Az új Diamant 16 eke készen áll a magyarországi kiállításra!

A több mint 4000 darabszámban eladott Diamant 11 félig-függesztett ekék kimagaslóan teljesítettek a LEMKEN széles választékban – mindez elegendő ok volt a LEMKEN számára, hogy kifejlessze utódját, a Diamant 16-ot, amely elődjénél még takarékosabb és kényelmesebben kezelhető munkagép.

A fejlesztések eredményeként napvilágot látott az OptiLine beállító rendszer, amely az első és egyetlen beállító rendszer a félig-függesztett ekéknél.

Az OptiLine kiküszöböli az oldalra húzást szántás közben

– és ez az innováció, a szakma elismeréseként már a DLG ezüstérmét is kiérdemelte.

A LEMKEN Diamant 16 ekének az alkalmazási területe is tovább szélesedett, mivel a munkagép alkalmas a nagyobb vonóerejű traktorokkal való üzemeltetésre.

Az OptiLine rendszer kiegyenlíti az ekének a traktor mögötti aszimmetrikus helyzetéből adódó oldalra húzását, amelynél egy nyomás-vezérelt munkahenger a többlet nyomatékot átadja a traktornak. Ez a beállító rendszer a traktor/eke vontatási vonalat a hátsó tengely közepe felé tolja el és ezzel a gazda akár tíz százalék üzemanyagot is megtakaríthat.

A kezelő terhelése is csökken, mivel nem kell ellenkormányoznia. A jól bevált terhelésátviteli rendszer egy új funkcióval bővült, amely csökkenti a nyomást a forgón – így további üzemanyag-megtakarítást érhető el.

A LEMKEN terhelésátviteli rendszere nagyobb rendszernyomást tesz lehetővé, amivel még nagyobb terhelést lehet átterhelni az ekéről és a traktor mellső tengelyéről a traktor hátsó tengelyére. Ennek eredményeként a traktor/eke gépkapcsolat még nagyobb vonóerőre tesz szert.

Az új Diamant 16-nál az összes főbb csapágy átmérője nagyobb lett és a tarlónjáró kivitel is tovább lett fejlesztve. Mindez lehetővé teszi az akár négy méter teljes szélességgel bíró traktorok használatát is. Ez biztosítja azt, hogy a kerekek mindig elegendő távolságra legyenek a barázdaszélektől, még nehéz körülmények között is.

További új fejlesztés a fokozatmentesen állítható, hidraulikus mélységszabályzó rendszer, mely a kezelő kényelme érdekében a vezetőfülkéből vezérelhető.

A jól bevált Hydromatic ekefej biztosítás megszakítás nélküli szántást biztosít köves körülmények esetén is.  Az új Diamant 16 Dural és DuraMaxx ekefejekkel 9-fejes kivitelig elérhető 2019 januárjától, az AGROmashEXPÓN történő bemutatás után.

A LEMKEN Diamant 16 első hazai bemutatója Mezőhegyesen – fotó: Agroinform.hu

Új Karat 12 intenzív grubber az AGROmashEXPÓN – de mire is használható ez a gép?

LEMKEN Karat intenzív grubberrel több fokozatban felszíni, közepesen mély és mély talajmegmunkálás is végezhető. A felszíni megmunkálás során a speciális kialakított szárnyas kés bedolgozza a felület alá a gabonagyomok magvait és a szerves masszát. A gabonagyom magvai a  felső talajrétegben maradnak, és csak rövid ideig csírázhatnak. A második munkamenet körülbelül két hét múlva történik. Ekkor ugyanaz a grubber 10-15 cm mélyen végez munkát. A grubber kése a szárnyas késsel lehatol a növénykezdemények alá, azokat a teljes felületen levágja, és a csírázott magvakat gyökerestől kiirtja. A Karat intenzív grubber mindeközben a szalmát és a szerves masszát intenzíven bedolgozza a talajba, és ott egyenletesen elosztja.

Mulcsbavetésre kész

Ha a földeken később mulcsbavetést terveznek, és nagy mennyiségű szalma található a felső talajrétegben, akkor a Karat intenzív grubberrel egy harmadik munkamenetben akár 30 cm mélyen is dolgozhatunk. A mély megmunkálásnak köszönhetően a teljes termőréteg fellazul, és a felső talajrétegben csökken a szalma koncentrációja: mindezek a sikeres mulcsbavetés fontos előfeltételei.

Karat grubber munka közben – fotó: gyári felvétel

A LEMKEN végre Magyarországon is bemutatja a Rubin 10 rövidtárcsát, amely számos területen továbbfejlesztésre került a már jól ismert Rubin 9 sorozathoz képest.

 

A legfontosabb ezek közül az új tárcsaelrendezés, amely nemcsak az oldalra húzás nélküli iránytartási stabilitást növeli, de ezáltal csökkenti az üzemanyag fogyasztást is. Az új tárcsaelrendezés lehetővé teszi a menetek pontos illesztését, GPS használatával is.

