtához és bármely betakarítási körülményhez történő gyors alkalmazkodást az biztosítja, hogy minden cséplőkosár-szegmenst párhuzamosan és hidraulikusan lehet a CEBIS-ben állítani. Az új szalmarázóládás modellekben az eddigi LEXION hibrid gépekből ismert JET STREAM tisztítórendszer működik, ami 6-, illetve 8-rekeszes turbinaventilátorokkal dolgozik.

A 9000 és 13 500 liter közötti magtartály-méretekkel a LEXION 6000 és 5000 mindenféle munkákhoz optimálisan felszerelhető. Az ürítéshez hét különböző hosszúságú ürítőcsiga áll rendelkezésre egészen 12 méterig, 110 és 130 liter/másodperces ürítési teljesítménnyel.

A LEXION fülkéjének új kialakítása a gépkezelőnek a legkorszerűbb munkahelyet kínálja nagyobb hellyel és jobb zajszigeteléssel. A CEBIS terminálnak köszönhetően a kezelés egyszerűen elvégezhető. A legfontosabb funkciókat áttekinthetően integrálták a kartámaszba. Számos funkció, mint például a cséplődob vagy a szecskázó fordulatszámának csökkentése, a kabinból elvégezhető. A legkülönbözőbb terményfajták közötti gyors váltás a cséplőkosár-elemek egyszerű cseréjével lett könnyebb.

A LEXION 6000 és 5000 modellekben a CLAAS POWER SYSTEMS koncepciónak megfelelően MAN és Mercedes-Benz motorok dolgoznak. A DYNAMIC POWER funkció a motorteljesítményt rugalmasan a betakarítási körülményekhez igazítja. A teljesítmény rugalmas igazítása egyértelmű üzemanyag-megtakarítást jelent ott, ahol nincs szükség a legmagasabb teljesítményre.

További információt a CLAAS gépekről ITT talál, az AXIÁL Kft. munkatársai pedig készséggel fogadnak minden kérdést.

Axiál Kft.