A kétnapos MezőGépShow-n a precíziós növénytermesztéshez nélkülözhetetlen modern gépek és kommunikációs eszközök mindegyike megismerhető lesz. Győrffy Balázs, a NAK elnöke hangsúlyozta, hogy a gép "a modern mezőgazdaság kulcsa". Rámutatott, egy gépberuházás felelős döntést igényel, hiszen tíz vagy akár százmillió forintos befektetésekről van szó, amihez elengedhetetlenek a jó és pontos információk.

I. NAK MezőgépShow

Szerinte nincs versenyképes magyar mezőgazdaság modern gépek nélkül. Csak az elmúlt évben 100 milliárd forint értékben vásárolt a magyar mezőgazdaság gépeket, ez is jelzi, hogy a gazdák tisztában vannak a gépesítés fontosságával, a versenyképességre gyakorolt hatásukkal – tette hozzá.

Győrffy Balázs arra is felhívta a figyelmet, még nem lehet tudni, hogy 2020 után milyen támogatási környezet lesz az unióban, ezért a versenyképességet minél jobban meg kell alapozni - ezt segíti a mezőgazdasági gépbemutató is. Elmondta, egy legalább ekkora, még szélesebb szakmai tartalmat felvonultató szántóföldi bemutatóra készülnek, ahol a gépek mellett növényi kultúrákat is megtekinthetnek majd az érdeklődők.


Zászlós Tibor, a Mezőfalvai Zrt. vezérigazgatója, a NAK országos alelnöke elmondta, nem igaz, hogy a nagygazdaságoknak lehet csak precíziós gazdálkodást folytatni, hiszen már 50-100 hektáron is erre kell törekedni a versenyképesség érdekében. Úgy vélte, csak ilyen módon lehet volument és minőséget növelni, továbbá élen maradni a világ agrártermelésében. A fenntartható mezőgazdaság híveként évek óta kísérleteket folytatnak a Mezőfalvai Zrt.-nél, GMO-mentes tejet állítanak elő, ízmegőrzéses technológiát, baktériumtrágyázást alkalmaznak.

I. NAK MezőgépShow

Mátrai Zoltán, az Agrárrendezvények Kft. ügyvezető igazgatója, főszervező hangsúlyozta, hogy soha ilyen nagyszabású szántóföldi gépbemutató nem volt még az országban, amelyre 2-3 ezer látogatót várnak. Elmondta, 12 hektáron több mint 40 kiállító van jelen, összesen 24 gépkapcsolat lesz látható működés közben. Számításaik szerint kis híján 3 milliárd forint értékű gép látható a kiállításon és van olyan gép, amiből Európában is kevés fut.

I. NAK MezőgépShow

I. NAK MezőgépShow

I. NAK MezőgépShow

I. NAK MezőgépShow

I. NAK MezőgépShow
Fotók: Agroinform.hu