Tilaj településre látogattunk, ahol két közeli önkormányzat vezetője gépszemlével fogadott bennünket.

Tilaj és Ligetfalva polgármesterei minden nap találnak feladatot a két önkormányzati Zoomlion traktornak, amelyeket pályázati forrásból szereztek be. A napi gépszemle során a gépkezelőkkel közösen jelölik ki az elvégzendő feladatokat – és bizony a kevés lélekszámú településeken mindig több a munka, mint amit napról napra sikerül elvégezni. Mindezek ellenére a gazdag természeti- és igényes épített környezet a szorgalmas munkának köszönhetően mindig szívet melengető és vendégmarasztaló látványt nyújt.

– Hogyan sikerült mindezt megvalósítani - és fenntartani? – ezt kérdeztük Senkó Balázstól, Tilaj polgármesterétől.

– Az önkormányzati Zoomlion traktorunk és a munkagépeink nélkül ilyen sok mindent, ennyire gyorsan nem tudtunk volna megvalósítani a sok csodálatos lehetőség közül, amelyeket ez a település és a környezeti adottságok lehetővé tesznek számunkra.

Nagyon büszke vagyok rá, hogy sikerült megőrizni a kiskerti gazdálkodást a településünkön és már gyümölcsfa oltvány előállítással, fűszerpaprika- és egyéb kertészeti kultúrák termesztésével – valamint a zöldségek és gyümölcsök feldolgozásával is foglalkozunk. Mindezeknek köszönhetően a gazdálkodási év minden napján tudunk munkát adni a faluban dolgozó közfoglalkoztatottaknak.

2014-óta működnek az aszaló-szárító, hőkezelő berendezéseink, így lekvárfőző üsttel, vákuum csomagolókkal adunk hozzáadott értéket a helyben előállított termékeinkhez.

Természetes, hogy ennyiféle munkát – az önkormányzati területek karbantartásán is túl – nem lehet megbízható gépek nélkül ellátni. Éppen ezért pályáztunk a Magyar Falu programban két évvel ezelőtt traktorra és munkagépekre. Olyan gépkereskedelmi vállalatot kerestünk, amely a mi kicsi üzemméretünk számára is tud kiváló ár-értékű, megbízható erőgépet és munkaeszközöket biztosítani gördülékeny alkatrészellátással és komoly pályázati rutinnal.

Tudom, hogy nagy elvárásaink vannak, de mi nem hibázhatunk, hiszen nagyobb időközönként egyszer adódik ilyen gépbeszerzési lehetőség, és egy rossz döntés akár több évre is visszavethetné a település fejlődését.

Minden szempontból a Royal Kert Kft. bizonyult a számunkra legjobb termékpalettával rendelkező, ugyanakkor leginkább felkészült gépkereskedelmi partnernek.

Éppen ezért a nyertes és a pályázatból megvásárolt traktor a Royal-Kert Zoomlion RK504-es 50 lóerős, fülkés traktora lett, amelyet műszakival, forgalomba helyezve kaptunk meg.

A Magyar Falu Program pályázati összeg keretébe, fülkefűtéssel, munkalámpákkal, négykerék meghajtással és munkagépekkel együtt is belefértünk és úgy érzem, hogy ár-érték arányban a lehető legjobb konstrukciót sikerült megvásárolnunk.

traktor

Két büszke polgármester és gépkezelő, két fáradhatatlan traktorral – fotó: Agroinform.hu

A traktor mellé vásároltunk egy AGF márkájú erősített kivitelű padkakaszát és egy Bicci 3,5 tonna összsúlyú pótkocsit is, amely 40+40 cm oldalfal magasítóval van ellátva és 3 irányba billenthető. A pótkocsi paraméterei tökéletesen megfelelnek a községben elvégzendő többcélú munkákra.

Tilaj település speciális adottságai miatt az AGF dönthető, kinyújtható, erősített kivitelű padkakasza és a Zoomlion traktor szinte egész éven át használatban van. Tilaj két településrészből áll, amelyet 2 km hosszú átkötőút kapcsol össze. Ezt az útszakaszt igyekszünk minden évszakban karbantartani olyan módon, hogy az utat szegélyező bokrokat és erdős-bozótosokat is visszanyírjuk. Nagyon jó felhasználói tapasztalataink vannak az AGF padkakaszáról, amelyet felállítva a fás szárú bokrok karbantartására is használunk.

Szerencsére nagyon jó traktorosunk van, aki hozzáértő, tapasztalt gépkezelő. Sokat adok a kollégám véleményére, aki szintén elégedett a Royal Kert Kft.-től vásárolt eszközökkel.

Immár több mint 500 üzemórával, komolyabb meghibásodástól mentesen, egész éven át dolgozik a traktorunk, ezért úgy gondolom, hogy jól döntöttünk, amikor a Zoomlion erőgépet választottuk.

– Tilaj és Ligetfalva szomszédos községek és nagyon jó kapcsolatot ápolnak egymással. Ligetfalva önkormányzata is egy Zoomlion traktorral gazdagodott a közelmúltban, amely erőgép tapasztalatairól Barcza Zoltán polgármestert kérdeztük.

– Egy közeli településen tartott gépbemutató alkalmával ismerkedtem meg az akkor már Tilajon dolgozó Zoomlion traktorral, amely a gépkezelő kollégámnak és nekem is nagyon megtetszett. Lehetőségünk nyílt kipróbálni az erőgépet és a munkaeszközöket is.

A mi településünk – Ligetfalva – kisebb lélekszámot, összesen 50 főt képvisel és mindössze egyetlen fő látja el a gondnoki feladatokat az egész faluban. A gondnoki feladatokhoz tartozik a közterületek kaszálása is, amelyhez elengedhetetlen egy megbízhatóan működő gépkapcsolat, hiszen kézi erővel ezeket a zöldfelületeket képtelenség karbantartani.

A mi önkormányzatunk is büszkélkedhet kertészeti tevékenységgel, ugyanis intenzív technológiájú almaültetvénnyel rendelkezünk, amelyet szintén gondosan kell ápolni a sikeres termesztés érdekében.

A Royal-Kert Kft. kiváló árú és magas minőségű eszközeinek köszönhetően mi is sikeresen pályáztunk egy Zoomlion RK504-es 50 lóerős, fülkés traktorra,

így a zöldterületek, valamint a kertészet karbantartását színvonalasan el tudjuk látni a szakképzett gépkezelőnk segítségével. – fűzte hozzá Barcza Zoltán, Ligetfalva polgármestere.

Gratulálunk a két település sikeres gépbeszerzéseihez és a fáradhatatlan munkához, valamit a fejlesztésekhez! Ezek a települések példa értékűek lehetnek kreativitásban és több lábon állásban mások számára is!

Szívesen megtudna többet a fejlődő kistelepülések munkájáról? Ajánljuk korábbi cikkünket a témában:

Ebben a faluban a polgármester a traktorokhoz is ért! Miért fontos az önsúly, a fékrendszer és a fülke?