Rendhagyó Fendt 700 Vario traktorbemutató következik. Nem a lóerők, szivattyúteljesítmények, emelőerők nagyságáról és tömegekről, hanem olyan műszaki tartalomról esik szó a következőkben, amelyekről leginkább autós újságokban olvashatunk…vagy még ott sem.

Általánosságban igaz, hogy az önvezető autók kivételével egy autóban sincs olyan pontos navigáció, mint a traktorokban. Nincs ez másként a Fendt 700 Varioval sem.

2 cm pontosan képes visszatalálni évek múlva is oda, ahol korábban már „járt” és például egy vetést elvégzett.

Mindezt akár a Fendt 700 Varioban – illetve bármelyik Fendt traktorban – akár 3 előre eltárolt sebességérték felhasználásával. Ezek közül kettőt szinte bármikor gombnyomásra elő lehet hívni, a harmadik pedig irányváltáskor (tolatáskor) kerül aktiválásra. A táblavégi fordulók automatizálása vagy az automata kormányzás során akár ennél több sebesség is programozható, de ez már inkább az autonóm vezetés előszele, a traktorban semmiképp sem a hagyományos értelemben vett „tempomat”.

Fendt

A 3 előre eltárolt sebességérték közül kettőt szinte bármikor gombnyomásra elő lehet hívni

A terminálba integrált VariotronikTI fordulóautomatikával – a műholdas, illetve a földi korrekciójel birtokában akár a traktor pozíciójától függően automatikusan – a traktorszoftver különböző az elektronika által vezérelt funkciókat (4WD, differenciálzár, TLT, be/ki kapcsolás) és paramétereket (sebesség, motorfordulat, hidraulika körök időzítése) képes automatikusan működtetni, valamint kapcsolni. Ezen automatika programozása a Fendt traktorok esetében álló helyzetben és munka közben is lehetséges.

A fordulóautomatikával a fordulások optimalizálhatók és így nemcsak a teljes munkaidő során lesznek pontosan azonosak a fordulók, hanem évek múlva akár az új Fendt traktorba is átvihetők e beállítások.

Mire jó ez? Ugyanarra, mint az autóversenyzőknél. A teljesítményfokozásra. A normál munkavégzés során a teljesítmény korlátja a motorteljesítmény illetve az abroncs kapaszkodóképessége. A Fendt VariotronikTI-nél a fordulókra fordított időt a lehető legrövidebbre lehet beállítani és mindezt a kezelő tévedésének kizárása és az összhatékonyság maximalizlása mellett. Olyan ez, mintha a F1-nél a kerékcserét robotok végeznék gyártószalagon. Egyszerűen nincs jobb és hatékonyabb!

Minden funkció egy terminálban a Fendt 700 Vario traktorokban. Vajon tudja-e még valaki, hogy a Fendt traktorokban előbb volt terminál, amelyen keresztül a traktor és a munkagép szinte összes funkciója beállítható volt, mint bármelyik személyautóban?

A traktor és az ISOBUS-os munkagép valamennyi kezelő- és beállítási paramétere, az automatikus kormányzás, az elvégzett munkák dokumentálása és a kameraképek, valamint a szervizbeállítások mind egy terminálon, áttekinthetően jeleníthetők meg a Fendt 700 Varioban. Ezzel a vezetőfülke rendezett marad és nem zavarja második vagy harmadik terminál a kilátásban a vezetőt. Vajon melyik autóban van ilyen sokféle funkció egy kijelzőbe integrálva? A Fendtnél természetesen érintőképernyős a terminál, amely éjszakai megvilágítási móddal is rendelkezik.

SIM-kártyán, Bluetooth adatkapcsolaton vagy pendriveon keresztül van lehetőség a Fendt traktor és a hozzá kapcsolt munkagép adatait és az elvégzett munka jellemzőit az irodai számítógépre eljuttatni.

