A Vektor-Holding Kft. Baranya megyében, Himesháza község közelében tartotta gépbemutatóját. A főútról lekanyarodva, néhány száz méter után már tisztán látszódott a Versatile kombájn robosztus felépítménye, és a gépet körbevevő gazdák csoportja, akik már az újításokról faggatták a vállalat szakembereit.

Akció közben a Versatile ACROS 595 Plus – Fotó: Agroinform.hu

A Versatile ACROS 595 Plus az ACROS kombájn széria növelt teljesítményű változata, és kifejezetten nagy terméshozamú betakarításokhoz ajánlott. A gép erőforrása egy Cummins (Stage IV) hathengeres soros 8,9 literes, 333 LE-s névleges teljesítményű turbódízel motor, melynek egyik fő jellemezője az igen alacsony fajlagos üzemanyag-fogyasztás.

A gépet ConturPro elektrohidraulikus talajkopírozó rendszerrel szerelték, amely megkönnyíti a betakarítási folyamatot, hiszen bármilyen sebességgel is halad a kombájn, a gépkezelőnek már nem kell törődnie az egyenetlen talajfelszínnel. Ugyancsak újítás a kétlépcsős tisztítómű, ami tartalmaz egy előtisztítót és két levegőbefúvásos esési szakaszt. A megnövekedett rostafelület, valamint a kétszekciós ventilátornak, illetve az erős és állandó légáramlás-intenzitásnak köszönhetően

jelentősen nő a magtartályban a gabona tisztasága, ami közvetlenül szállítható a tábláról a raktárba.

A kombájn továbbfejlesztett, növelt hosszúságú szalmarázó ládákat kapott, melyek felületén a nyílások az anyagáramlat irányában vannak elhelyezve, nem pedig arra merőlegesen. Az 5 láda lépcsőzetes elrendezésű, ami a mag jobb átesését eredményezi. A cséplődob átmérője 800mm, ami kategóriájában a legnagyobbnak számít.

Az ACROS 595 Plus tulajdonságai szakértői szemmel – videó: Agroinform.hu

A cséplődob hajtás sajátossága Posi-Torque automata szíjfeszítés, ami a fordulatszám és a terhelés függvényében automatikusan állítja a szíj feszességét, megelőzve a csúszást illetve megfeszülést. Dugulás esetén a dobkosár a fülkéből vezérelve egy pedál segítségével 8 cm-el ejthető, majd elektromosan visszaállítható a normál pozícióba. Az ACROS 595 Plus rendkívül felhasználóbarát, ugyanis magyar nyelvű érintőképernyős kijelzővel szerelték, és rendelkezik 31 növénykultúrához tartozó ajánlott beállítási lehetőségekkel, amitől természetesen eltérhetünk a saját elképzeléseink szerint, vagy módosíthatunk rajta finomhangolással.

Rendkívüli segítség a munkavégzésben az automata szíjfeszítés – Fotó: Agroinform.hu

Ugyancsak óriási előny a betakarításnál, hogy 3 kalapácsos, dörzsbetétes önálló utócséplővel rendelkezik, vagyis a kicsépelt anyagot nem a fődobra hordja vissza, hanem egy csiga segítségével a bordásasztalra teríti, így nem vesz el teljesítményt a beérkező, kicsépelendő termény elől. Alapfelszereltségnek számít a Hidropulsator rendszer, ami a fülkéből irányítható, és egy gombnyomással megszüntethető a magtartályban kialakult terményboltozódás, és ugyancsak szériatartozék egy légtartály, ami óriási segítség a karbantartási és a tisztítási feladatoknál.

Az ACROS 595 Plus kombájnok szalmacsacskázója is megújult, a szecskázó/rendrakó üzemmódi terelőlapot a szecskázó hátsó falára helyeztük át, a terelőlap nyitásiránynak köszönhetően rendrakásnál a szalmát a kombájn mozgásirányában rendezi el – és nem azzal ellentétesen. Ez kedvezőbb megoldás, mert amikor a kombájn leáll még rendrakási üzemmódban, az anyag nem gyűlik fel a szecskázó alatt.

Munka közben, tapasztalt pilótával a fedélzetén az ACROS 595 Plus – videó: Agroinform.hu

Mivel a pelyva és szalmaszecska terítése kulcsponti eleme a talajművelés nélküli és a minimális talajművelésre épülő technológiáknak, a gépre opcionálisan felszerelhető egy pelyvaterítő a tisztító rosták után. A terítő rotorok fordulatszáma egy áramlás-szabályozó szelep segítségével, a fülkéből, vagy akár kívülről is állítható. Amennyiben nincs szükség a pelyvaterítőre, könnyen és gyorsan leszerelhető, és ilyen esetekben a hidraulika rendszer zárja a kört.

A Versatile ACROS 595 Plus legfontosabb paraméterei:

  • Motor: 333 LE
  • Magtartály: 9000 lit.
  • Cséplődob átm.: 800mm
  • Vágóasztal szélesség: 5/6/7/9Szalmaszecskázó: 76 késes

A hatékonyságáról jól ismert, 330 lóerős Cummins motor – Fotó: Agroinform.hu

A jelenlegi piaci helyzetben a magyar gazdálkodók számára az egyik legfontosabb dolog a költségek minimalizálása, melyben egy nagyon lényeges tétel a gépérték az ár/érték arány vonatkozásában. Egy betakarítógép 10-11 hónapot áll, tehát az egyik legnagyobb kérdés, hogy megéri-e egy "nagy márkát" vásárolni a jelenlegi gabonaárak mellett, hiszen ha az amortizációval, finanszírozással és a karbantartási költségekkel számolunk, egyszerűen nem lehet rentábilis egy ilyen beruházás – nyilatkozta Pohárnok Pál, a Vektor-Holding Kft. ügyvezetője.

Közel 5 éve kezdtük el bevezetni Magyarországon a Versatile traktorokat és kombájnokat. Vevőink nagyon elégedettek a gépek munkájával, és az egyik legfontosabb dolog amit mi is tapasztalunk, hogy nagyon alacsony fenntartási költségekkel számolhatunk. Óriási előny, hogy a Versatile Európai központja Győrben van, így nagyon komoly háttérkapacitással rendelkezünk. Ezeken a bemutatókon pedig egyértelműen tapasztaljuk, hogy óriási érdeklődés van a gazdálkodók részéről, hiszen látható, hogy a gépek hibátlan munkát végeznek, a háttérfeltételek adottak és az árak is kedvezőek – tette hozzá.