A Fendt 724-es előnyeiről a családi gazdaságot vezető Putterer Antalt kérdeztük, aki szerint ezzel a traktorral a modern kor gazdája a 21. század legextrémebb kihívásaival is képes felvenni a harcot.

Putterer Antal 250 hektáron gazdálkodik, kizárólag szántóföldi kultúrákkal. Ehhez elengedhetetlen egy megbízható, hatékony és gazdaságos géppark fenntartása. Több modellt vásároltak már a Fendt 700 Vario S4 szériából, amely 1998-as bemutatása óta a legkeresettebb fokozatmentes hajtóművel ellátott traktorcsaláddá nőtte ki magát. A gazda gépparkjának egyik oszlopos tagja a Fendt 724-es.

„Ez az egyik legsikeresebb széria, ami a legváltozatosabb helyzetekben, rendkívül sokoldalúan hasznosítható.

Fendt

Putterer Antal: "Teljes mértékig megtaláltuk a számításunkat ebben a gépcsaládban."

A nehéz és közepesen nehéz talajmunkáktól egészen a kímélő üzemmódban használt munkálatokig, például a pótkocsivontatásban is, amiben a Vario váltónak köszönhetően fokozatmentesen képes haladni akár 50 km/órás sebességgel is. Ez hatalmas előnyt jelent az üzemeltetésben is, hiszen így igen alacsony, 1600-as fordulatszámon akár két pótkocsi vontatása is lehetséges közúton, igen gazdaságosan és hatékonyan.”

Üzemanyag-takarékosan és csökkentett motorfordulatszámmal lehet velük dolgozni az olyan nagy fordulatszámot igénylő eszközök használatakor is, mint a forgóborona, a hígtrágyaszivattyú, a rendsodró vagy a trágyaszóró. A talajmunkákat illetően hatalmas előnyt jelent a fokozatmentes váltó, a sebességtartományok tempomattal állíthatók be egytizedes pontossággal. Így a traktor a tempomat üzemmódban az éppen aktuális motorfordulatot rendeli hozzá a terheléshez a külső körülményeknek megfelelően.

Fendt

Üzemanyag-takarékosan és csökkentett motorfordulatszámmal lehet dolgozni a Fendt erőgéppel a nagy fordulatszámot igénylő eszközök használatakor is

„A legtapasztaltabb pilóta sem tudja önmaga felmérni azt, hogy mi az az optimális motorfordulat, ami már elegendő ahhoz, hogy a traktor leadja a kívánt teljesítményt, és ne vegyünk igénybe plusz indokolatlan lóerő-, illetve motorfordulat-tartományt, ami esetlegesen plusz üzemanyag-fogyasztáshoz vezetne."

Ha valaki sok munkaórát tölt egy járműben, nem elhanyagolható a gépkezelő kényelme és a maximális komfortérzet sem. A nyújtott műszakokban nagy előnyt jelent a gép abszolút jó kezelhetősége, a hűtő-fűtő klímaberendezés, a megfelelően elhelyezett és pozícionált munkalámpák, valamint a kezelőszervek áttekinthetősége.

A pilóta így gyakorlatilag anélkül irányíthatja a gépet, hogy a traktor kezelése elvonná figyelmét az éppen végzendő munkáról.

Fendt

A gazda a kényelemmel is meg van elégedve

Putterer Antal családi gazdaságában a 2006-ban vásárolt 716-os volt az első Fendt traktor. A fokozatmentes váltó keltette fel akkor is az érdeklődésüket, de akkor még tapasztalatok nélkül, kizárólag ajánlások alapján választották ezt a típust. Hogy jól döntöttek, mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy az elmúlt közel 12 esztendőben további 5 traktort vásároltak ebből a gyártmányból.

„Teljes mértékig megtaláltuk a számításunkat ebben a gépcsaládban. Ennyi év alatt már bebizonyosodott, hogy valóban egy rendkívül széles spektrumban, kiváló hatékonysággal, jó üzembiztonsággal és kezelhetőséggel egy takarékos és megbízható traktor áll rendelkezésünkre. Mindenkinek azt javaslom, hogy próbálja ki ezeket a gépeket, azon belül is a 724-est, ami nálunk a vezető traktorrá vált. Ha egyszer ezzel a technológiával találkozott valaki, a gép által nyújtott pozitív tapasztalatok nem múlnak el nyom nélkül.”

Putterer Antal a gépekhez kapcsolt munkaeszközök esetében a kenőanyagoknál fellépő különbözőség miatt törekedett arra, hogy egységesítse gépparkját. Az egységesítés ráadásul azért is előnyös, mert egy kereskedőtől vásárol, és az AXIÁL Kft. szervizhálózatával, illetve alkatrészellátásával tökéletesen elégedett. A cég minden év elején biztosít egy kedvezményes alkatrészbeszerzési-lehetőséget, ami nagyban csökkenti és normalizálja a fenntartási költségeket. Egy traktor üzemeltetési költségei közül persze az üzemanyag jelenti a legnagyobb költséget. Ez a kiadás ráadásul napi rendszerességű.

