Beszámolóinkat a traktorújdonságokkal indítva megpróbáljuk bemutatni a kiállításon felsorakoztatott legújabb erőgépmodelleket és szériákat.

Massey

Massey Ferguson-4708 – fotó: Agroinform.hu

A Massey Ferguson két új traktorszériát mutat be az AGROmashEXPO-n, a G csarnokban. A kevés elektronikával, mechanikus hajtóművel szerelt erőgépek a 75-110 lóerő közötti teljesítménytartományt fedik le. A két sorozat a Global családhoz tartozik, amelyeket a gyártó mechanikus sebességváltóval és SISU motorokkal kínál. A traktorcsalád legkisebb tagjai az MF 4700-as traktorok, amelyek három típust foglalnak magukba, 75-85 és 95 LE teljesítménnyel. A mechanikus kapcsolású szinkronváltó 2 csoporttal és összesen 12 fokozattal rendelkezik (csoportonként 6 fokozat).

MF

Massey Ferguson-5711 – fotó: Agroinform.hu

Az első főcsoport szántóföldi munkavégzésre használható (4-től kb. 12 km/h-ig kalibrált sebességkiosztással), míg a második közúti felhasználásra vagy könnyű szántóföldi munkára alkalmas (maximum 40 km/h). Az 5700-as szériát 100-110 lóerőtartományban kínálják, az erőátvitelről ugyancsak a fentebb említett váltóval. Nagy teljesítményű hidraulika szivattyúval, 4300 kg emelési kapacitással kínálják.

MF

Antonio CarraroTony 9800 TR  – fotó: Agroinform.hu

Az Év Speciális Traktora 2017 szakmai elismerést és a Nemzetközi Termékfejlesztési díjat elnyerő Antonio CarraroTony 9800 TR traktort is megcsodálhatják a januári hazai agrárseregszemlén. A fejlesztésénél elsődleges szempont volt, hogy az ember és a gép között összehangolt együttműködés legyen. Alacsonyabb talajtömörítő hatás, kedvezőbb teljesítmény, alacsony üzemanyag-fogyasztás, nagyobb stabilitás jellemzi a Tony 9800-as modellt.

Case

CASE IH Luxxum 120  – fotó: Agroinform.hu

Elsőként mutatkozik be a hazai nagyközönség előtt az új CASE IH Luxxum traktorsorozat. Három teljesítménykategóriában, 99, 107 és 117 lóerő teljesítménnyel, 32x32 automatizált powershift váltóval és három különböző érzékenységre állítható irányváltóval kínálják. A kiállítás Nemzetközi Termékfejlesztési díjával is elismert traktorcsalád motorja teljesíti az érvényben lévő károsanyag-kibocsátási normát.

A rugózott első híd opcionálisan kérhető az új Luxxum traktoroknál. A 80 és 100 l/perc teljesítményű CCLS szivattyúk lehetővé teszik a nagy hidraulikus teljesítményt, továbbá lehetőség van extra Power Beyond szelepcsatlakoztatásra is.

Kubota

Kubota M5091 – fotó: Agroinform.hu

Múlt év novemberében számoltunk be az új KUBOTA M5001 traktorcsalád nemzetközi bemutatkozásáról, az idei hazai szakkiállításon pedig már életnagyságban is megismerkedhetnek az érdeklődők az új széria egyik tagjával. A sorozat tagjai 95-113 lóerő között érhetőek el és a korábbi M8540 és M9960 modelleket váltják fel. Erőforrásuk 4 hengeres 3,8 literes dízelmotor, mely teljesíti a jelenleg érvényben lévő környezetvédelmi normákat.

Kubota

Távvezérelt KUBOTA M8540N traktor – fotó: Agroinform.hu

Itt debütál a nagyközönség előtt a Két-Kata Kft. fejlesztése a KUBOTA M8540N keskeny nyomtávú traktorhoz kialakított távirányító rendszer, amely olyan munkaműveletekhez lett kifejlesztve, ahol a gép üzemeltetését előnyösebb a fülkén kívülről végezni. Ilyenek azok a műveletek, amik pontosabb mozgást igényelnek, vagy a munkaeszköz felügyelete közvetlen közelről előnyösebb, így a munkaeszköz közeli felügyelete nagymértékben csökkenti az esetleges balesetveszély, illetve gépsérülés kockázatát. A kiállítás szakmai zsűrije Logisztika kategóriában, Hazai Termékfejlesztési Különdíjban ismerte el.

Deutz-Fahr 7250 TTV  – fotó: Agroinform.hu

Nyáron mutatkozott be a nemzetközi sajtó előtt az Deutz-Fahr új 7-es sorozata, az idei év eleji  AGROmashEXPO kiállításon pedig már hazai gazdák is találkozhatnak az új széria egyik modelljével. A formaterv újra az Giugiaro Italdesign munkáját dicséri. A traktorcsalád integrált frontfüggesztéssel, és a teljesen újszerű első híd rugózással rendelkezik és kétféle változatú orral  érhető el, mely leginkább a lámpák típusában különbözik.

A motor, motorháztető és fülke együttesét függetlenítették egymástól, így a vibrációk alig jutnak át a fülkére. A tisztítás megkönnyítése érdekében a hűtőblokk is könnyebben elérhető, a hűtőventillátor pedig nagyobb kapacitású. Az új MaxiVision fülke kétféle változatban, négyféle konfigurációban érhető el. Az új InfoCenterPro műszerfal 5 hüvelykes, színes kijelzője nagyon informális, kiváló tájékoztatást nyújt a traktor kezelőjének.

Hamarosan újabb beszámolóban folytatjuk a traktorújdonságok bemutatását.