A kapásnövények betakarítása előtt nem árt figyelmünket az adapterek felé fordítani. A megfelelő adapter kiválasztása ugyanis számos tényezőtől függ: ilyen többek között a kombájn teljesítménye, a területünk tagoltsága, de el kell döntenünk azt is, hogy soros vagy sorfüggetlen, szárzúzós vagy szárzúzó nélküli, összecsukhatót vagy fix berendezést akarunk. E heti körkérdésünkben az adapterekkel kapcsolatos döntésekhez szeretnénk segítséget nyújtani.

A következőkre kerestük a választ:

1. Hogyan válasszunk adaptert betakarítógépünkhöz, hány soros az ideális adapter? Mikor javasolt a szárzúzós adapter és mikor a hagyományos?

2. Mire figyeljünk a vásárlásnál: hidraulikusan összecsukhatót vagy fixet válasszunk? Miért fontos és milyen előnyei vannak az automatikus magasságállításnak?

Akik ezúttal válaszoltak: Linamar Hungary Zrt., Penda Kft., Selector Kft., KITE Zrt.

Héjja Csaba, országfelelős és OROS adapter specialista, Linamar Hungary Zrt.

1. A megfelelő adapter kiválasztása nem könnyű, ám igen gondos feladat, hiszen számos szempontot figyelembe kell vennünk a kiválasztás során. A cél azonban egy! Olyan adaptert találjunk, amely a lehető legtökéletesebb betakarítómunkát végez, amellyel ráadásul pénzt és időt is megtakaríthatunk, valamint mindezek az előnyök egy hosszú élettartamú adapterben egyesülnek.

Az immáron 50 éves múltra visszanyúló OROS olyan adaptereket gyárt kukorica és napraforgó betakarítására, amelyek minimalizálják a szem-, illetve csőveszteséget, ezáltal minél több pénz marad a gazda zsebében. Az alacsony csőveszteséget a kukoricabetakarító adaptereink esetében a késes törőhengerrel felszerelt professzionális törőegységek, a napraforgó-betakarító adaptereink esetében pedig az optimális kialakítású rázótálcák biztosítják. A rázótálca oldalirányban és hátrafelé is lejt annak érdekében, hogy a lehullott szemek minél könnyebben hátracsússzanak a behordócsigához. A rázótálcát az alatta elhelyezett forgó vezérlőpálya mozgatja egy görgőn keresztül. A kukoricabetakarító adaptereknél az opcionálisan választható kiegészítő oldalmagasítással még tovább csökkenthetjük a csőveszteséget.

Oros

Az OROS adapterek minimalizálják a szem-, illetve csőveszteséget – fotó: Linamar

Prémium kukoricabetakarító adapterünk szárzúzós kivitelével, az OROS CORNADO+CHOP-pal már 12 km/h feletti sebesség mellett is tökéletes szárzúzást végezhetünk, így a szárzúzás mellett jelentős időmegtakarításhoz juthat a gazda.

Mind a kukorica-, mind a napraforgó-betakarító adaptereink esetében javasolt a szárzúzós kivitelt választani, mivel az alacsony szárcsonkmagasság a munkagépek védelmét, valamint a talajművelő munkák megkönnyítését szolgálja. A szárzúzó nélküli adaptereink olyan tarlót eredményeznek, ahol a megmaradt szárak a talaj természetes táplálását biztosítják, és a téli hideg időjárás idején hóösszefogást hoznak létre a tarlón, mely nedvesség- és hőmegtartó funkcióval bír. A szárzúzó nélküli adapterek leginkább olyan területeken közkedveltek, ahol rendkívül erős fagyok jellemzik a téli időjárást. Kukorica- és napraforgó-adaptereink 6-16 soros kivitelben érhetőek el. Minél nagyobb sorszámú adaptert választunk, annál hamarabb végez a gazda az aratással, így jelentős időt takaríthat meg.

2. Hidraulikusan összecsukható és fix adaptereink közötti különbség a közúti közlekedésükben rejlik. 6 és 8 soros összecsukható kukorica- és napraforgó-betakarító adaptereink a csukás miatt megfelelnek az EU-standard közúti közlekedésnek. Ennél nagyobb csukható és fixvázas adapterekhez szállítókocsit ajánlunk.

adapter

A hidraulikusan összecsukható és fix adapterek közötti különbség a közúti közlekedésükben rejlik – Linamar

A magasságállítás rendkívül fontos mind a kukorica- és a napraforgó-betakarító adapterek esetében, amely a tökéletes szárzúzást szolgálja. Ez később a további talajművelő munkákat segíti a munkagépeket védve. A kukoricabetakarító adapterek opcionális kiegészítő automata talajkövető rendszere gondoskodik arról, hogy a szárakat minél alacsonyabban vágja el akár változó felszínű talaj esetében is.

