A Seed-Imex Kft. fő profilja a terményszárító- és kondicionáló gépek kereskedelme, valamint a termény- és magfeldolgozás technológiái.

A vállalat a szárítási technológiák terén újdonsággal is szolgál, amely nem más, mint az alacsony hőmérsékletű szárítás.

Ez a kíméletes, ugyanakkor gazdaságos szárítási eljárás tárolás alatt, silóban történik – és az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában már évek óta jól bevált rendszer a közepes méretű gazdaságok körében.

Az alacsony hőmérsékletű szárítás technológiájáról Farkas Lászlóval, a vállalat ügyvezetőjével beszélgettünk.

– Az alacsony hőmérsékletű szárítást első körben popcorn szárítására ajánlottuk vevőink részére, ugyanakkor a hagyományos termények szárítására is egyre többször alkalmazzák Észak-Amerikában és Európában egyaránt. A rendszer Magyarországon is költséghatékony, gazdaságos megoldást nyújthat a közepes- vagy (hazai léptékkel) akár nagyobb üzemmérettel rendelkező gazdaságok számára – nyilatkozta Farkas László.

– Külföldi tapasztalatok alapján, a BROCK alacsony hőmérsékletű szárító berendezések rendkívül költséghatékony üzemeltetés mellett használhatóak. Mindezek hazai körülmények között történő igazolására a saját üzemi körülményeink között teszteljük a berendezést, valamint a NAIK bevonásával gazdaságossági vizsgálatot is végzünk. Ennek eredményeiről részletes szakmai tájékoztatót a jövő év elején tudunk közzétenni.

terményszárító

A BROCK alacsony hőmérsékletű szárító berendezések rendkívül költséghatékony üzemeltetés mellett használhatóak

Szerencsés helyzetben vagyunk, ugyanis a vállalatunknak egy önálló gazdaságként működő termelő ágazata is van, így az általunk forgalmazott mezőgazdasági gépeket és berendezéseket saját magunk is ki tudjuk próbálni – vagy akár huzamosabb ideig tesztelni. Mindez azt is jelenti, hogy saját tapasztalattal rendelkező üzemeltetőként tudunk segítséget nyújtani vevőinknek is.

Az alacsony hőmérsékletű BROCK terményszárító berendezések energiatakarékos üzemelése az aktív relatív páratartalom szabályozásnak köszönhető. Ennek lényege, hogy a rendszer arra törekszik, hogy a szárítási célnedvességnek megfelelő egyensúlyi nedvességtartalommal rendelkező szárítólevegőt biztosítsa a szárítási folyamat során. Emellett a berendezés vezérlése nem csak a szárítást oldja meg, de a termény hűtését is, mégpedig úgy, hogy a nedvességet nem befolyásolja. Csak akkor szellőztet, amikor a külső levegő paraméterei megfelelőek. A szárítási vizsgálatunk végén például a teljes silóban 4,5–5 °C hőmérsékletre hűtöttük a terményt ezzel az automata vezérléssel.

Mivel nedves terményt nem kockázatmentes próbálkozás tárolni vagy tárolás alatt szárítani, fontos, hogy része a rendszernek egy szén-dioxid érzékelő, ami biztosítja, hogy bárminemű állagromlás a lehető legkorábban tetten érhető legyen, és sor kerülhessen a szükséges beavatkozásra. Ennek érdekében a beállított küszöbérték elérésekor automatikusan elindul a szellőztetés és e-mail, vagy SMS értesítést kapunk a problémáról. Ez egyfajta biztonsági funkció, ugyanis normál esetben a szellőztetés a szárítás során szinte folyamatos, és a magas légcserearány megakadályozza az állagromlást.

Magyarországon a klíma kifejezetten alkalmas az alacsony hőmérsékletű szárítás alkalmazására – a Szigetköztől Békésig rendelkezünk évek óta jól működő referenciákkal. Emellett a technológiának azért is van Magyarországon létjogosultsága, mert láthatóan terménytárolási kapacitáshiány van a piacon.

Az alacsony hőmérsékletű terményszárító berendezések telepítésével egy közepes vagy nagyobb üzemmérettel rendelkező gazdálkodó egy beruházással megoldhatja a szárítási és tárolási igényét, külön szárítóberendezés és annak járulékos beruházásai nélkül.