gép

SILOPRESS fóliatöltő – fotó: Agroinform.hu

Összeállításunkat egy hazai géppel kezdjük, amely a nagy, drága nyugati importgépeket válthatja ki a műanyag fóliába (hurkába) történő nyerskukorica-siló készítésben. A Hevesgép kft. SILOPRESS elnevezésű eszköze a szárítás nélküli tartósítási technológiában, a takarmányok előkészítésére alkalmazható a műanyag fóliahurkába történő töltéshez. Az így tartósított takarmány akár a termőhelyen maradva is hónapokig eltartható és igény szerinti kisebb adagokban elszállítható az állatok etetésére.

A kukorica besilózása történhet egyben, a magvak roppantása nélkül, továbbá a nedves magvak roppantásával, valamint a géppel finomdarálás is végezhető. A gép teljesítményigénye igazán alacsony.

Gabonamagvak egészben történő besilózása esetén 50 LE, míg finomdarálás és magvak roppantása esetén 18 t/óra – 20 t/óra roppantási teljesítmény mellett  70 LE. A fóliatartó alagút 5, 6 és 9 lábas fóliahurka csatlakoztatására lehet alkalmas.

gép

URSUS MIKRUS 12T forgógémes függesztett rakodó – fotó: Agroinform.hu

Ugyancsak érdekesség volt a lengyel URSUS hátsó hárompontfüggesztésére csatlakoztatható forgógémes teleszkópos rakodója, amely akár egy kis gazdaságban is jelentősen segíthet az anyagmozgatási, illetve kisebb építőipari munkákban, de erdészeti rönkrakodásra is alkalmas.

A rakodóhoz hétféle munkaeszköz csatlakoztatható. Kétcsészés markolókanállal emelési magassága 3610 mm, emelőképessége munkaeszköztől függően 550-780 kg. Üzemeltetése igazán takarékos, hiszen mindössze egy 60 lóerős erőgép elég a működtetéséhez. Külön kiépített hidraulikarendszere 45 l/min szállítási teljesítményű, 430-540 TLT-fordulatszám mellett, üzemi nyomása pedig 160 bar.

A rakodó a traktor hidraulikus emelésű hárompontfüggesztő rendszerére sincs nagy terheléssel, hiszen mindössze 920 kg.

gép

MA/AG Cultirapid Pro X-Type kombinált nehézkultivátor – fotó: Agroinform.hu

Igazán komplex talajművelő eszközzel is találkozhatunk a szabadtéri kiállítótéren. A MA/AG Cultirapid Pro X-Type kombinált nehézkultivátor nagy átmérőjű tárcsalapokból, csipkés tárcsasorpárból, paralelogramma-felfüggesztésű lazító egységből, illetve elmunkáló tárcsasorból és lezáró hengerből áll.

A lazítóegység munkamélysége a többi művelőelemtől függetlenül változtatható. A hátsó, egymásban fűzött elmunkáló tárcsasorpár közül az első a régi Multitiller nehézmagágy-készítőkről ismert kivitelű, míg a hátsó hullámos formájú.


A műveletcsökkentést szolgáló eszköz 4-6 méteres munkaszélességben érhető el, teljesítményigénye talajkötöttségtől függően 250-400 LE között változik. A tárcsasor munkamélysége maximum 15 cm, míg a lazítókések 20-30 cm-es mélységben dolgozhatnak. Munkasebessége a művelési mélységtől függően 10-20 km/h között választható meg, területteljesítménye pedig 4-7 hektár óránként.

gép

A PromAgro DOMINANTA rövidtárcsa a kiállítás újdonsága – fotó: Agroinform.hu

Kőbányai agrárseregszemlén most először mutatkozott be a KIROVEC K 744R széria, de mivel már többször bemutattuk visszatérése alkalmából az új erőgépet, így hazai forgalmazójának, a Kond-Coop Kft.-nek másik újdonságát, a szintén orosz PromAgro talajművelő gépeket említjük meg, azok közül is a vásáron kiállított DOMINANTA rövidtárcsát és a GRANIT szántóföldi nehézkultivátort.

A karbantartásmentes csapágyazású, 610 mm átmérőjű csipkés tárcsalapokkal dolgozó művelőeszköznél a 275 mm osztásban elrendezett tárcsák felfüggesztése egyenkénti spirálrugós biztosítású, mely 348 kg terhelésnél old ki és engedi felfelé elmozdulni a tárcsát 180 mm-rel. A tárcsák által megmunkált talaj lezárásához háromféle, pálcás, U-profilú, tandem acélgyűrűs és spirál ékgyűrűs henger közül választhatunk.

A DOMINANTA rövidtárcsacsalád merev vázas kivitelben hétféle, míg összecsukható keretű változatban 11-féle méretben érhető el.

gép

A GRANIT szántóföldi nehézkultivátor mint a csökkentett menetszámú talajművelés kulcsgépe – fotó: Agroinform.hu

Az ugyancsak kiállított GRANIT szántóföldi nehézkultivátorral mint a csökkentett menetszámú talajművelés és a tarlóápolás egyik ideális, elérhető árú eszközével bővül a hazai kínálat. Merev vázas verzióból háromféle (3-4,2 m) méret érhető el, míg az összecsukható vázkeretes változatban hatféle munkaszélesség (4,2-7,2 m) közül választhat a felhasználó.

A grúber 35 cm maximális munkamélységű kapái Mulch-Mix talppal vannak felszerelve, felfüggesztésük spirálrugós túlterhelés-biztosítású, amely 650 kg terhelésnél old ki. A kapák által fellazított talajt befogató tárcsák egyengetik el, a lezárásról pedig a már fentebb a rövidtárcsánál említett tandem U-profilú acélhenger gondoskodik.