Fendt

Minden a traktorból és a munkagépből származó adat egy terminálon, áttekinthetően jeleníthetők meg

Lámpák, izzók, fényerő… látni és látszani

A Fendt vezetőfülke kezelőelemeinek a megvilágítása a terminálhoz hasonlóan automatikus alkalmazkodik a környezet fényerőségéhez. A LED munkalámpák illetve a Bi-LED közúti világítás (ez utóbbi távolságszabályzással) hosszú élettartamúak, alacsony energiafelhasználásúak, és ami a legfontosabb: kiváló fényerejükkel tűnnek ki. A LED-Sarokfény a mellső keréknyomvonal jobb megvilágításához került felszerelésre. Mindezek a lámpák központi világításkapcsolóval mindössze egy gomnyomással működtethetők.

Egy traktor esetében nem a munkalámpák száma, hanem az összes fényáram és az egyenletes megvilágítás a döntő.

Fent fellépő. Lépcső a vezetőfülkébe:

A Fendt vezetőfülkéhez mély – ezáltal biztonságos – lépcsőfokok vezetnek, melyek enyhén csavart vonalban helyezkednek el azért, hogy kényelmesebb legyen a beszállás. A lépcsőfokok láb magasságban – az üzemanyagtankban elhelyezett lámpákkal – folyamatosan megvilágítottak, így a vezető a testével nem takarja el a fényt és mindig jól láthatók a lépcsőfokok. A vezetőfülkelépcső megvilágítása biztonságossá teszi a ki- és beszállást sötétedés után is csakúgy, mint több személyautó esetében. Intelligens féklámpa-vezérlés révén, amikor a traktor lassul, automatikusan felvillannak a féklámpák.

A Fendt traktorok hagyományos kormányzása esetén a kormánykerék kanyarodást követően a személygépkocsiknál megszokott módon visszaáll egyenes irányba. A kanyarodást VarioActive kormányzás – kormányáttétel változtatással segíti.

A legutóbbi Agritechnika kiállításon jelent meg az a szoftver, amely a traktor táblavégi autonóm megfordulását képes levezérelni – akár „Y”-ban tolatva is. Milyen jól jön ez egy szűk sarokban?

A gépkezelő kényelmét és egészségét szolgálja a légrugós vezetőfülke, amely fékezés-kompenzációval és billenés-korrekcióval rendelkezik. A túlnyomásos, aktív szenes szűrővel szűrhető levegőjű fülke – Magyarországon szinte természetes módon alapesetben digitklímával és szélvédő fagymentesítő funkcióval kerül forgalomba. Ezen felül azonban lehetőség van klimatizált (hűtött-fűtött), a traktor légkompresszoráról táplált – ezáltal különösen csendes –légrugós vezetőülés kiválasztására, amely pneumatikus gerinctámasszal, oldalsó és hosszirányú lengéscsillapítással rendelkezik és amely háttámlája a kezelő hátrafordulásakor – annak hátával együtt szintén elfordul – mindvégig megtámasztva azt.

Ha nem talál traktorost, kérje meg ismerősét, hogy cserélje le irodai székét és üljön be a Fendt traktorba! Biztos kényelmesebben érzi majd magát!

Nem csak a vezetőfülke klimatizált, hanem a hűtőbox is. A gépkezelő a teljes nap során gondoskodhat így a frissítőjéről.

A Fendt vezetőfülkén a gédergumi az ajtókereten és nem az üvegajtón került elhelyezésre. Ezáltal kisebb erővel zárható az ajtó és lényegesen tartósabb a gumitömítés… épp, mint a személygépkocsiknál.

A ragasztott szélvédővel a Fendt – a személygépkocsiknál elterjedt – előremutató technológiát vezetett be a traktoroknál. E szélvédőt 300 fokban törlő ablaktörlő tartja rendkívül nagy tartományban tisztán. Nem csak előre, hanem hátrafelé is kiváló a kilátás a Fendt traktorból az integrált nagy látószögű fűthető és elektromosan állítható visszapillantó tükörből.

A traktor hátulján elhelyezkedő fülkéből a hátsó ablakon keresztül kiválóan rálát a gépkezelő a munkagépek bekötési pontjaira, amely így nagyban megkönnyíti a munkagépcserét és magát a munkát is.