„Egy domináns traktor esetében nem elhanyagolható a fokozatmentes váltó, hiszen az egyszerű kezelhetőség mellett ez teszi lehetővé a kényelmes kezelhetőséget, a gyors manőverezést és a jó hatékonyságot, ráadásul az üzemanyag-takarékosságot is szolgálja. A 240 lóerős 724-es Fendt-ünknek egy 160 lóerős traktor volt az elődje. A közel 50 százalakos lóerőtöbblet ellenére megközelítőleg ugyanolyan üzemanyagnormák mellett, jóval nagyobb hatékonysággal tudjuk üzemeltetni a 724-est.”

Fendt

Az alacsony fordulatszám miatt rengeteg költséget takaríthatunk meg

A különleges technológiának köszönhetően tehát mindig rendelkezésre áll a megfelelő nyomaték, így ez a traktor sokkal alacsonyabb fordulatszám-tartományban is üzemeltethető, aminek eredménye, hogy közép- és hosszútávon is rengeteg költséget takaríthatunk meg, hisz a kisebb fordulat kevesebb üzemanyag-fogyasztással jár.„

Már 12 éve üzemeltetünk Fendt gépeket, a 130 lóerőstől a 360 lóerősig. Ha az adott területi, gazdasági igényekhez mért munkát osztjuk egy adott gépre, semmiképpen sem fogunk benne csalatkozni. Sem a megbízhatóságot, sem az üzemeltetést, sem a kényelmét, sem az üzemanyag-fogyasztást illetően. Ahogy sokan mások, korábban én is tettem kitérőket más márkák felé, de úgy gondolom, igazolja a döntésünk helyességét az, hogy ezzel a termékkörrel, gépcsaláddal elégedettek vagyunk, és a jövőbeni fejlesztéseinket is kizárólag Fendt gépekkel képzeljük el. Én már csak Fendt-et vezetek.”

Putterer Antal szerint a közepes gazdaságokban mindenképpen lehet alapozni a 724-es Fendt Vario-ra mint vezérgépre. Az elmúlt évekre jellemző szélsőséges időjárás okozta nehéz talajviszonyokat figyelembe véve is ajánlja, hiszen bármilyen közegben nagy hatékonysággal és megbízhatósággal működik. Szerinte a nagy gazdaságokban is kiváló társ lehet a 724-es, akár kiegészítő gépként is, hiszen remekül használható vetésnél vagy ha pótkocsivontató traktorra van szükség. A gazda úgy látja, ez a típus a mai kor kihívásainak mind technológiailag, mind az innovációt illetően maximálisan megfelel. Európai szempontok alapján fejlesztették ki, és a széleskörű használhatóságából adódóan minden gazdaságban van létjogosultsága.

Fendt

"Ez a típus a mai kor kihívásainak mind technológiailag, mind az innovációt illetően maximálisan megfelel."

„Természetesen, hogy mi mennyire jó, az attól is függ, ki kezeli az eszközt. Ha nem azokat a pontos és egzakt értékeket állítjuk be, ami a gép kvalitásában, potenciájában rejlik, akkor nem lesz képes teljesíteni a tulajdonos vagy a kezelő elvárásait. Mindenképpen jól kell ismerni a gépet, nagyon pontos beállítást igényel, és mint minden más munkaeszköz, odafigyelést. Ha ezeket mind szem előtt tartjuk, biztos vagyok benne, hogy nem fogunk benne csalatkozni.

A kezelése egyszerű, bárki könnyen el tudja sajátítani, rövid idő után automatizmussá tud válni.

Egyszerűen csak be kell tartani a pontos kezelési és az üzemeltetési útmutatókat, illetve a szervizesek és a termékmenedzserek instrukcióit, útmutatásait, hogy maximálisan kihasználhassuk a benne rejlő lehetőségeket. De ebben minden segítséget megadnak az Axiál dolgozói a tulajdonosok és gépkezelők számára.”

Fendt

Az erőgép kezelése könnyen elsajátítható

Putterer Antal kapcsolata az AXIÁL Kft-vel a ’90-es évekre nyúlik vissza. Nem csak erő-, hanem munkagépeket is vásároltak már tőlük. Mint mondta, nagyon jó tapasztalataik vannak az alkatrészellátást és a szervizszolgáltatást illetően is. Igen képzett szakemberekkel, jól felszerelt, könnyen és gyorsan elérhető szervizanyagokkal, alkatrészekkel rendelkeznek.

„Én azt vallom, hogy minden traktor annyira jó, amilyen gyorsan meg tudják javítani. Nem mindegy, hogy szezonban a traktor egy esetleges meghibásodás esetén milyen gyorsan lesz újra üzemképes. A drága traktor az a traktor, amelyik szezonban bent áll az udvarban, és nem tudja elvégezni vele a gazda a betervezett munkát. A Fendt 724-essel a modern kor gazdája a 21. század elvárásaival és legextrémebb kihívásaival is képes felvenni a harcot.”