Videónkkal Bagodra kalauzoljuk olvasóinkat, ahol a KUHN Center Magyarország Kft. a szálastakarmány betakarítás gépeit, valamint a szántóföldi paletta egy részét mutatta be munka közben.

A 190 éves gyártási múlttal rendelkező KUHN-t ma már minden szálastakarmány betakarítással foglalkozó gazdálkodó ismeri – de a márka további erősségeit, a változókamrás hengeres bálázókat, illetve a nagy hasáb bálázók munkáját is komoly érdeklődés övezte.

A KUHN VB bálázók közül a 65-ös sorozat kifejezetten a nagy teljesítményigényű gazdaságok, illetve bérvállalkozók ideális gépe. A prémium munkaminőség mellett a hosszú, meghibásodásmentes élettartamot a nagy átmérőjű integrált rotor, valamint a megerősített, nagy átmérőjű hengerek és a túlméretezett csapágyazás is szavatolja.

Elkészült a bála Bagod határában – fotó: Agroinform.hu

Performer tárcsás-kapás nehézkultivátor – visszaforgatja a pénzt a gazda zsebébe!

A KUHN Performer csökkentett menetszámú művelést tesz lehetővé és a forgatásos talajművelési technológia kiváltására kiválóan használható. Ezáltal kevesebb forduló, kevesebb üzemagyag- és munkaóra igénybevétele mellett költséghatékonyabbá teszi a talajmunkákat.

Challenger gumihevederes traktor és KUHN Performer gépkapcsolat Bagodon – fotó: Agroinform.hu

A szántáselmunkáló magágykészítő KUHN Prolander gerendelymagasságában és gerendelyosztásban – így a méretezésében is egyedülálló gép a piacon.

A Prolander 6000-es, 6 méteres kivitelű szántáselmunkáló talajmunkagép dolgozott a KUHN Center bemutatóján, amely sajátossága, hogy 5 sorban elhelyezkedő rugós kapákkal szerelte fel a gyártó, amelyek igény esetén kiválthatók szárnyas kapákkal is, így a tarlóápolásra is alkalmassá válik a gép.

Prolander-szemle madártávlatból – fotó: Agroinform.hu

Buldózernek az aszfalton – a KUHN Espro-nak a szántóföldön a helye!

A KUHN Espro 4000 R gabona vetésére kifejlesztett mulcsvetőgépet több funkció is megkülönbözteti- és kiemeli a versenytársak közül. Ilyen a nagy átmérőjű, 90 cm-es tömörítő kerék, amely ikerpárban eltoltan, a vetőkocsik vonalában tömöríti vissza a talajt.

Ennek köszönhetően a korábbi vetőgépekre jellemző bulldozer-hatást az Espro fejlesztőinek sikerült kiküszöbölniük – így a laza szerkezetű talajt sem kezdi el görgetni maga előtt a gép.

Az új Espro további előnye, hogy munkavégzés közben maximumra növeli a teljesítményt – magasabb lóerőszükséglet nélkül. Az egyszerű és gyors beállítások letisztult elektronikai megoldást kínálnak a teljesítmény növelésére és tovább könnyítik a kezelő feladatát. Az osztott műtrágyatartálynak köszönhetően még sokoldalúbban kihasználható az eszköz.

A nagysebességű, minőségi vetést a CROSSFLEX vetőegység szavatolja, amely munkája során két sor tárcsa megnyitja a barázdát és biztosítja a növényi maradványok beforgatását. A poliuretán blokkokra rögzített csoroszlya karok a szakaszolt profilú vetőcsőre szerelve biztosítják az állandó csoroszlyanyomást és a precíz magelhelyezést.

Az Espro vetőgépek nem véletlenül nyerték el a hannoveri Agritechnica díját, hiszen a KUHN mérnökei a kezelői élményt is a legmagasabb szintre fejlesztették. A kényelmes vetésirányítás a traktor fülkéből ISOBUS-os, CCI 200 vagy CCI 50 monitorral valósítható meg.

Ráadásként a tábla-adottságokat a végletekig kihasználhatja a gazdálkodó szabdalt parcella esetén is, így a beépített automatikus földvégi forduló szekvencia segítségével közvetlenül a tábla széléig vethetünk.

Vetésbemutató KUHN Espro-val – fotó: Agroinform.hu

A KUHN szántóföldi permetezőgép kínálatából is láthattak ízelítőt a résztvevők egy vontatott és egy függesztett kivitel képviseletében.

A LEXIS 3000 kompakt vontatott gép a piacon megtalálható egyik legkönnyebb eszköz – mindezt poliészter tartályának és ellenálló alumínium keretének köszönheti.

Az alumínium sűrűsége körülbelül 3X kisebb, mint az acélé, ami azt jelenti, hogy a vastagabb anyag alkalmazható anélkül, hogy veszélyeztetné a keret súlyát és ezáltal egy robusztusabb kivitelt eredményez. A keret magában foglalja a fúvókák védelmét mindhárom dimenzióban. A LEXIS 3000 literes nettó tartálytérfogattal és 18 m-től 28 m-ig terjedő keretszélességgel választható.

Az Espro elektronikus vezérlőegysége lehetővé teszi, hogy az automatikus GPS szakaszolás grafikusan is megjeleníthető legyen, így semmi nem tereli el a gépkezelő figyelmét. A permetezőgép felfüggesztése egyenetlen terepen is tökéletesen megvalósítja a pontos talajkövetést. Továbbá az EQUILIBRA csillapítás tartalmaz egy független bal- illetve jobb oldali "ostorcsapás elleni" rendszert, melynek célja, hogy megvédje a keretet a hirtelen gyorsulás és fékezés okozta lecsapódástól.

A KUHN 303 HRB forgóborona – nem csavarodik, nem vetemedik, csak eszi a talajt!

A KUHN-ra általánosságban jellemző a talajművelő eszközök tervezése során a prémium minőségű acélötvözetek használata. A forgóborona esetében is felülméretezett anyagvastagsággal szavatolja a gyártó a gép vetemedés- és csavarodás mentes használatát. Különösen kedvelik a felhasználók a robosztus kialakítású hajtásláncot magas kopásállóságú acél késes, FAST-FIT gyors kioldó késrendszerrel szerelve. A gép további előnye, hogy számos hengertípussal elérhető. (pálcás rögtörő henger, Maxipacker rögtörő henger, PK2 tömörítőhenger, Packliner tömörítőhenger, STEELLINER henger)

A KUHN mindig szem előtt tartja az univerzális kihasználhatóságot és a gazdaságos üzemeltetést, így

a forgóboronák is – modelltől függően – többféle eszköz segítségével vetőgéppel kombinálhatóak.

Szeretne Ön is minőségi eszközökkel gyorsan, pontos munkát végezni? Forduljon bizalommal a Kuhn Center Magyarország Kft. szakembereihez!