No még valami az ablaktörlőről, amire az ember talán figyelmet sem fordít, de a technikai kifinomultságát és a Fendt minden részletre való odafigyelését jellemzi:

Hogy töröl a Fendt 724 Vario ablaktörlő?
• Először mos, majd töröl.
• Később ismét töröl, hogy az összefolyó vizet eltakarítsa a szélvédőről.
• 180 és 300 fokban, 3 sebességfokozatban képes törölni, így tisztán láthat előre: például közúton haladáskor – 180 fokban, és a mellső munkagépre (300 fok) is.
• A mosófúvóka a karon helyezkedik el, hogy az ablakmosó folyadék eloszlása egyenletes legyen.

Fendt

A Fendt traktorba csak be kell ülni és dolgozni, karbantartást alig igényel

A Fendt gyári motor-, hidraulika- és váltóolaj előmelegítője alacsony külső környezeti hőmérséklet mellett garantálja a magas működési biztonságot és mivel gyorsan elérhető az olaj üzemi hőmérséklete, az alkatrészek kisebb kopással, a traktor pedig jobb hidegindítási viselkedéssel rendelkezik. Az üzemanyag ugyancsak előmelegítésre kerül a Fendt traktoroknál.

A szintvezérelt elsőtengely-rugózás – 100 mm-es működési tartománnyal – reteszelő funkcióval rendelkezik. Mindez karbantartásmentesen. Mit jelent ez? Nincs szükség arra, hogy napi, heti szinten a traktor alá bújva zsírzógombokat keressen a kezelő munkaidőben. A Fendt traktorba egyszerűen be kell ülni és dolgozni. Exkluzív és állandó vezetési kényelem és vezetési biztonság a terheléstől függetlenül. A mellső tengelyrugózás ilyen kialakítása jobb vontatási hatásfokot eredményez. A rugózás kikapcsolható az orrsúly felvételéhez és lerakásához, vagy a kerékcsere esetén a traktor megemelése céljából.

Az adott munkagéphez leginkább illeszkedő TLT-fordulatszámot a gépkezelő vagy a gazda választhatja ki a Fendt 700 Vario traktorokban. Mind a 4 névleges fordulatszám (540/540E és 1000/1000E) e Fendt traktorban rendelkezésre áll. A nagy fordulatszámigényű és kis teljesítményigényű munkagépek esetén így tovább csökkenhet az üzemanyagfogyasztás.

A Fendt traktorok mindkét sárvédőjéről kapcsolható a TLT, amely az automatikus motorfordulatszám-emelés funkciója révén megkíméli a gépkezelőt attól, hogy ismét vissza kelljen ülnie a traktorba helyben történő munkavégzéskor (pl. permetezőtartály töltés, hígtrágya keverés) és ugyaninnen működtethető a kihelyezett hidraulikakör és az emelőmű.

Kettős működésű hátsó emelőmű-munkahengerek lehetővé teszik, hogy a traktor megemelje saját magát például kerékcseréhez, vagy a munkaeszközt benyomja a traktor a talajba. Milyen jól jön egy ilyen funkció a szántóföld közepén egy defekt szerelésekor!

A hátsó emelőkarok a Fendt traktorok általános jellemzője a „parkpozíció”. Ebbe a pozícióban a vonókarok a munkagép vonórúdja számára nagyobb helyet biztosítanak, ezáltal kisebb fordulási sugár érhető el és csökken a pótkocsi vonórúd elgörbítésének az esélye.

A Fendt mellső emelőműve vezetőfülkéből beállítható helyzetszabályzással és talajnyomás-szabályzással rendelhető. E funkciókkal jobb tömegeloszlás érhető el a talajon és ezáltal javul a traktor vontatási képessége (pl. télen hótoláskor) illetve tolólapok, kaszák használatakor azok kopása valamint talajba túrása elkerülhető, gyorsabban szabályozható.

Ezek után bizonyára mindenki arra gondol, hogy csak el ne lopják a Fendt traktort! Erre gondoltak a Fendt mérnökei is, amikor a traktoroknál egyedülálló módon egyedi indítókulcsokkal, immobilizerrel (indításgátlóval) látták el a Fendt 700 Vario-t. Az egyedi indítókulcs megnehezíti a traktor elindítását és ellopását.

Az értékre vigyázni kell! Ez Fendt!