A tárcsák úgy lettek elrendezve, hogy szimmetrikus erőket ébresszenek a munkagép mindkét oldalán. A Rubin 10 esetén a három középső tárcsa úgy van eltolva a hosszirányú tengely mentén, hogy ütközés nélkül dolgozzon a teljes szélességben 12,5 cm osztástávolsággal. Ez a szabadalmaztatott megoldás optimalizálja a talaj áramlását és egyenletes művelést biztosít a teljes munkaszélességben. A tárcsák 7 cm munkamélységtől a teljes felületet átdolgozzák. A tárcsák szöge biztosítja az optimális behúzást és tovább növeli a bekeverés hatékonyságát.

Tartósabb kivitel – üzemanyag-takarékos munkavégzés

A Rubin 10 alapkivitelben 645 mm átmérőjű felületén edzett DuraMaxx tárcsalapokkal lett felszerelve. Ezeknek a tárcsalapoknak a hasznos élettartama mintegy 30%-al magasabb, mint a hagyományos tárcsalapok esetén. Az új tartószárak vastagsága 30 mm, amely jelentősen robusztusabb a korábbi változatnál. A többszörösen hajlított kialakítás nagy átömlést és eltömődéstől mentes üzemeltetést biztosít. A Rubin 10 esetén mindegyik homorú tárcsalap csillapított visszatérésű biztosítással van ellátva, a váz terhelésének minimalizálása érdekében. A túlterhelés elleni biztosítás tartói a vázhoz vannak hegesztve, hogy a tárcsalapok tökéletesen tartsák az irányt.

Az első tárcsasor mögötti boronasor növeli a rögtörés hatékonyságát és eloszlatja a talajt és a tarlómaradványokat a haladási irányban, míg a hátsó boronasor a talajt úgy irányítja, hogy sima, elegyengetett felszínt hozzon létre.

A függesztett Rubin 10 elérhető Uni-kerekekkel, csökkentve az emelőkapacitás iránti igényt és a traktor hátsó tengelyének terhelését. A terhelés a munkagép kiemelésekor kizárólag a mechanikus kerék rendszerre terhelődik, és nincs szükség kiegészítő vezérlőszelepre. Ez lehetővé teszi nehezebb hengerek használatát és a jobb visszatömörítést eredményez.

Az összecsukható változatoknál alapkivitel a hidraulikus mélységállítás. A félig függesztett rövidtárcsák esetén opcionálisan mélységhatároló kerekek rendelhetőek, amelyek változó körülmények között is pontos mélységtartást és lejtők esetén pontos menetek közötti csatlakozást biztosítanak.

A Rubin 10 rövidtárcsa 2,50 - 7 méter munkaszélességben 2019 januárjától rendelhető.

Új színfolt vár a LEMKEN standon: Steketee makett tűzpirosban

2018 augusztusában beszámoltunk arról, hogy a LEMKEN felvásárolta a Steketee kultivátor specialistát – az intelligens mechanikus gyomirtási technológiát pedig megtekinthettük Franciaországban szántóföldi munka közben is.

Anthony van der Ley, a LEMKEN ügyvezető igazgatója a két cég fúziójáról tartott nemzetközi sajtótájékoztatón elmondta, hogy a Steketee eszközök által képviselt intelligens mechanikus gyomirtási technológia forgalmazását és népszerűsítését fontos lépésnek tekinti, a növényvédelmi megoldások folyamatban lévő változásainak tükrében is:

„Mind a gazdálkodók, mind a szélesebb társadalom körében a vegyszeres növényvédelem támogatottsága csökkenő tendenciát mutat. Ugyanakkor, egyre nagyobb rezisztencia alakul ki a jelenleg elérhető hatóanyagokkal szemben, miközben alig kerül új hatóanyag piacra. A törvényi követelmények is egyre szigorúbbak, ezért hatékony alternatívákra van szükség. A gyomirtószerek széleskörű elterjedtsége révén ezen a területen lehet legjobban csökkenteni a vegyszerek használatát. A LEMKEN teljes mértékben tudatában van ennek a felelősségnek, és szeretnénk a mechanikai gyomirtást előtérbe helyezni azáltal, hogy a kultivátorokat felvesszük a termékeink skálájára."

Pillanatkép a franciaországi premierről – fotó: Agroinform.hu

Végre a hazai gazdálkodók is betekintést nyerhetnek a Steketee munkagépek világába, hiszen a LEMKEN az AGROmashEXPÓ és Agrárgépshow rendezvényen bemutatja az intelligens mechanikus gyomirtási technológia képviselőjét egy látványos makett formájában.

Az utolsó simításokat végzik és máris készen van a LEMKEN stand! Nézzünk bele az előkészületekbe már a kiállítás előestéjén! LEMKEN stand: 8:35 perctől!