Természetesen a Belügyminisztérium Nyilvántartások Vezetéséért Felelős Helyettes Államtitkárságától származó adatait felhasználva a Datahouse Kft. által kiadott jelentés adatait nagyban befolyásolja még a tavalyi év utolsó negyedévében realizálódott erőgép-megrendelések idén év elejére áthúzódó teljesítése, de így is jól megfigyelhető az elmúlt év elejéhez viszonyítva egy javuló tendencia.

traktor

Új MTZ-ből 95 darabbal több állt forgalomba idén januárban, mint tavaly ugyanekkor – fotó: Agroinform.hu

Míg tavaly januárban 177 darab új traktor állt munkába a hazai gazdaságokban, addig 2017 első hónapjában 333 darab új erőgéppel gazdagodott a hazai állomány. A legnagyobb erősödést egyértelműen a fehérorosz Belarus márka könyvelhette el, hiszen míg tavaly mindössze 53 új MTZ traktor került forgalomba az első hónapban, addig az idei év ugyanezen időszakában 148 új Belarus erőgéppel bővült a magyar gazdák gépparkja.

Márka 2017. 01. 2016. 01.
MTZ 148 53
JOHN DEERE 35 28
NEW HOLLAND 24 11
FENDT 22 12
ZETOR 12 6
CLAAS 10 5
DEUTZ-FAHR 10 5
MASSEY FERGUSON 9 6
LANDINI 8 0
CASE IH 4 9
KUBOTA 4 1
SAME 3 0
STEYR 2 5
VALTRA 1 3
URSUS 1 1
JCB 1 0
Egyéb 39 32
Total: 333 177

Táblázat: Datahouse Kft.

Kétszer annyi új FENDT, CLAAS, Deutz-Fahr, New Holland és Zetor traktor állt munkába, mint tavaly januárban, de jól teljesített az első hónapban a Kubota, illetve a Landini is. A John Deere is erősített valamelyest, de közel sem akkora arányban, mint a fentebb említett márkák. A Valtra, a CASE IH és a Steyr viszont rosszabbul teljesített az új év első hónapjában, mint egy évvel korábban ugyanekkor.

traktor

Új Zetor traktorból kétszer annyit helyeztek forgalomba 2017 első hónapjában, mint múlt év januárjában – fotó: Agroinform.hu

Természetesen az első hónap forgalombaállítási adataiból még nem szabad semmiféle messzemenő következtetéseket levonni, hiszen a hónap végén tartott agrárseregszemle nagyban befolyásolhatja a következő néhány hónap adatait, de az is elképzelhető, hogy a következő hónapok viszont sokkal rosszabb eredményeket hoznak, mint az előző évben tapasztalt.

Érdekes volt hallgatni azon "szakemberek" előadásait az AGROmashEXPO-kiállítás konferenciáin, akik a hazai traktorpiac helyzetével is foglalkoztak prezentációjukban. Az elmúlt két év egyre zuhanó erőgéppiaci eredményeit – mintha csak a politika diktálná – még mindig a 2010-ben tapasztalt igen gyenge évhez viszonyítják. Vajon mikor veszik észre, hogy közben eltelt 7 év, és sem a piac, sem pedig a gazdálkodási körülmények, illetve a támogatási rendszer sem olyan már, mint hét évvel korábban?