Ilyen szemmel válogatva gyűjtöttünk néhányat egy csokorba a kiállításról.

Az EVERUN rakodógépek közül igazi újdonság, az ERT-1500-as teleszkópgémes, önjáró minirakodógép. Kis mindenes, majoron belüli anyagmozgató rakodó, amelyhez 15 féle munkaeszköz csatlakoztatható, melyek cseréje hidraulikus gyorscsatlakoztatással könnyen, gyorsan elvégezhető.

EVERUN ERT-1500 rakodógép a Gazdanapokon – fotó: Agroinform.hu

A rakodógép, kitolható gémjével, kicsivel több, mint 4 méter magasra képes emelni, maximálisan 1350 kg terhet. Az olasz gyártmányú mellső és hátsó tengelyek ugyancsak olasz hidromotorok segítségével hidrosztatikusan vannak meghajtva, az irányváltás pedig elektromosan, Joystick-kal végezhető. A hátsó kerekek kormányozottak, így a kis kompakt gép fordulási sugara eszméletlenül kicsi, mindössze 3,86 méter. A rakodó erőforrása egy 34 lóerős, Perkins 404D-15 dízelmotor.

MANDAM függesztett aprítóhenger – fotó: Agroinform.hu

Körülbelül 6-8 éve kezdtek itthon elterjedni a különböző munkaszélességű függesztett vagy vontatott száraprító hengerek. Ezek általában nagy átmérőjű, nagy tömegű eszközök. Ez elmúlt néhány évben már különböző nehézkultivátorokhoz is ajánlanak kisebb átmérűjő, könnyű kivitelű, nagyobb kerületi sebességű kiegészítő hengereket.

A Bábolnai Gazdanapokon is többféle száraprító hengerrel találkozhattunk, ezek közül a könnyebb kivitelű, egyszerűbb, de kialakításánál fogva mégis praktikusabb MANDAM aprítóhengert emelnénk ki. A 8 mm vastag, hardox acélpengékkel szerelt 380 mm átmérőjű aprítóhenger ideális pl. zöldtrágya-bedolgozás előtt aprítására, de szalma és egyéb szármaradványok művelés előtti felaprítására is. Praktikus kialakítású vázkerete és felfüggesztése lehetővé teszi, hogy az erőgép front, illetve hátsó három pont függesztő szerkezetére egyaránt csatlakoztatható legyen. Kétféle 3 és 4 méteres munkaszélességben érhető el, teljesítményigényük pedig mindössze 30-40 LE.

BEDNAR MO-2500 szárzúzó – fotó: Agroinform.hu

Ha már a száraprításnál tartunk, meg kell említeni a BEDNAR kis, kompakt, függesztett, függőleges tengelyű szárzúzó-mulcsozóját is. A cseh gyártótól általában nagy munkaszélességű talajművelő és vetőgépeket ismerünk a kínálatból leginkább, pedig ennél sokkal szélesebb kínálata van más termékkategóriákban is.

Az MO-2500 függesztett, egyrotoros szárzúzó, mellyel mulcsolható a tartós fűnövényzet, a visszamaradt növényi részek és erdei sarjnövényzet is. A gépet a traktorhoz II. kategóriájú, hárompontos felfüggesztéssel lehet csatlakoztatni, TLT fordulatszámigénye 540 f/min., teljesítményigénye pedig talajkörülményektől függően 60-80 LE. Munkaszélessége 2,25 méter, a kések száma 4 darab. Az alapkivitelű gép kiegészíthető önbeálló támkerekekkel, ellenkésekkel, alsó páncéllemezekkel, illetve terelő lemezekkel.

Fliegl ADS 60 szervestrágyaszóró a gyártó standján – fotó: Agroinform.hu

A Fliegl a hazai piacon leginkább professzionális szállítóeszköz-kínálatáról és nagy kijuttatási teljesítményű tápanyag-visszapótló eszközeiről, illetve tartálykocsikról ismert, a letoló ürítőrendszer úttörője. Ha az ilyen ürítésű szervestrágyaszóróit említjük, általában mindenkinek a 10/12/ vagy a 20 tonnás modellek jutnak az eszébe, pedig a gyártó a kisgazdaságok számára is kínál könnyű univerzális traktorral optimálisan üzemeltethető, 6 tonna teherbírású változatot is.

Az ADS 60 modell, 6 köbméteres befogadóképességű felépítménnyel és 12 méteres szórásszélességű, 4 függőleges tépőhengerrel szerelt szórószerkezettel rendelkezik. Vonórúdja felső bekötésű, a hátsó zárófal hidraulikus mozgatású, a mellső védőrács pedig a letoló homlokfallal együtt mozog. A letolásvezérlés választhatóan mechanikus vagy elektronikus potenciométerrel végezhető.

Az OMIKRON folyékony tápanyag-kijuttatásra alkalmas kultivátora a kiállításon – fotó: Agroinform.hu

A hazai gyártású OMIKRON sörközművelő kultivátorok túlzás nélkül állítható, hogy a legnépszerűbb és itthon az egyik legszélesebb körben alkalmazott mechanikus növényápoló eszközök. Napjainkban a sorközműveléssel egy menetben végzett, helyspecifikus tápanyag-kijuttatás elengedhetetlen agrotechnikai feladat. A gyártó már nagyon régóta kínál ehhez a munkához szilárd tápanyag-kijuttatására is alkalmassá tett kultivátorokat.

A kiállításon viszont ezúttal a folyékony tápanyag sorközműveléssel egy menetben történő kijuttatására mutattak be speciális felszereltségű kultivátort. A tápoldat egy segédvázra szerelt 600 literes űrtartalmú, műanyagtartályba kerül tárolásra. Innen egy P-100 típusú membrán szivattyú továbbítja csőrendszeren keresztül az oldatot kialakítástól függően vagy a késhez vezetett tömlővégekhez, vagy pedig a szórófejes lombra permetező, soronkénti egységekhez. A szivattyú a fenti feladat mellett a tartály felötlését is el tudja végezni. A kijuttatott tápanyagmennyiségét sebességarányosan, BRAVO180 Computerrel vezérelhetjük. 4-6-8 soros munkaszélességű kivitelben érhető el.

Az olasz PIXY T35 minirakodó – fotó: Agroinform.hu

Összeállításunkat ugyancsak egy minirakodóval zárjuk. Az olasz Cast Group vállalat, PIXY T35 csuklós törzskormányzású, önjáró mini homlokrakodója ideális kislétszámú állattartó gazdaságok és településfenntartó közületek rakodógépe. Több mint harmincféle munkaeszköz választható hozzá. Rakodógémje kitolható, járószerkezethajtása hidrosztatikus, mind a négy kerékre ható. Maximális sebessége 16 km/h. Legnagyobb emelési magassága kitolt rakodógémmel 2,7 méter, teherbírása 0,84 tonna. A rakodógép meghajtásáért egy háromhengeres, vízhűtéses, 1,6 literes, 36 lóerős, Isuzu dízelmotor a felelős. Védőtetővel szerelt biztonsági védőkerete kielégíti a ROPS + FOPS előírásokat is.