Az expó második napján tartott gépbemutatóval egybekötött sajtótájékoztatót a KITE Zrt., ahol bejelentették, hogy a Precíziós Gazdálkodási Rendszer sok év fejlesztés után már csak a bevezetésre vár. A rendszer megalkotásával egy olyan informatikai szolgáltatásrendszert hozott létre a KITE Zrt., amely az innovatív műszaki, agrotechnológiai és informatikai megoldásokat integrálja közös platformba.

A sajtótájékoztatón tartott beszédében Szabó Levente, a vállalat vezérigazgatója elmondta, a KITE a precíziós gazdálkodással 2010-es évek elején kezdett foglalkozni, és sok éves fejlesztés tetőzik be most azzal, hogy idén bevezetik az új precíziós gazdálkodási rendszert, mely keretbe foglalja a modern mezőgazdasági üzemek működtetéséhez szükséges feltételrendszereket, a mezőgazdaság innovatív műszaki, agrotechnológiai és informatikai fejlesztéseit integrálja és adaptálja a helyi termelési viszonyokra.

KITE

Szabó Levente kiemelte, hogy nincs annyi pénz, amit ne lehetne IT fejlesztésekre költeni.

A következő felszólaló Balogh Viktor Ferenc, a vállalat marketing igazgatója volt, aki az agrárium és az informatika viszonyáról beszélt. Őt követte Hadászi László, a KITE Zrt. innovációs főigazgatója, aki a vadonatúj precíziós rendszert mutatta be.

kite

Hadászi László ismertette a rendszer előnyeit.

Hadászi László elmondta, 2010-ben indult el a precíziós gazdálkodás a vállalatnál és 2011 végére elkészült az alaprendszer, 2017-re eljutottak oda, hogy jól haladt az egyes elemek precízióssá tétele, de ezek mind elszigetelt területek voltak. Ezeket rendszerszintre kell emelni, és be kellett ültetni a rendszerszemléletet a technológiába, és a meglevő tapasztalatok felhasználásával valami újat alkotni. 2019. végére a precíziós gazdálkodás fejlesztése ott tartott, hogy a PGR rendszer elkészült, a 2020-as év legfontosabb feladata ennek elindítása lesz.

A Precíziós Gazdálkodási Rendszer jelentősége az, hogy az automatizált folyamatok révén lehetőséget biztosít a gazdálkodóknak a munkafolyamatok alatt képződött adatok feldolgozására, melyre a gazdasági körülmények között nem biztos, hogy lehetőségük van.

A rendszer alapvetően három lábon nyugszik. A precíziós gazdálkodás innovatív technológiáin, a PrecZone megoldásain, valamint a Partner Profit Program szolgáltatásain keresztül biztosítja, hogy a gazdálkodó átgondoltan, lépésről lépésre, a KITE Zrt.-vel közösen növelje a gazdasága fenntartható hatékonyságát.

Precíziós technológiák

Olyan műszaki, informatikai, információs- és termesztéstechnológiai alkalmazások kombinációja, melyek hatékonyabbá teszik a szántóföldi növénytermesztést, a gépüzemeltetést és az üzemszervezést. Egzaktan mért és észlelt információk felhasználásával történő agrotechnikai beavatkozások összessége, mely sok esetben automatikus módon történik úgy, hogy a környezetvédelmi és fenntarthatósági elvárásokat is támogatja.

PrecZone

Digitális platform mely megoldást nyújt a mezőgazdaságban keletkező adatok gyors és egyszerű döntéstámogató információvá történő átalakítására. A precíziós gazdálkodás során részben külső adatforrásból származó, részben a mezőgazdasági termelés valamennyi művelete során történő mérésekből nagy mennyiségű adat keletkezik. Ennek a felhalmozódó adatmennyiségnek az összegyűjtése, rendszerezése, kielemzése és ez alapján történő döntéshozatal a különböző munkafolyamatokban a precíziós gazdálkodás megvalósulásának legmagasabb szintjét jelenti.

A PrecZone digitális terében 16 alkalmazás fejlesztése indult el 2017-ben, melyből 2020 januárjában 14-nek a tesztelése kezdődik meg. 600 partnerük bevonásával egy olyan folyamat első lépéseit teszik meg, mely május végére a 14 digitális megoldás éles indítását, a mezőgazdasági szolgáltatási piacra történő bevezetését eredményezi. Folyamatosan fejlesztik azonban tovább azokat a folyamatokat, amik egyszerűsítik a mezőgazdasági technológiákat. A további applikációk elkészülte 2020 második felére várható.

precíziós

A PrecZone 2020-ban bevezetendő alkalmazásai

1. PrecMET:

A meteorológia modul a KITE és az OVF meteorológiai állomásainak adatain alapszik. Az aktuális és múltbéli adatokat közli le térkép- és adatformában.

2. Kalkulátorok:

Az alkalmazás célja, hogy megkönnyítse a partnerek számára a termelés optimalizálását. A gépek esetében a megfelelő erő- és munkagép-beállítást, a KITEJet használatánál a folyékony tápanyag-kijuttatást, valamint a megfelelő dózisú mikrogranulátum-adagolását biztosítja.

