A Manitou teleszkópos rakodógépek lassan már 20 éve az egyik meghatározó szereplői a hazai kínálatnak. Minden elfogultság nélkül elmondható, hogy ezek a termékek úttörő szerepet vállaltak a teleszkópgémes rakodók hazai elterjedésében, napjainkban pedig már a kategória honi piacának közel felét uralják.

manitou

Borbély István és a Manitou gépparkjának legifjabb tagja – fotó: Agroinform.hu

Jó néhány gazdaság 10-15 éve alkalmaz Manitou rakodógépeket, így már hosszú távú tapasztalatokkal rendelkeznek megbízhatóságukkal és a műszaki kiszolgálás hátterével kapcsolatban, így cikkünk kapcsán is egy ilyen vállalkozás eddigi benyomásairól érdeklődtünk ebben a témában.

Borbély István gazdaságában, vállalkozásában 2002 óta alkalmaz Manitou teleszkópos rakodókat, amelyek akkoriban a régi, megbecsült, sok üzemórát teljesített kelet-német Weimar T174/2-es rakodót váltották "nyugdíjba vonulásuk" miatt.

manitou

15 éve tette le a voksát a Manitou mellett és azóta is hű a márkához – fotó: Agroinform.hu

Az 1000 hektáron gazdálkodó és állattenyésztéssel is foglalkozó gazdaságban sokáig csak egy Manitou rakodógép végezte az anyagmozgatási munkákat, az utóbbi években viszont a vállalkozás bővülésével a mezőgazdasági rakodási feladatok mellett már telepfenntartási és építőipari anyagmozgatási munkákkal is bővült a feladatköre, így a kapacitás növelése érdekében öt rakodóra gyarapodott az állomány, melyek évente 700-800 órát dolgoznak gépenként.

Mint ahogy a vállalkozó érdeklődésünkre elmondta, annak idején a kiválasztásnál a Manitou mellett több konkurens típust is kipróbált, de a kedvező üzemi jellemzők, a kiváló ergonómia, a könnyű kezelhetőség, illetve az elfogadható üzemeltetési költségek mellett nagyon fontos érv volt a Manitou mellett a kimagasló és teljes körű szakmai háttérszolgáltatás, szerviz és alkatrészellátás, amit az AXIÁL Kft. biztosít a rakodóhoz.

Azóta sem bánta meg a döntését, hiszen volt olyan modell a gazdaságban, amely 7-8 ezer üzemórát teljesített megbízhatóan, mindenféle komolyabb meghibásodás nélkül. A Manitou gépparkjuk legfiatalabb tagja egy 4,5 tonnás maximális emelési kapacitású MLT-845-ös. Erőforrása 120 lóerős, soros négyhengeres, direkt befecskendezésű vízhűtéses Deutz TCD 3.6L dízelmotor, mely egy  hidrodinamikus nyomatékváltón keresztül adja át a hajtást, így a teljesítménye jóval nagyobb, mint a hidrosztatikus gépeknek. A hidraulikus rendszert axiáldugattyús szivattyú szolgálja ki, amely finomabb és gyorsabb mozgásokat tesz lehetővé.

manitou

A 120 lóerős MLT-845-ös, a gazdaság Manitou rakodói között a legfiatalabb – fotó: Agroinform.hu

Az üzemeltetési költségekre rátérve elmondta, hogy legnagyobbrészt az átlagos szint alsó mértékét érik el, ami kedvezőnek mondható ezeknél az eszközöknél. A Manitou rakodók kötelező szervizeit, kisebb javításait érintve kiemelte az AXIÁL Kft. átalánydíjas szervízszolgáltatásának előnyeit. Korábban a garanciás időn túl saját maguk végezték a szervizt és a kisebb javítási munkákat, de a tapasztalatok azt igazolták, hogy sok szempontból jobban megéri az átalánydíjas szervizszolgáltatás igénybevétele, így erre váltottak, és teljesen elégedettek!

Mindig gyorsan és szakszerűen oldják meg az időszakos szervizt és az esetleg munka közben fellépő problémákat, így a műszaki háttér felől is mindig nyugodt lehet a felhasználó.