A nyári betakarítási munkák nagyon tűzveszélyesek, amire időben fel kell készülni. Magyarországon a 115 410 tűzeset keletkezett 5 év alatt aratás közben (2017, Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság). Ez idő alatt mintegy 4100 hektár tarló és 1145 hektár lábon álló gabona égett le.

térkép

Aratási tüzek 2015-ben és 2016-ban

A műszaki meghibásodásból keletkező tüzek száma az aratási, bálázási munkák vége felé közeledve egyre nő. A betakarítógépek mintegy 7%-a gyullad ki évente, és ennek 10%-a csaknem teljesen leég. (2017, Kondidin Group kutatás).

Ezek a károk hazánkban milliárdos anyagi károkat okoznak évente a gazdáknak.

tűz

Az új fejlesztésű oltóberendezés a tűz észlelésétől számított egy-két percen belül a helyszínen tud lenni

A porral oltók sok esetben alkalmatlanok a tűz megfékezésére. A magyar tűzoltók évi 250-550 betakarítással kapcsolatos tűznél kellett, hogy beavatkozzanak az utóbbi időben (2017, Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság). A segítség a legjobb esetben is 15-30 perc között tud kiérni a helyszínre, ami gyakran túl késő.

A probléma megoldására fejlesztette ki egy magyarországi cég azt az oltóberendezést, ami a tűz észlelésétől számított egy-két percen belül a helyszínen tud lenni.

A tűzoltó berendezés 700 liter oltóvizet tartalmaz, amivel 18 percen keresztül tud megfelelő nyomáson vizet biztosítani. A traktor első vonószárára csatlakoztatva a nagyságtól függően 1200 kg tömegű berendezés pótsúlyként is szolgál. A tűzoltáson túl a berendezés sokoldalúan felhasználható: sáros körülmények között a szántóföld elhagyását megelőzően gépek mosására, vagy a közútra esetlegesen felhordott sár eltávolítására.

oltóberendezés

Az oltóberendezés 18 percen keresztül tud megfelelő nyomáson vizet biztosítani

A Fields Fireman Kft. igazgatója, Széplaki Tamás elmondta: „Sokáig kerestük a gazdaságunkban a megoldást erre a súlyos problémára, de nem találtunk hasonlót a piacon. Így elkezdtünk saját magunk kifejleszteni egy hatékony oltóberendezést. A Fields Fireman csapat 5 éven keresztül tesztelte, tökéletesítette a különböző meghajtással működő prototípusokat.

Büszkék vagyunk, hogy 2019-ban az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által hivatalosan engedélyezett termék lett. Idén a piacon is bevezettük a Fields Fireman oltóberendezést, így más gazdák is fel tudnak készülni a biztonságos betakarításra.”

Előrejelzések szerint idén is kifejezetten száraz nyár várható. Érdemes időben felkészülni a veszélyekre és elkerülni az esetleges károkat.

További információ ezen a linken vagy az info@fieldsfireman.com e-mail címen.