3. MyJohnDeere:

A MyJohnDeere egy olyan, a John Deere által fejlesztett webes alkalmazás, amely lehetővé teszi az egyes adatok elemzését a legújabb John Deere berendezéshez hozzáadott érzékelőkön keresztül. Segíti a gazdálkodót flottája kezelésében, csökkentve az állásidőket, növelve a hatékonyságot.

4. Aszálymonitoring:

Az OVF Operatív Vízhiány- Értékelő és Előrejelző Monitoring Rendszerébe juttatja át a gazdálkodót, mely megmutatja az országosan kialakított vízhiánykezelő körzeteket, a készültségi fokozatokat, valamint a napi időléptékű aszályindexet (Hungarian Drought Index, HDI).

precíziós

5. PrecSoil:

Megjeleníti a talajmintavételi zónákat, könnyíti a navigálást, rögzíti a lefúrásokat, vonalkóddal címkézi a mintákat, hogy minél gördülékenyebben és gyorsabban menjen a munka. Biztosítja a termelő számára, hogy követni tudja melyik táblája mikor volt mintázva, illetve figyelmeztet amikor egy minta lejár.

6. Tudásbázis:

Ebbe az alkalmazásba gyűjtöttük össze a KITE több mint 45 éves szakmai tudását: kísérleti eredményeket, szakmai anyagokat, előrejelzéseket, tutoriálokat tartalmaz, egyszóval minden információt, amire a termelőnek és a PGR szaktanácsadójának egyaránt szüksége van.

7. KiTáp:

A KITE tápanyag-gazdálkodási szoftvere, melynek segítségével a talajvizsgálati eredmények, illetve más bemenő adatok felhasználásával a megcélzott termésszinthez szükséges tápanyagmennyiség számolható ki. Az egyszerű tápanyagtervtől a precíziós kijuttatási előírásig minden elkészíthető vele.

8. PrecSat

Az alkalmazás a NASA Landsat8 műholdképeiből számított vegetációs indexeket jeleníti meg térképes formában. Itt a táblái adottságait lehet figyelemmel kísérni (pl. vegetáció fejlettségi állapota, talajadottságok, vízellátottság).9. PrecSat ProEbben az alkalmazásban a termelő megtekintheti a Coppernicus Sentinel-2 műholdjai által készített felvételeket a bolygónk teljes földfelszínén 10x10 méteres felbontásban. A megjelenítő különböző vizualizációs módokat tesz lehetővé a felhasználó számára.

10. Gépüzemeltetés

Az alkalmazás segítségével az erőgépekből származó különböző üzemelési paramétereket követheti nyomon, napi, havi, illetve szezonális jelentések formájában. A különböző riportok segítenek a gazdaság gépüzemeltetésének áttekinthetőbbé tételében és optimalizálásában.

john deere

11. Növényvédelem

Az alkalmazás segítséget nyújt a termelőnek és szaktanácsadójának a növényvédelmi védekezések optimális időzítéséhez. Az általa nyújtott információ a károsítók hőösszegszámítási modelljeinek, csapdázási eredményeinek, valamint a meteorológia állomások által mért adatoknak az összefüggésein alapul.

12. JCB LiveLink

A JCB LiveLink egy olyan JCB által fejlesztett webes alkalmazás, amely lehetővé teszi a logisztikai gépek flottájának távoli felügyeletét és hatékonyabb kezelését. A rendszer adatokat gyűjt a gépekről és (mobilkommunikációs technológia használatával) elküldi azokat egy biztonságos adatközpontnak.

13. Videokontroll

Itt nyújtunk lehetőséget az RS Bt. innovációjának elérésére, melynek célja a gravitációs rendszerű, keresztáramú aknás szárítók esetében a távfelügyelet, az üzembiztonság fokozása, az energetikai hatékonyság és a raktározás biztonságának növelése érdekében.

14. RTKAssistant

A KITE RTK rendszerének fenntartását, illetve az Ön tájékoztatását szolgálja a használatot és a beállításokat segítve. Az állomások állapotára vonatkozó különféle információk olvashatók ki, kezdve a földrajzi koordinátáktól, az észlelt műholdak számán át, a használt jel frekvenciájáig.

Partner Profit Program

A program egy - több éves szakmai tapasztalatok alapján lefektetett, a gyakorlatban bizonyított agronómiai, műszaki és informatikai - tanácsadási rendszer, melynek célja a termelők részére a termelésben lévő többletjövedelem realizálása. A KITE Zrt. gyökereihez visszanyúlva, szaktanácsadással segít a gazdálkodóknak eligazodni a 21. század kihívásai közepette. Eljuttatja hozzájuk a legújabb nemzetközi innovációkat, melyeknek a mindennapi gyakorlatba való beépítésével és rendszerszintű alkalmazásával segíti elő a partnerek jövedelmezőségének és fenntartható gazdálkodásának javítását.