Idén a kora tavaszi jó idő miatt a szokásosnál hamarabb virágoznak a növények, így az akác is. Ez akár örömteli hír is lehetne a méhészeknek, csak éppen most annyira lehűlt a levegő hőmérséklete, hogy a méhek nemigen mozognak, pláne nem gyűjtenek. Ha nem jön gyors és erős felmelegedés, könnyen lehet, hogy mire megkezdődhetne a hordás, elvirágzik az akác...

Pedig ez volt a méhek egyik legfontosabb – ha nem a legfontosabb – táplálékforrása, a méhészek éves bevételének pedig a gerincét adta az elmúlt években – igaz, nem mostanában, mert az utóbbi időszakban szinte mindig szeles, esős, hűvös időjárás volt az akác virágzásakor. Tök mindegy, mikor virágzott, de a kettőt mindig sikerült valahogy összefésülni az égieknek.

méh

A mostani kellemetlen, hűvös időben a méhek is leálltak a hordással – forrás: Pixabay

A mostani nehéz helyzetről és a borús (szó szerint) várakozásokról ír a Sonline. Mint azt a lapnak Tóth János növényvédelmi szakmérnök elmondta: eddig általában májusban kezdett virágozni az akác, de az enyhe februári és márciusi idő miatt ez korábbra tevődött át. Hétfő hajnalban azonban mínusz 2–3 fok volt Somogy vármegyében, s ez a hideg már károsíthatja a porzókat.

Ráadásul a tíz fok alatti hőmérsékleten a méhek is korlátozottan mozognak, nem tudnak tömegesen nektárt gyűjteni az akácvirágokról. Hanzel Róbert méhész szerint pedig még soha nem virágzott ilyen korán az akác.


"Ebben a hideg időben csak vízért járnak ki a méhek és nem ad nektárt az akác, sajnos mire újra jó idő lesz, addigra már a virágok leérnek" – mondta el a kaposmérői szakember, akinek jelenleg száz méhcsaládja van. Az idén szerinte nem lesz sok akácméz, pedig ez a fajta a legkeresettebb a vásárlók körében. Ebben az évben Somogyban a felére csökkent a repce vetésterülete is és nem sikerült mindenhol jól a gyűjtés, ezért vannak méhészek, akik már most is etetni kényszerülnek méheiket.

Mészáros János, a Zselici Méhész Egyesület elnöke még bízik abban, hogy csütörtöktől javul majd az idő és azokról a fürtökről, amelyek még nincsenek teljes virágzásban, tudnak azért gyűjteni a méhek. A szakember úgy véli, ha 3–4 nap jó idő jönne, akkor egy közepes akáchordás megvalósulhatna, de csúcsévre nem lehet számítani.