Elképesztő területteljesítmény, rendkívül kedvező fogyasztás, csendes kabin, a piacon elérhető leghosszabb rotor, opcionális, gumihevederes járószerkezet, és nem mellékesen különleges dizájn. A FENDT IDEAL kombájnok 7-es, 8-as, 9-es és 10-es szériája számos gazdaságban bizonyított már, és az AgroVario Kft. jóvoltából hamarosan a magyar földeket is meghódítja.

A termelők körében feketének nevezett, valójában viszont antracit szürke betakarítógépek Olaszországban, Breganzében készülnek, és az AGCO az egyik legjelentősebb beruházásaként 2011-ben kezdődött el a fejlesztése. A cél az volt, hogy egy egyedülálló, páratlan teljesítményű kombájnt hozzanak létre, ami minden aratható növényben és a világ bármely pontján maximálisan megállja a helyét. A 2018-as debütálás óta már négy típussal állnak a gazdálkodók szolgálatára, és eddig mind a megbízhatóság, mind a munkasebesség, mind pedig a fogyasztás szempontjából kiválóak a tapasztalatok.

Fendt IDEAL 9T modell

Fendt IDEAL 9T modell – fotó: Fendt

Rotoros kombájn világrekorddal

„A Fendt IDEAL egy rotoros elven működő kombájncsalád, aminek négy típusát különböztetjük meg. Az egyrotoros, 451 lóerő teljesítményű 7-es szériát 9 800 köbcentiméteres AGCO Power motorral szerelték, míg a többi változatot MAN motor hajtja: a 8-as széria 12 400 köbcentiméteres és 538 lóerős, a 9-es széria 15 200 köbcentiméteres és 647 lóerős, míg a legnagyobb, 10-es széria 16 500 köbcentiméteres és 750 lóerő teljesítményű. Utóbbiak már kétrotoros technológiával dolgoznak” - mondta el Markovics Tamás, az AgroVario Kft. termékmenedzsere.

Mint azt a szakember kifejtette: a rotoros kombájnok magasabb szemtisztaságot szavatolnak, ráadásul ezek áteresztő-képessége, tehát teljesítménye is nagyobb. Ami hátrányként jelentkezhet, az a jelentősebb lóerőigény, és a rosszabb szalmakezelés. Az AGCO HELIX cséplőrendszere azonban ezekre is megoldást nyújt: a 4,84 méteres, 600 milliméter átmérőjű rotor a piacon a leghosszabb, és ez biztosítja a kimagasló szalmaminőséget, a kímélő magkezelést és a minimális terményveszteséget, miközben az alacsony fordulatszámnak köszönhetően alacsonyabb lesz a gép fogyasztása is. Az AGCO-nál tehát sikerült ötvözni a két technológia kiemelkedő tulajdonságait.

A rotorban megtett út hossza, az 1,66 négyzetméteres cséplőfelület, valamint az, hogy a szalma a gravitáció hatására közvetlenül a szecskázóba esik, jelentősen csökkentette a teljesítményigényt, miközben a szemveszteség minimalizálódott.

Fendt IDEAL DUAL HELIX cséplő rendszer

Fendt IDEAL DUAL HELIX cséplő rendszer – fotó: Fendt

„A Fendt IDEAL 8-as kombájnunkkal kukoricában demóztunk is idén ősszel, és bár az idei szezont nem lehet referenciának tekinteni, de a fogyasztási adatok így is kiválóak voltak. A mi rotoros technológiánkkal még egy szalmarázó ládás kombájnnál is jobb adatokat értünk el” – hívta fel a figyelmet az első hazai tapasztalatokra Markovics Tamás.

A gépkezelők imádni fogják

Miközben az IDEAL elképesztő teljesítményre képes, a fejlesztők a betakarítás humán oldalára is odafigyeltek. A Vision-cab panorámafülkéje nagyban növeli a munkaminőséget, hiszen a gépkezelő a teljes vágóasztalra rálát. A fokozatmentes hajtás könnyedén vezérelhető a joystick segítségével, míg a 10,4 colos VarioTerminal monitorról minden információ azonnal leolvasható. A visszapillantó tükör rendkívül nagy, a kabin csendes és tágas. A fülkében pedig még hűtőszekrény és extra tárolók is helyet kaptak.

Fendt IDEAL VISION kabin

Fendt IDEAL VISION kabin – fotó: Fendt

„A FENDT IDEAL kombájnjaiban minden kézre esik, ráadásul a T, vagyis TrakRide gumihevederes járószerkezetű típusoknál elérhető az úgynevezett IDEAL Drive kormányzási rendszer is. Ennek lényege, hogy a gépkezelő előtt már nincsen hagyományos kormányoszlop, ahelyett a gépet egy második joystick segítségével irányíthatja a kezelő. Ez tovább növeli a zavartalan kilátást” – mutatta be a modern megoldást Markovics Tamás, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a 2023-as, januári AGROmashEXPO kiállításon éppen egy ilyen kombájnfülkét tekinthettek meg az érdeklődők testközelből is. A kabinban a Farm Simulator futott, így virtuálisan már télen is kipróbálható volt a kormányoszlop nélküli aratást.

