Aki a családi gazdaságot 5-ről 1200 hektárosra akarja gyarapítani, annak nemcsak sokat kell dolgoznia, de ügyesnek, előrelátónak és igényesnek is kell lennie. A gépi apparátus terén ez azt jelenti, hogy érdemes a minőségre kellő átgondolást és pénzt fordítani – megtérül jövedelemben, kényelmes és eredményes munkavégzésben, sőt, mint látni fogjuk, még értékállóságban is. A Bács-Kiskun megyei Szeremlén Horváth Mihály agrármérnököt arról kérdeztük, miért éppen a Hardi légzsákos permetezőjét, a Commandert választotta.

20 ezer hektár komoly javítás és értékvesztés nélkül

Saját gyártású(!) permetezővel kezdte a gazdálkodást, amikor a 80-as évek végén családi alapokon belefogtak a szántóföldi növénytermesztésbe. A piacon hozzáférhető alkatrészeket saját gyártású elemekre építették fel, és a 2 ezer literes, 12 méteres keretszélességű gépezet bírta is a kornak és az akkori birtokméretnek megfelelő kihívásokat.

– Ám később, amikor a bérelt földekkel együtt már meghaladtuk az 1000 hektárt is, akkor megálmodtam magunknak egy új permetezőt. A piacon körülnézve a Hardi 2200 literes Commandere tűnt a legtökéletesebb választásnak, és úgy is lett. Addig használtuk, amíg csak el nem kopott – mondanám, de valójában egyáltalán nem kopott el, nem ment tönkre: egyetlen kisebb szivattyú-felújításon és keretvégcserén kívül semmi bajunk nem volt vele soha. Pedig ment rendesen: ha csak évi 2000 hektárral számolok, akkor is benne volt bő 20 ezer, amikor eladtuk – idézi fel az első Commander históriáját a növényvédelmi szakmérnöki diplomával családi gazdaságát vezető Horváth Mihály.

Ő sem mulasztja el elégedettséggel említeni azt az örömteli tapasztalatot, amit szinte minden Hardi-tulajdonos átél, amikor – általában nagyobbra váltás miatt – megválik régi Hardi-permetezőjétől. – Tudtam ugyan, hogy a Hardi-gépek jól mennek a használt piacon is, de azért tényleg meglepődtem, hogy milyen jó pénzért adtam el. Jobb áron, mint vártam…

Hardi

"Ha csak évi 2000 hektárral számolok, akkor is benne volt bő 20 ezer, amikor eladtuk"

Sűrű vetés, erős szél: nincs akadály a légzsák előtt

Innen a történet folytatása is nagyjából kitalálható: ma a Horváth-család gazdasága is egy nagyobb és immár légzsákrendszerrel is felszerelt Commanderrel folytatja a munkát. A 3300 literes permetező természetesen bírja a Hardi egyéb innovációit: a szűk fordulásban is biztonságot adó, illetve a taposási károkat csökkentő SafeTrack kormányzási szisztémát; a könnyen, logikusan elhelyezett intelligens szeleprendszert, a nagykapacitású vegyszer-bekeverő rendszert és a modern folyadék szabályozást a hatékonyabb vegyszerfelhasználás érdekében.

A kényelem és áttekinthetőség a Commander fedélzeti rendszereinek is sajátja: egy joystickről vezérelhető a permetezés során gyakran használt összes funkció, és alapból hozzáférhetőek a különféle adatok, statisztikák a HC-rendszer révén egyetlen képernyőről. De az igazán látványos a TwinForce, vagyis a 24 méteres kereten működő hatalmas légzsák, amely a keret egész munkaszélességén erőteljes légáramot és ezzel egyenletes eloszlást biztosít még olyan szélben is, amikor enélkül már haszontalan pazarlás volna csak a „munka”. A légzsákos levegő-rásegítés másik előnye, hogy „benyit” a sűrűn vetett növényzetbe is, így hozzáfér az amúgy nehezen elérhető felületekre is, ami a mai fertőzésnyomásos időjárási viszonyok közt óriási hatékonyságot jelent.Gyors munka nagy kényelem mellett

– Ez kellett nekem a kalászosokban a gombaölős kezelésekre, a szójában pedig a jobb gyomirtásért. Igaz, sokáig finomítottuk a rendszert, hiszen a légzsákos levegő-befúvásnak nagyon precíznek kell lenni, nehogy lesodorja vagy visszakavarja a túl nagy légáram a vegyszert. Ám amikor megvoltunk, meglepően nagy teljesítményt tapasztaltunk. A mi 1200 hektárunk nagyon elaprózódott táblákból áll össze, mégis jó időket teljesít a Commander: például a 150 hektár őszi búzát 2 nap alatt simán befejeztük – fejti ki Mihály.

Hardi

A TwinForce, vagyis a 24 méteres kereten működő hatalmas légzsák a keret egész munkaszélességén erőteljes légáramot és ezzel egyenletes eloszlást biztosít.

Hozzáfűzi, hogy elégedettek mind az erőteljes vegyszer-bekeverési kapacitással, a széles keretet stabilan tartó és mozgató mechanikával, a rendkívül gyors szakaszvezérléssel is. – Szóval, nem zsákbamacskát vettünk. Ami pedig a karbantartást illeti, ugyanezt látom: jól kivezetettek a zsírzási végpontok, könnyű a belső keringető rendszer segítségével elmosni a gépet szerváltáskor, a fúvókákat elég évente cserélni: egyszóval, jó a tisztító- és szűrőberendezése is.

Finomhangolás teljesítmény

A Hardi egyébként – nem véletlenül – azzal kínálja a világszerte használt légszákos Commander permetezőt, hogy a TwinForce-rendszer révén harmadával csökkenthetők a permetszer-kiadások – hiszen csökkenthetőek az elsodródási veszteségek –, illetve gyorsabban és hatékonyabban is elvégezhető a munka, ha nem korlátozza a haladást az időjárás, a növényzet sajátossága. A mérések szerint mindez a kapacitást akár 100 százalékkal is növelheti. Horváth Mihály ezt úgy összegezte: miután túl voltak a kezdeti időszak beállítással, precizitással összefüggő feladatain, kényelmes és gyors munkát, jó területteljesítményt hozott nekik a Commander.