Fantasztikus precizitás, meglepő kényelem, könnyű karbantarthatóság, gyors és hatékony munka – Dél-Baranyában is szuperlatívuszokban nyilatkoznak a Hardi permetezőgépeiről. Az összesen csaknem 500 hektárt művelő Szávics Sándornak akkor kezdett igazán nőni és lendületet venni a gazdasága, amikor a Hardi révén többet vállalhatott, mert többet, jobban és gyorsabban tudott teljesíteni.

Hardi

Baranyában is nagyon népszerű a Hardi permetezője.

A gazda tudja, milyen a jó permetező

Sándor a szakmában és a géphasználatban jártas emberként mutatja be a 3000 literes Navigator permetezőjét.
"A gazda tudja, mi a legfontosabb a permetezésnél: a dózis és az egyenletes kijuttatás. Én sokak véleményét kikértem, mert egy gazdaságban lehet öreg traktorod, olcsó kombájnod, de ha jót akarsz magadnak, akkor a permeteződ profi legyen, mert ha ideje van a növényvédelemnek, akkor gyorsan kell cselekedni, de pontosnak kell lenned. Így a Hardi mellett döntöttem, és tudom előre, hogy ez a gép 25-30 év múlva is tudja majd nyújtani, ami nekem kell" – jósolja magabiztosan Sándor. Nemcsak nagyobb földvásárlásba is belefoghatott a Navigator permetezőkapacitásával, de immár az érzékeny repcét is bevezethette a gazdaságába, ami ma már a kedvenc, jól jövedelmező növénye.

Vigyáz a méhekre – és lenyűgöz

"Úgyhogy nagy terhelést kell bírni a permetezőmnek. Látjuk, milyen erős a fertőzésnyomás vagy a kártevő rovarok jelenléte, gyakran 4-5-ször is rá kell menni a táblára, ezért is létfontosságú és hasznos darab nálunk a Navigator" – fejti ki Szávics Sándor, akinek még az is fontos, hogy a precíz és komplex vezérlési rendszereknek köszönhetően ma már éjszaka is tud permetezni: ezzel a nyári hőségben kíméli a növényt, és védi a nappal aktív méheket.

hardi

Szávics Sándor: Ez a gép 25-30 év múlva is tudja majd nyújtani, ami nekem kell.

Számára az első meggyőző mozzanat az volt, amikor a Hardi forgalmazói a vásárlás utáni teszteléskor arra kérték: stopperrel mérje a 18 méteres keret szakaszvezérlőjének reagálását a vontató sebességére. "Ledöbbentem: 1-2 másodperc alatt szabályozza a kijuttatást a DynamicFluid rendszere. Elég megismertetnem a táblát a HC5500 controllerrel, onnantól a GPS maga végez mindent, szó szerint lenyűgöző pontossággal" – mondja Szávics Sándor.

Ő meg is adja a gépnek a durván 10 üzemóránkénti vagy 100 hektáronkénti karbantartást. "Mivel olyan kezes a rendszer, hogy 30 perc alatt a szűrőt, a fúvókákat is tisztára tudom mosni. Jól hozzáférhetőek a ritkábban kezelt zsírzási pontok is. Akkor miért hanyagolnék el egy ilyen óramű-precizitású berendezést…?! Úgy bírja a szezonban az ezerhektáros meneteket, hogy a szó szoros értelmében élmény vele dolgozni, látni a gyors haladást" – érvel Sándor. Bár semmilyen szervizigénye nem volt, a kisebb alkatrész-utánpótlások során tapasztalta: a Hardi alkatrész-ellátása profin, azonnali reagálással-tanácsadással működik.

Jövőbelátó királyság

A Szávics-gazdaságban a Navigator informatikai rendszere az adminisztrációt is kiszolgálja: a komplett permetezési napló könnyedén kinyerhető a gép „agyából”, kezeli a hozamadatokat és sok mást, összesen akár több száz táblán is.

"Komolyan meg vagyok győződve róla, hogy ez a Navigator lesz mellettem, amikor nyugdíjba megyek. A Hardi gépei rendkívül tartósak, és akárhogyan fog fejlődni az informatika, az illeszthető lesz a Navigator rendszereihez. Egy esetben válnék meg tőle: ha egy nagyobbat vennék. De akkor is csak Hardi gépben fogok gondolkodni... Mondják, hogy ez a gép a permetezők között a király. Megerősíthetem, így van!"

Kohout Zoltán