IDEAL Drive kormányzási rendszer

IDEAL Drive kormányzási rendszer – fotó: Fendt

Az IDEAL kombájnokkal egyébként az éjszakai munkavégzés is rendkívül biztonságos a LED lámpáknak köszönhetően.

Hatalmas magtartály, széles vágóasztal

A Streamer 140 ürítési rendszer a 7-es és a 8-as szériák alapfelszereltségéhez tartozik, és 140 liter/másodperces ürítési sebességet biztosít, amihez egy 12 500 literes magtartály párosul. Ezen kisebb típusokhoz opcionálisan választható, a 9-es és 10-es verziókhoz viszont már alapfelszereltségben járó Streamer 210 rendszer 210 liter terményt mozgat meg másodpercenként, ami jelenleg is a legnagyobb ürítési sebesség a piacon. A 17 100 literes magtartályt a gép 48 másodperc alatt tölti át a pótkocsiba vagy kihordókocsiba.

Fendt IDEAL 9T modell

Fendt IDEAL 9T modell – fotó: Fendt

„Az ürítési sebességet egyébként a gépkezelő a fülkéből 4 fokozatban a joysitckkal tudja változtatni. Fontos megjegyezni, hogy ilyenkor nem a csiga forgási sebessége változik, hanem a keresztcsigákon lévő takarólemez pozíciója. Ez azért lényeges, mert a csiga sebességének növekedésével jelentősen megugrana a törtszemek aránya, amit így elkerülhetünk” – fogalmazott Markovics Tamás.

A 7-es széria esetében 7,7 és 9,2 méter szélességű, a 8-astól felfelé viszont már elérhetők a 10,7 és a 12,2 méteres PowerFlow vágóasztalok is rendelhetők. Ezek mindegyike szalagos, azok továbbítják a levágott anyagot típustól függően a 3 vagy 4 láncos ferdefelhordóba.

„A cséplési rendszerben található egy oszlató- és továbbítódob, ami a fő rotor sebességének 70 százalékára van szinkronizálva. Lényeges információ, hogy azt önállóan nem lehet állítani, hiszen a két részegység egymással összhangban működik” - fogalmazott az AgroVario szakembere, aki azt is hozzátette, hogy a kukorica és a napraforgó betakarításához a gépben alapfelszereltség a rotorlassító szerkezet is.

A digitalizáció csúcsa

„A Fendt IDEAL kombájnok esetében a VarioGuide robotkormányzási rendszer alapfelszereltségként érhető el, ami mellett az AgroVario Kft. az összes megrendelt kombájnját RTK pontossággal fogja értékesíteni. Ugyancsak minden gépünk képes lesz a hozam- és nedvességmérésre, de választható az IDEAL HarvestPlus szoftver és terménykamera. Ennek segítségével a magfelhordóban nemcsak a termény mennyiségét, de annak minőségét is azonnal megismerhetjük a szenzorok segítségével. A gép ezáltal automatikusan képes beállítani önmagát is.”

A kombájn ferdefelhordójában alapfelszereltségként két szenzor található, amelyek a terhelést érzékelik. A gépen három menetelési módot lehet beállítani: fix sebességre, terhelésre és szórásra. Az IDEAL HarvestPlus esetében ezeket egészíti ki a terményfigyelő kamera, ami a törtszemet, a tisztaságot is nézi, és ilyenkor már a rotor sebességét, a szelet, a rostákat is a kapott eredményhez igazítja a gép.

Fendt IDEAL HarvestPlus automatizáció

Fendt IDEAL HarvestPlus automatizáció – fotó: Fendt

Fendt IDEAL 9T modell

Fendt IDEAL 9T modell – fotó: Fendt

Fejlődő szerviz- és alkatrész szolgáltatás

Az AgroVario Kft. egy új piaci szereplő és ezért dinamikusan fejlődik. Már jelenleg is három telephelyen – Ácson, Békéscsabán és Miskolcon - várják a partnereket. További 3 telephelyünk átalakítás, illetve cégünk tevékenységének megfelelő komfortúvá tétele zajlik jelenleg is. A cél, hogy 2023 év végére egy országos lefedettséget biztosító hálózat épüljön ki.  Ezek a regionális központok kiemelkedően felszerelt szervizközpontok és az alkatrészellátást saját raktárakból biztosító képviseletek is legyenek egyben.

„Jelenleg több, mint tíz fő mobilszerviz-technikus kollegánk dolgozik, ezt szeretnénk az idei év végére tovább növelni, hiszen nagyjából a 30-40 fős szerelői létszámot céloztuk meg. Itt is fontos szempont, hogy az egész országot lefedjük szerelői kapacitással, amely gyorsan és helyben elérhető az ügyfeleink részére. A munkatársainkat folyamatosan képezzük, rendszeresen járnak tréningekre, továbbképzésekre, hogy igény esetén a lehető leggyorsabban és precízen végezhessék a problémák megoldását. Ehhez a legmodernebb technikai és műszaki hátteret biztosítjuk számukra.” – hangsúlyozta Markovics Tamás.

Nézze meg a Fendt Ideal kombájnról készült videónkat!

További részleteket a kombájnról weboldalunkon olvashat.