A napraforgó-betakarító adapterek a napraforgó szárát minél magasabban vágják el, hogy a tányérok alatt minél kevesebb szár jusson a kombájnba. A szárzúzós napraforgó-betakarító adapterünk szárzúzó egységének adaptertől való távolsága a kombájnfülkéből állítható, így különböző betakarítási magasságoknál is tartható az optimális szárcsonkmagasság, amely megakadályozza, hogy a munkagépek alján elhelyezett csövekben, vezetékekben kárt tegyenek.

Fejér Gergely, ügyvezető, Penda Kft.

1. A betakarító adapter kiválasztásának főbb szempontjai: mi a betakarítandó termény, mekkora a rendelkezésre álló kombájn teljesítménye, több kisebb vagy egy–két nagyobb táblából álló a terület, soros vagy sorfüggetlen, szárzúzós vagy szárzúzó nélküli berendezést akarunk.

Cégünk, a Penda Kft. a sorfüggetlen, igény esetén szárzúzóval is felszerelt fix, valamint összecsukható napraforgó-betakarító adaptereket forgalmazza.

adapter

Sok tényezőt kell figyelembe vennünk, mielőtt adapter választunk – fotó: Penda Kft.

A Moresil GB fix adapterek munkaszélessége 5,1–10,1 m (50 cm méretlépcsővel), szárzúzóval felszerelve vagy szárzúzó nélkül. A legnagyobb két fix méret 11,1 és 12,1 m munkaszélességű, csak szárzúzó nélkül rendelhető.

A Moresil FOLDER összecsukható kivitelek 6,6 és 7,1 m munkaszélességgel, 4 és 4,2 m szállítási szélességgel, szárzúzóval és szárzúzó nélkül állnak rendelkezésre. A gyár vágóasztalai a legtöbb elterjedt kombájntípusra adaptálhatók. A betakarító adapterek szárzúzóval való kiegészítése lehetővé teszi az alacsony tarló kialakítását. Előnye, hogy egy menetben elvégezhető a művelet, így munkaidőt és üzemanyagot lehet megtakarítani.

2. A fix kivitelű gépek szerkezete, így a karbantartása is egyszerűbb, viszont az áttelepülése egy másik, csak közúton megközelíthető táblába sokkal körülményesebb, időigényesebb. A vágóasztal le- és felszerelése, a külön szállítóeszköz szükségessége mind plusz időt és költséget igényel.

penda

Az összecsukható adapterrel könnyebb az áttelepülés az új területre – fotó: Penda Kft.

Az összecsukható adapter szerkezete némileg összetettebb, de az áttelepülése az új területre sokkal gyorsabb és biztonságosabb. Az összecsukás és kinyitás művelete csak néhány perc, így az áttelepülés szinte azonnal megkezdhető, az új területre érkezés után a munka perceken belül indítható. Az előre beállított vágásmagasság automatikus megtartása egy egységes állományban nagyban segíti a gépkezelő munkáját, és egyenletes tarló készíthető. Egyenetlen növésű, megdőlt vagy gyomos táblarész esetén mindenképpen a gépkezelő hozzáértése szükséges.

Horváth Ákos, Geringhoff gyári képviselet, Selector Kft.

1. A betakarítás egy kihívásokkal teli tevékenység egy olyan szezonban, ahol nincs idő és hely gépleállásokra vagy terményveszteségre. Aki gazdasági sikert akar elérni a mezőgazdaságban, az nap mint nap a megbízható gépektől függ.

A Geringhoff betakarítási szakemberei folyamatosan figyelemmel kísérik a betakarítási gyakorlatból érkező műszaki és gazdaságossági követelményeket, és intelligens megoldásokat dolgoznak ki, hogy megkönnyítsék a napi munkát és növeljék hatékonyságát. Magyarországon is sorra jelennek meg az egyre nagyobb teljesítményű kombájnok, amelyek a 8-12 soros vagy akár 16 soros kukoricaadapterekkel is könnyedén tudnak dolgozni.

