Összesen 720 hektáron dolgozik Egyházasharasztiban, Dél-Baranyában Szabó Árpád és családja. A családi gazdaság interjúalanyunk tulajdonában áll, nagyapja és édesapja pedig egy kft-t tulajdonol. A három generáció szépen dolgozik együtt, és még a legidősebb képviselője is igen fogékony a szakmai újdonságokra.

Szabó Árpád gazdálkodó és kedvenc Väderstad mezőgazdasági gépe

Szabó Árpád gazdálkodó és kedvenc Väderstad gépe – fotó: Väderstad

Milyen fő kultúrákat termesztenek a rendelkezésre álló területeiken, és milyen eredményekkel?

– Búza, árpa, repce, napraforgó, kukorica, szója és eddig még szemes cirok is volt a termesztett növények között; ez utóbbit a kevésbé csábító felvásárlási ár miatt idén kihagyjuk. Az optimálistól messze elmaradó csapadékviszonyok miatt a repce 2,8 tonnás hektáronkénti eredménye nem tartozik a legjobbak közé, a búza ugyanakkor 8,2 tonnás üzemi átlaggal szerepelt tavaly. A szója 3,4, a kukorica pedig 10,2 tonnás termést adott, ezek azért nem rosszak. Napraforgónk az elmúlt két évben nem volt, majd idén lesz 137 hektár területen, amiből 87 hektár hibridvetőmag-előállítás.

Milyen talajokon dolgoznak?

– Heterogének a talajaink, a legtöbb 18-20 aranykoronás drávai öntéstalaj, de 10 hektáron belül akár 3-4 talajtípus is megtalálható.

Milyen gépeket használnak a Väderstad kínálatából?

– Tavaszi talaj-előkészítésnél a 8 méteres NZ-Aggressivet használjuk, a búza bokrosító hengerezéshez pedig a 8.20-as Rexiust. Van egy 8.20-as Carrier tárcsánk és egy V12-es, front műtrágyatartályos Tempo szemenkénti vetőgépünk is. A Rexius 2008-as, ez a legidősebb gépünk. A Carrierből ez a második tárcsánk, a 2008-ast váltottuk 2016-ban egy újjal. Az NZ-Aggressive 2013-as, a Tempo pedig 2019-es – ebbe az elmúlt két szezonban eddig 2800 hektárt tettünk bele.

Mik a tapasztalataik a svéd gyártó gépeivel kapcsolatban?

– Kopó alkatrész cseréjénél a Carrier tárcsáinál próbálkoztuk alternatív beszerzéssel, hátha lehet spórolni valamit – egy szezon után rájöttünk, hogy teljesen felesleges. Hiába olcsóbb, minőségileg meg sem közelíti az eredeti tárcsalapokat. Az első gépről három garnitúra tárcsalapot elkoptattunk, mire elkezdtek fogyni a tárcsacsapágyak. A Rexius hengernek a Cambridge hengerét lassan cserélni kell, de eddig erre szinte semmit nem kellett költeni. Az NZ-Aggriessiv-nél annyi gond volt – ez lehet, hogy gépkezelői hiba miatt –, hogy a biztosítófülek csukáskor lepattantak. A kopóalkatrészek, a lándzsák koptak el ennyi év alatt, ezeket gyári kopóhegyekre cseréltük.

Az utóbbi öt évben nem szántottunk, hanem az utolsó pillanatig vártunk a magágykészítéssel a vetés előtt. Ekkor összeakasztottuk az NZ-Aggressiv-et és a Rexiust, és egymenetben készítettünk magágyat a kukorica és a szója alá is. Persze, ide kellett a 400 lóerő, de a végeredmény miatt megérte.

A Carriert leginkább csak a nyári tarlóhántásnál és a zöldítés betárcsázásánál használjuk.

Mik a tapasztalatok a vetés során?

– A Tempóval az első évben ezer, utána pedig 1600 hektárt vetettünk el, mert a bérmunkára is nagyon megnőtt az igény. A területteljesítmény nagyon változó volt, mert sok helyen kértek startert és mikrogranulátumot is, de ahol csak vetni kellett, ott a magas tőszámmal vetett szójánál is megvolt a napi 70 hektár.

Munkasebesség tekintetében mi a tapasztalat?

– Tavaly egy 40 hektáros táblában saját célra beállítottunk egy kísérletet. 5 hektárt úgy vetettünk el, hogy amit csak kibírt a gép és a traktor – 19,8 km/h volt a maximális sebesség. Sem kelésnél, sem betakarításnál nem tapasztaltunk negatívumot, még a hozamtérkép elemzése során sem.

A Tempo vetőgépet jövőre már egy 240 lóerős traktorral fogjuk használni, a pályázathoz kapcsolódóan bővítünk, mert eddig a vetésnél inkább az erőgép volt a szűk keresztmetszet. A nagyobb dombokon csak 8-9 km/h munkasebességet tudtunk elérni.

A kalászosok vetésénél milyen gépet használnak?

– Van egy 2010-es évjáratú Rapid 600 S a gépparkban. Nagyon szeretjük, tavalyelőtt újítottuk fel teljesen. Minden kopóalkatrészt kicseréltünk, ugyanakkor a mai napig az eredeti vetőcsöveket használjuk.

Fodor Mihály

További információkért keresse fel a Väderstad munkatársait az alábbi elérhetőségek valamelyikén:

Vaderstad logó

2475 Kápolnásnyék, Összekötő út 1.
+36 22/709-000
infohu@vaderstad.com
www.vaderstad.com/hu
www.vaderstad.com/hu/kapcsolat/

Vaderstad 25 logó