Id. Bencsik János a 2000-es évek elején indította a vállalkozást, ő is Hesstonnal kezdte. Időközben lépett előre, cserélődtek a bálázók, több gépel is dolgoztak az elmúlt közel 20 évben. Ma már a 3 fia is besegít a vállalkozásba.

"Az első Krone Comprima F155 XC 2014-ben került hozzánk, ezzel a géppel egy hevederes bálázót váltottunk le. A váltás oka az volt, hogy a megváltozott piaci igényeket követve szeletelős bálázóra volt szükségünk, emellett fontos volt a gép egyszerűsége, átláthatósága."

Krone

Krone Comprima X-Treme bálázó jól bírta 36 órás műszakokat is.

A tapasztalatok pozitívok voltak: ”5 évig volt alapeszköze a vállalkozásunknak ez a gép, ez idő alatt több, mint 60.000 bálát kötöttünk 125, és 150 cm bálaátmérő között. Az 5 év alatt alkatrész költségünk minimális volt, ez kizárólag a kopó alkatrészekre korlátozódott. 10.000 bálánként láncokat, 30.000-en túl lánckerekeket, illetve a rendleszorító görgő csapágyait cseréltük.”

2018-ban növelni kellett a bérvállalkozás kapacitását. „2018-ban érkezett hozzánk az első Krone Comprima F155 XC X-Treme bálázó. Bíztunk a gépben, és fejlődni is szertettünk volna, ezért esett a választás az erősített verzióra. A megnövekedett igények mellett még kevesebb javítással, alkatrész-felhasználással kell, hogy szolgáltassunk!”

Az első szezonban lucernaszéna, gyepszéna, szalma és kukoricaszárat báláztak. A szezon végére több mint 23.000-et mutatott az új gép bálaszámlálója! Ezzel dolgozni is kell, és lehet is „Több 36 órás műszakot is báláztunk”. A gép várakozáson felül teljesített, az első láncgarnitúrát következő szezon előtt kapta, csapágyproblémák nem voltak.

A régi gép 2018-ban új hevedereket kapott, és még segítette a családi vállalkozás munkáját. „2019-ben nem volt kérdés, hogy a régi gépünket lecserélve milyen gép legyen az X-Treme párja, ekkor érkezett meg az új bálázó. Így már kényelmesen tudtuk teljesíteni vállalásainkat” A két géppel a „Bencsik fiúk” egymással versenyre dolgoztak – házi rekordjuk 89 bála egy óra alatt. „Nekünk nagyon fontos, hogy a bérmunkát ne csak letudjuk, hanem jó is legyen. Szarvas határában több fele lehet látni ez év márciusában is tökéletes kazlakat, melyeket mi báláztunk az X-Treme-ekkel”

A gépről:

KRONE Comprima PLUS körbálázó

A korábbi X-treme, erősített Comprima körbálázók 2019-től PLUS néven bővítik a termékkínálatot. Ezek a bálázók kompakt felépítésükkel és elsősorban nagyobb teljesítményükkel tűnnek ki, különösen a behúzó rész és a bálakamra került megerősítésre.

A takarmány felvétele – a jól ismert – vezérlés nélküli rendfelszedővel történik, melynek másik fontos jellemzője a szabadalmaztatott „W” fogelrendezés, mely tökéletes felvételt és anyagátadást biztosít a szeletelő rotor felé. A széthúzott „takarmányszőnyeg” és a kényszervágás révén szép vágáskép alakul ki, és nem jönnek létre terhelési csúcsok. A precíziós szeletelő 0/8/9/17 vagy 0/13/13/26 késsel dolgozhat, lehetővé téve ezzel az állattenyésztés által elvárt maximális rugalmasságot.

Comprima Plus

A Comprima PLUS bálázók kompakt felépítésükkel és nagyobb teljesítményükkel tűnnek ki.

Az alapgépnél szélesebb Novogrip hevederből kialakított keresztrudas bálakamra megerősített hajtóláncokkal és lánckerekekkel tökéletesen tömör bálákat készít minden terményben. A terminálról elektromosan állítható bálatömörség révén a változó körülményekhez is gyorsan, rugalmasan lehet alkalmazkodni.

A kompakt és robusztus Comprima Plus négy változatban érhető el: szóló gépként F155 XC Plus és V150 XC Plus, továbbá bálázó-csomagoló kombinációként fix- (CF) vagy variókamrás (CV) modellként. A bálázók a legmodernebb CCI isobusos fedélzeti elektronikával vannak ellátva, mely alkalmas a TIM (Traktor-Implement-Management / a bálázó vezérli a traktort) funkció megvalósítására is.

bálázó

Tökéletesen tömör bálák minden terményben.

- A bálázó erősített komponensekkel – ideális extrém körülményekre
- Kompakt, nagy teljesítményű univerzális gép, minden terményre
- Semivario (1,25-1,50 m) és varió (1,00-1,50 m) változat
- Erősített Novogrip heveder a tökéletes bálaforgatáshoz és tömítéshez
- Vezérlés nélküli „W” fogelrendezésű EasyFlow pickup- XCut szeletelő 17 vagy 26 késsel
- Nagy átmérőjű továbbító- vagy szeletelőrotor hardox acélból
- Választható hálós vagy fóliás kötözés
- Széria automata központi lánckenés

A Comprima PLUS (korábban X-treme) számos megerősített részt tartalmaz, melyekkel ezek a gépek a különösen nehéz, esetleg extrém körülmények között is alkalmasak a tartós üzemre.