Az ideális adapter mindenki számára az, amelyet a felállított gépsorába extra kiadások nélkül be tud illeszteni. Szárzúzós adapterek közül meg kell különböztetnünk a hátsó-, közép-, orrzúzós adaptereket. Ma már a gyorsabb haladási sebesség és a jobb tarlókép miatt az új gépek piacán 90%-ban az orrzúzós adaptereket vásárolják meg, az olyan kiváló minőségű technológia mellett, mint amit a Geringhoff Horizon Star II. típusú adapter képvisel. Ebben az esetben az aprítás minősége annyira egyedi, hogy nincs szükség kiegészítő mulcs használatára vagy utólagos aprítási munkára. Két rotoros betakarítási rendszer, 15 db önélezős aprítótárcsával ellátva, amely kizárólag a Geringhoff kínálatában érhető el!

gép

Horizon Star II. Reihe HeroShot – fotó: Selector Kft.

2. Gyorsan egyik területről a másikra. Gabonaasztal, kukoricacső-törő? A Geringhoffnál egyik sem akadály! Közúti közlekedésben vitathatatlan a csukható adapterek előnye. Még érdekesebb azonban a megtakarítási oldal: akinek rövidebb ideig tart a betakarítási és közlekedési üzemmód közötti váltás, az hosszabb időn át tud hatékony lenni! Természetesen erről is a tisztelt gazdálkodó dönt, hogy melyiket választja, a meghibásodási lehetőség (saját termékeinket figyelembe véve) semmivel sem nagyobb egy csukható adapter esetében.

törőegység

Geringhoff MS-H törőegység – fotó: Selector Kft.

A talajérzékelők biztosítják a Geringhoff kukoricacső-törő automatikus talajkövetését. Az adott területhez való optimális magasság megtartásával az érzékelők megóvják az adaptert a sérülésektől, védik a törőegységeket, és ezáltal fokozzák a csőtörő tartósságát. A talajérzékelők teljesen automatizált működésűek, ezáltal tehermentesítik a kezelőt, és minimalizálják a hibalehetőségeket a betakarítás folyamán.

Nagy Tamás termékmenedzser, Gépkereskedelmi Üzletág, KITE Zrt.

1. A kombájnok esetében általánosságban elmondható, hogy akkor tud hatékonyan dolgozni a gép, ha minél nagyobb adapterrel használjuk. Alapvetően a gép teljesítménye, illetve a betakarítandó növényállomány „minősége” határozza meg a hozzá méretben leginkább illő adaptert. Jellemzően a kisebb, hagyományos szalmarázó ládás gépeinkhez 6 soros, a nagyobb kapacitású, nagyobb motorteljesítményű szalmarázó ládás gépeinkhez, valamit a rotoros kombájnjainkhoz 8, illetve 12 soros adaptereket ajánlunk.

Magyarországi körülmények között mindenképpen a szárzúzóval felszerelt adapterek használata a javasolt, így egy munkamenetben el tudjuk végezni a területen maradó szárak kezelését is. Ezzel időt és energiát takarítunk meg, valamint az egy menetben végzett munka miatt a talajtaposási kárt is mérsékelni tudjuk.

2. Az adapter kiválasztásánál személy szerint praktikusabbnak találom a hidraulikusan összecsukható változatokat. Ez nemcsak a közúton történő közlekedést, hanem a szántóföldön, az egyes táblák közötti vonulást is jelentősen egyszerűbbé teszi, valamint sok időt takaríthatunk meg azáltal, hogy az adaptert nem kell minden tábla befejezését követően levenni a kombájnról, vágóasztal-szállító kocsira tenni a közlekedéshez, majd a következő táblánál újra feltenni a kombájnra. Ez napi szinten jelentős időveszteséget jelent, amit egy összecsukható adapter esetén betakarítással tölthetünk, ezáltal növelve a gépünk hatékonyságát és az egy műszak alatt betakarítható területet.

Ezek a gépek természetesen bonyolultabb szerkezetűek, drágábbak is, valamivel nehezebbek a hagyományos, nem csukható társaiknál, tehát az esetek nagy részében az árkülönbség billentheti a fix vázas adapter irányába a döntést.

KITE

KITE John Deere kombájn Geringhoff adapter – fotó: KITE Zrt.

Körkérdéssel minden héten csütörtökön jelentkezünk újabb aktuális témákkal. Figyeld az Agroinform híreit!

Ha adaptert vagy esetleg mezőgazdasági gépet keresel, mindenképp nézz szét az Agroinform.hu Piacterén, hiszen több ezer hirdetés között válogathatsz. Ha pedig hirdetést adsz fel, részt veszel legújabb nyereményjátékunkban!

A Fórum rovatban pedig a többi gazdával vitathatod meg az aktuális kérdéseket és oszthatod meg tapasztalataidat akár a betakarításról, akár más agrártémáról.